Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 6., péntek

11.563 - Meghátrált a kormány - jöhet a készenléti hitel

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Meghátrált a kormány - jöhet a készenléti hitel 
2012, január 5 - 12:20 BB - barikad.hu 

Egyelőre úgy tűnik, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter bejelentése az IMF egyeztetésekről megnyugtatta a piacokat, megállt a forint zuhanása, és kismértékben visszaerősödött. 

Felpuhult a kormány álláspontja 

Fellegi Tamás egyebek mellett azt mondta, hogy a kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak, ezért határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el. Azt is elmondta: olyan készenléti hitel elfogadható Magyarország számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát nem azonnali hitelfelvételt jelent. Megerősítette azt is: a kormány kész bármilyen kérdésben egyeztetni az IMF-fel és az EU-val. 

Ugyanakkor azt is közölte, a kormány stratégiai irányvonala nem változik. A forint árfolyamáról beszélve elmondta, "nem dugjuk a fejünket a homokba", figyelni fogják azt, ám hozzátette, továbbra is elsősorban a piacról szeretnék finanszírozni a magyar államot. Gyors megállapodást kell kötni az IMF-fel - tette hozzá. 

Rendezik a kommunikációt? 

Fellegi beszélt a kormányzat - finoman szólva is gyatra - kommunikációjáról is. Mint mondta, a kormány kizárólag az általa képviselt álláspont értelmében nyilatkozik, pletykákat nem szabad figyelembe venni. Kizárólagos mandátumom van a tárgyalásokra - tette hozzá. 

Január 18-án az IMF felülvizsgálja a magyar gazdaság állapotát, aminek kapcsán a hitelkérelem terén is előrelépés történik. A kormány minden kérdést kész megtárgyalni és hajlandó intézkedéseket tenni, ha szükséges. Ha az EU és az IMF felvetést tesz, a kormány kész megtárgyalni ezeket, amennyiben az egybeesik az ország érdekével. 

A jegybank független 

"Teljes mértékben tiszteletben tartjuk a jegybank függetlenségét, az elfogadott jogszabály ezt nem akadályozza". Bár hallják a kritikát, mindaddig, amíg az EU vagy az IMF nem szólal meg ez ügyben, minden vélemény csak pletyka - tette hozzá Fellegi. A kormány igényt tart a jegybank szakértelmére, ezért a delegáció tagja lesz Karvalits Ferenc, majd hozzátette: a kormány minden feltételt megteremtett, előfeltételek nélkül készen állnak a tárgyalásokra - fejezte be tájékoztatóját Fellegi Tamás. 

Csak korrekció várható 

Mivel az IMF részéről eleve csak a készenléti hitel lehetősége merült fel, ezért a kormány álláspontjának változása nem fogja a forintot jelentősen visszaerősíteni, a piac immáron egyedül egy aláírt megállapodásra reagálna jelentősen. A legtöbb elemző szerint szükséges, ámbár kevés a bejelentés. Valószínűnek tartható, hogy a piac immár kivár az IMF megállapodásig. 

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint döntő fontosságú volt, hogy Fellegi Tamás szavai szerint a kormány nyitott egy készenléti hitel-megállapodásra is. Azt is pozitívumként értékelte, hogy a miniszter hangsúlyozta, készek bármilyen kérdésről egyeztetni az IMF és az EU szakértőivel, így a kabinet rugalmasságot mutat az MNB-törvényről folyó egyeztetésekre is. 

Kapcsolódó: 
   Az összeomlás az a szó, amit most nem mondunk (HVG)