Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. január 9., hétfő

11.621 - Volner János: Kartellvizsgálatot kezdeményez a Jobbik a forinthitelek összehangolt kamatemelése miatt

www.nemzetihirhalo.hu *************

Volner János: Kartellvizsgálatot kezdeményez a Jobbik a forinthitelek összehangolt kamatemelése miatt 
2012.01.08 jobbik.hu 

A Jobbik kartellvizsgálat megindítását kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatalnál, mivel a bankok összehangoltnak tűnő módon, jelentős mértékben emelték a forinthitelek kamatait a devizahiteles végtörlesztésről szóló kormányzati mentőcsomag bejelentését követően. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elérhető forinthitelek kamata 10 százalék feletti szintre emelkedett, így a bankok jelenleg nemzetközi összehasonlításban kiugróan magasnak számító, átlagosan 6-8 százalékos reálkamatra tesznek szert. A hitelintézetek kamatemelése súlyosan megkárosítja a mentőcsomagot igénybe venni szándékozó hiteladósokat, és ellene hat a devizahitelesek megmentéséről szóló, nemrég elfogadott törvények célkitűzéseinek is. 

Emlékeztetni kívánok rá, hogy a bankközi kartellügyletek megakadályozása érdekében 2011. december 1-jén T/5117. számon törvényjavaslatot nyújtottam be. Ebben kezdeményeztem, hogy a versenyt korlátozó megállapodások megkötését - nyugat-európai mintára - ne csupán a közbeszerzési és koncessziós eljárásoknál, hanem a pénzintézetek kartellmegállapodásai esetén is a büntetőjog eszközeivel, akár börtönbüntetéssel is lehessen szankcionálni. A jelenleg hatályos hazai szabályozás és az e területen működő hatóságok (GVH, PSZÁF) megengedő, erélytelen magatartása ugyanis láthatóan nem bír elegendő visszatartó erővel, a kilátásba helyezett pénzbüntetések pedig - ismerve a hitelintézeti szektor jövedelmezőségét - nevetségesnek tekinthetők. 

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese