Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 18., péntek

8.583 - A Magyarok Világszövetségének Elnöksége határozatban mondott köszönetet a nyolc székely szék közösségének azért, hogy/...

From: LOUIS HORVATH
Date: 2011. február 18.
Subject: Székely székek kitüntetése/Önrendelkezési joga.
To: Kutasi József

 Székely székek kitüntetése/Önrendelkezési joga
Rózsa Andráselnök
ISO 9000 FÓRUM
isoforum@isoforum.hu
+36-20-9610-085
A Magyarok Világszövetségének Elnöksége határozatban mondott köszönetet a nyolc székely szék közösségének azért, hogy a szegedi Székely Himnusz Emlékműhöz vezető domboldalon egy-egy székely kaput állítottak. Azáltal, hogy valamennyi székely szék sajátosságai megjelennek a nyolc kapun, az I. Székely - Magyar Világtalálkozó keretében felállított székelykapu-sor a világon egyedülálló. Képsorok itt:http://mvsz.hu/szekely_magyar/szekely_magyar_kapusor.html

A kapuállító székek székely közösségeinek a Magyarok Világszövetsége emléklapot adományoz. Az emléklapokat Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke adja át ezen a héten, a következő sorrendben: január 31-én Nyárádremetén Maros szék kapuállítóinak, majd február 1-én Székelyudvarhelyen (Udvarhely szék),Csíkszeredában (Csík szék) és Kézdivásárhelyen (Kézdi szék és Bardocz fiúszék), február 2-án Gyergyószentmiklóson (Gyergyó szék) és február 3-án Sepsiszentgyörgyön (Sepsi és Orbai szék).

Az MVSZ Elnöksége ugy
ancsak határozatban támogatta az I. Székely - Magyar Világtalálkozó Zárónyilatkozatát, amelynek első mondatát - a székely nép önmeghatározását - minden magyarnak figyelmébe ajánl: "Az I. Székely - Magyar Világtalálkozó, felidézve a székely nép különös ősiségét, melyet már a hon-visszaszerző Árpád-ház is elismert és méltányolt, megállapítja, tudomásul veszi és megerősíti, hogy a székelység önálló népként határozza meg magát, amely elválaszthatatlan része a magyar nemzetnek."  A Zárónyilatkozat teljes szövege itt olvasható: http://mvsz.hu/szekely_magyar/szekely_magyar_zaronyilatkozat.html 

Az MVSZ Elnöksége ugyancsak figyelmébe ajánlja a székely nép önrendelkezési jogáról szóló állásfoglalást, amelyet alább teljes terjedelemben közlünk.

Állásfoglalás 
a székely nép önrendelkezési jogáról

Az I. Székely-Magyar Világtalálkozó részvevői Zárónyilatkozatukban  megállapították, tudomásul vették és megerősítették, hogy a székelység önálló népként határozza meg magát.

Ahhoz, hogy ne kisebbségként, ne népcsoportként, hanem népként határozza meg magát, a székelységnek több számottevő körülmény erősíti meg jogát:

  1. A székelység rendelkezik saját nyelvvel, amely a magyar nyelv.
  1. A székelység a világ azon kevés népének egyike, amely ősidők óta folyamatosan saját írással, a székely rovásírással rendelkezik.
  1. A székelység önálló és kiforrott jogrenddel rendelkezik, amely a sajátos örkösödési jogtól, a közösségek életét szabályozó jogon keresztül a saját alkotmányig, a Székely Constitutio-ig terjed. Az Európa egyik első számú jogállamának nevezhető Magyar Királyságon belül is, a székelység teljesen önálló, saját jogrend szerint élt, amely az állam jogrendjéhez a Comes Siculorum, a Székelyek grófjának jogintézményén keresztül kapcsolódott.
  1. Az 1509-ben Székelyudvarhelyen elfogadott Székely Constitutio a világot két évszázaddal megelőzve, először foglalta törvénybe a személy sérthetetlenségét, mely szerint székely embert, hatályos bírói ítélet híján tilos  fogva tartani. Ugyancsak szentesítette Székelyföld területén a szabad kereskedelmet. A székelyek lakta területet, a Székelyföldet jelentős jogkörökkel rendelkező székekre bontotta. A székelyek székek szerinti területi-jogi szerveződését a XXI. századi, integrálódó Európa a székiség, azaz a szubszidiaritás elvében élteti tovább.
  1. A székely nép ősnép. Különböző dokumentumaiban a székelység ezredéve szkítának nevezi magát. A szkítákat az ókori görögök is ősnépnek nevezték. A székelység ősiségét elismerte és méltányolta a legújabb kori európai magyar államot megalapító Árpád-ház dinasztia is, amely minden székely embert születésénél fogva nemesnek nyilvánított, a Magyar Királyság egész területén.
  1. A székelység ősidők óta saját maga által folyamatosan és máig többségben lakott területtel rendelkezik. A Székelyföld örök! konferencián több dolgozat egybecsengően vettette fel és bizonyította, hogy a székelység 8000 éve folyamatosan él saját területén, a Kárpát-medencében. A közelmúlt évtizedeiben lezajlott erőszakos román kolonizációs kísérletek ellenére a Székelyföldön, - egy Szlovénia nagyságát megközelítő területen - közel egymillió székely él, 86%-os többségben.
  1. A székelység szabad emberek közössége, amely bizonyítottan képes volt önmagát megszervezni, saját életét önkormányzattal működtetni. Az isteni teremtés szándékával egybecsengően cselekszik a székelység, amikor népként fogalmazza meg magát, és amikor megfogalmazza önrendelkezési igényét.

 Amint azt az Egyesült Nemzetek Szervezetének több elfogadott dokumentuma is kinyilvántja, a népeket elvitathatatlanul megilleti az önrendelkezési jog.

A székely népnek, mint nemzetközi jogalanynak joga van saját nemzetközi státusát, népfogalmát önállóan definiálni, s ehhez kapcsolódó jogképességét kinyilvánítani.

MVSZ Sajtószolgálat