Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 7., hétfő

8.412 - A kérdés nem az, hogy van vagy nincs kényszer. > 2011. február 7., 10:29 fidesz.hu

A készülő alkotmányhoz
2011. február 7., 10:29 fidesz.hu

Bíró Zoltán: Kevesen vannak, akik kétségbe vonják az alkotmányozás szükségességét. A régi szöveg, amit még néhányan felidéznek - mint utóbb Gurmai Zita -, s ami szerint "nincs alkotmányozási kényszer", már nem kelt visszhangot.

A kérdés nem az, hogy van vagy nincs kényszer. Ha a hölgy arra gondol, hogy az Európai Bizottság kényszerít-e bennünket, akkor biztonsággal mondhatjuk, hogy nem. Bels
ő kényszer (szükséglet) azonban, hogy egy 1949-es, a Sztálin-Rákosi-diktatúrában született és a rendszerváltáskor úgy-ahogy összebarkácsolt alkotmányszöveget félretegyünk végre, és alkossunk újat a történelmi folytonosság alapjain. Igaz, nagyon gyakran kényszerből cselekszünk, de engedje már meg nekünk Gurmai nagyasszony, hogy ez néha a magunk jószántából is történjék, pláne, ha az ideiglenes helyett valami tartósabbat kívánunk létrehozni. Ha pedig az MSZP - amely mindössze két egyéni választókerületből tudott képviselőt juttatni a parlamentbe - nem akar részt venni az alkotmányozásban, hát ne vegyen részt.
(Magyar Hírlap - 2011. február 7.)