Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 9., hétfő

11.603 - Bérkompenzáció: tömeges felszámolás lesz?

 www.nemzetihirhalo.hu ************

Bérkompenzáció: tömeges felszámolás lesz? 
2012. január 7. 08:41 Laczi Z.-L. Murányi L. szoljon.hu 

Ettől az évtől szankcionálja a kormány azokat a munkáltatókat, amelyek nem emelik a 216 ezer forint alatti munkabéreket legalább olyan mértékben, hogy azok nettó összege ne csökkenjen. A napokban közzétették az elvárt béremelés gyakorlati végrehajtásának útmutatóját. Tart a nagy vállalkozói fejtörő. 

Január 1-jétől megszűnt a munkavállalók adó-jóváírási lehetősége, és egy százalékkal nőtt a munkavállalók által fizetendő egészség-biztosítási járulék mértéke. Ezek együttes hatásaként, a havonta bruttó 216 806 forint alatt kereső munkavállalók nettó bérének nagysága csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó béreiket megemeli a munkáltató. 
Az a cég, vállalkozás, amelyik a jogszabályban rögzített, elvárt béremelést minden folyamatosan foglalkoztatott munkavállalója esetében végrehajtja, kompenzációs célú adókedvezményre jogosult. A kormányzati, jogalkotói szándék szerint az úgynevezett elvárt béremelés terheit 5 százalékos mértékig a vállalkozásoknak maguknak kell viselniük, a fölötte lévő részt és annak terheit viszont a szociális hozzájárulási adójukból levonhatják.