Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. november 10., csütörtök

11.003 - Ingatlanadó tegnap és ma > bastya | 2011-11-09 11:42:10 Magyar Citrom


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Ingatlanadó tegnap és ma
bastya | 2011-11-09 11:42:10 Magyar Citrom

Egyelőre még semmi sem biztos, de ha mégis csak valósággá válik a kormány azon terve, hogy a helyi önkormányzatok az ingatlanadóból pótolják a kieső bevételeiket, akkor itt bizony nagy felzúdulás lesz.

Ha egy kicsit visszatekintünk a százszor is elátkozott Bajnai-kormány időszakába, 2009 környékére, akkor azt látjuk, hogy bizony az ő ingatlanadós terveik is nagy felzúdulást okoztak. Mit ad isten, pont a mostani kormánypárt ellenezte nagyon ezeket a törekvéseket, a "ne az emberekkel fizettessék meg" fedőnevű kormányprogram keretében.

A Fidesz elutasítja az ingatlanadót, és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt.

(Kósa Lajos 2009. májusában)

A Bajnai-kormány úgy tervezte, hogy az első ingatlan esetében 30 millió forintos érték felett, a második esetében pedig 15 millió forint felett kell az ingatlan értékének 0,25%-át kellett volna adó formájában bevezetni. Ez annyira kiverte a Fidesznél a biztosítékot, hogy egy közlemény is kiadtak, még Kósa nyilatkozata előtt.

A soha, senki által meg nem választott Bajnai Gordon mindenfajta társadalmi felhatalmazás nélkül akarja lenyomni az emberek torkán a brutális megszorításokat tartalmazó MSZP-csomagot. Az ÁFA emelésével, a nyugdíjak visszavágásával, a gyes és a gyed lerövidítésével valamint a családi pótlék megadóztatásával Bajnai Gordon és az őt támogató MSZP-SZDSZ koalíció lehetetlen helyzetbe hozza családok százezreit.

A milliárdos, két hatalmas - összesen 650 négyzetméternyi - házzal rendelkező miniszterelnök otthonaik eladására buzdította a miatta bajba kerülő embereket. Ez tűrhetetlen, elég az emberek lenézéséből, elég az emberek kiszolgáltatásából, elég a pökhendi miniszterelnökből! Az a miniszterelnök, aki 40 éves korára embereken átgázolva lett milliárdos, és most arra szólítja fel az embereket, hogy veszítsék el egész életük munkájának eredményét csak azért, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány félrekezelte a válságot, az alkalmatlan és méltatlan posztjának betöltésére.

(A Fidesz közleménye, 2009. májusa)

(Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de érdemes elolvasni a nyilatkozat első felét is az ÁFÁ-ról... Ezért is hagytam benne, ajándékként.)

Aztán el telt két év, és azt látjuk, hogy a Fidesz, immár kormányra kerülve, újra bedobta az ingatlanadó ötletét, de ők a már "Merjünk nagyot álmodni!"-szlogen alapján, és emelték a tétet. Minden ingatlanra ki lehet vetni az adót, és az ingatlan értékének 3%-ig lehet azt adóval sújtani. Ez pedig azt jelenti, hogy a Bajnai-féle ingatlanadó esetén egy 30 milliós házra évi 75 ezer forintot kellett volna fizetni, míg az emberek kormányának verziója szerint 900 ezer forintot. Nem olyan sok ez, ha azt vesszük, hogy mennyivel nőtt az életszínvonal az elmúlt két évben, és hogy jövőre még jobb lesz, ugye.

Vajon mi lesz azokkal a lakásokkal, amelynek tulajdonosa nem tudja kifizetni az adót? Elárverezeik, viszi az állam (vagy egy baráti cég), és bérbe adja az eddigi tulajdonosnak? Ez lenne az otthonvédelmi akcióterv Fidesz-módra? Csodálatos szép, új világ.