Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 16., szerda

8.542 - WASS ALBERT EMLÉKEZETE EGERBEN > 2 nap múlva, az írófejedelem halálának napján, február 17-én 17 órakor

Feladó: Kovács Endre

Dátum: 2011. február 16. 8:54
Tárgy:  WASS ALBERT EMLÉKEZETE EGERBEN
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>,


Wass   Albertre  Emlékeztűnk  EGERBEN  !!   HANGSZÓRÓ,  Sziki  Károly  Szerkesztésében  !!    2011.  február.  15  :   Kovács  Endre  ::

AZ ERŐSEK ÉLETIGAZSÁGBA KAPASZKODNAK

- Wass Albert emlékest a Bródy Sándor könyvtárban-

 

E sorok íróját igaz öröm tölti el, amikor azt látja, hogy a 13 évvel ezelőtt elindított folyamat, AMIT AKKOR CSAK NÉHÁNY EMBERREL INDÍTOTTUNK EL, hogy Wass Albert otthonra találjon Egerben is, lassan kezd beérni. Szokásos koszorúzással egybekötött megemlékezéseink és előadóestjeink mellett mind több és több egyéb rendezvény is bekerül az értékmentő munkába.

Ez a hét, mondhatni: Wass Albert hét lesz Egerben. Ma Takaró Mihály irodalomtörténész előadása a Bródy Sándor Könyvtárban, 2 nap múlva, az írófejedelem halálának napján, február 17-én 17 órakor emlékezéssel egybekötött koszorúzás lesz a Gárdonyi Gimnázium előtt. Pénteken pedig 24 órás felolvasás kezdődik.

Takaró Mihály a Wass Albert életút átható ismertetése közben az írófejedelem példátlan népszerűségéről szólt. Mert a Válaszútról induló és a floridai Astorban földi pályáját befejező írót egyszerre tiszteli az anyaországi magyar és a mezőségi erdélyi, a nyugatra menekült erdélyi és az emigrációs magyar a világ bármely pontján.

Tőle és az ő példáján tanulhatjuk meg és gyakorolhatjuk a bibliai példa beszédet is: ismerjétek meg az Igazságot és az Igazság szabadokká tesz benneteket. Ezen az egyszerű tételen múlik, hogy katasztrófa lesz az ember élete vagy megtisztulás. A 90 évet élt Wass Albert a rágalmakkal szemben csak az igazmondással, a tények hadba állításával indult harcba. Oszlop építő volt, s miként minden oszlopépítő, akik az identitás ködével kötik össze a homokszemcséket, ő is így győzedelmeskedett. Igaz, közben bolondnak és háborús bűnösnek titulálták. Erre ő csak ennyit mondott: vadász vagyok és író!

Vallotta, hogy nem pusztán a románok tehetnek arról, hogy Erdély elveszett és hogy Magyarország is elveszik, mert: azé a föld, aki tele szüli. Az idő igazolta őt. 100 év alatt bebizonyították e tételt az albánok és Magyarország jövőjét is hasonló helyzet veszélyezteti. A magyar arisztokrácia önként  magára húzta a hegyek mögül előmerészkedő románokat. Templomot épített nekik, munkába segítette őket, s közben kiszorították a földjéről, aztán teleírták a világ könyvtárait a történelmi  hamisítványaikkal. Wass Albert pénzét és energiáját áldozta arra, hogy a román propagandával szemben a magyar igazságot is megírja. Minden amerikai képviselőnek elküldte saját könyveit, melyek a történelmi hitelesség értelmében íródtak.

Mindezeket már Amerikában adja ki és terjeszti. Irodalmi Nóbel díjra jelölik, amit bár nem adnak át neki, mégis a búzaszem győzelmének ítéli ezt. A búzaszem győzelmének, mely a konkoly-művészek között végül is győzedelmeskedik.

Halálra ítélten, honvesztetten is a legmagasabb rendű emberi gondolat és értelem győzedelmeskedik, bizonyítván, hogy végül is nem az eszmék, hanem az emberek azok, akik birtokba veszik a földet. A búzaszemek a konkollyal szemben.

Hang Szóró---Hangosan arról, ami nekünk fontos