Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 9., hétfő

11.605 - Még a halálában is félnek Wass Alberttől > A nagy erdélyi író és költő, 104 évvel ezelőtt, ezen napon, 1908 január 8-án született Kolozsvár mellett, Válaszúton.

 www.nemzetihirhalo.hu *************


2012, január 8 - 12:56 Barikád 

Wass Albertet 1946-ban háborús bűnösnek nyilvánították, pedig robbanóerejű, nagyszerű alkotások kerültek ki tolla alól, hazaszeretetével, csodálatos tájmegidéző képességével, és természetérzékével kiemelkedett az erdélyi prózaírók közül. Wass Albertet a rendszerváltozás után indított semmisítő perek ellenére is háborús bűnösnek tartják ma Romániában. 

A nagy erdélyi író és költő, 104 évvel ezelőtt, ezen napon, 1908 január 8-án született Kolozsvár mellett, Válaszúton. 

A Marosvásárhelyi Rádió archív-felvételén, amely 2008 január 8-án került adásba, a Wass Albert perének újrafelvételéért küzdő Kincses Előd ügyvéd szólalt meg. Az ügyvéd elmondta: Wass Albert fiának, Wass Endre nevében nyújtotta be a perfelújítási kérelmet, de végig csak jogi csűrés-csavarás történt ebben az ügyben, a Kolozsvári Táblabíróság, és a Kolozs-megyei Törvényszék nem tudta eldönteni, hogy melyikük illetékes az ügy tárgyalására. Kincses kifejtette, hogy a vád alaptalan, miszerint 1940 szeptemberében Wass Albert felbujtóként részt vett a vasasszentgothárdi és az ombszutelki gyilkosságokban. Kincses Előd hangsúlyozta: ő meg van arról győződve, hogy egy jó ügyet szolgál. 

Holtmaroson, a református templomban áll Wass Albert első erdélyi szobra. Bartha József Holtmaros református pásztorát a kiállása miatt rendszeresen zaklatják. A lelkész Benkei Ildikónak, a Kossuth Rádió munkatársának elmondta, a belügyminisztérium szerint a templomban sem lenne szabad tartania Wass Albert mellszobrát, legutóbb pedig a kulturális minisztériumból keresték meg, és utasították arra, hogy vigye ki a szobrot a templomból. Benkei felidézte egy idős holtmarosi hölgy véleményét: halálában is félnek Wass Alberttől. A lelkész kifejtette, hogy Wass Albert igazságát sokan nem tudják elviselni, pedig ő egyformán szól az erdélyi magyarságról, és az erdélyi románságról, Wass Albert igazsága Erdély igazsága is. A holtmarosi lelkész így folytatta: a Wass Albert-szobrok köteleznek, mert ahogy Márton Áron katolikus püspök mondta: nekünk már nincsenek jogaink, de vannak kötelességeink. 

A felvétel végén Wass Albert mondta el, az Adjátok vissza a hegyeimet című művének nyitórészletét.