Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 4., hétfő

16.359 - A Gazdatanácsok Szövetsége első sajtóközleménye - Székely székek mintájára alakult meg a Gazdatanácsok Szövetsége

Feladó: Gazdatanácsok szövetsége <gazdatanacs@gmail.com>
Dátum: 2013. február 3. 18:06
Tárgy: A Gazdatanácsok Szövetsége első sajtóközleménye - Székely székek mintájára alakult meg a Gazdatanácsok Szövetsége
Címzett: Kutasi József Antal

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2013. február 2-án (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) mintegy 100-120 fő jelenlétében és 48 szavazati jogú (rendes) taggal a székely székek mintájára, a székely rendtartás alapelveinek megfelelően alakult meg a Gazdatanácsok Szövetsége.

Minthogy a  szövetségbe nem kevesebb, mint a települési Gazdatanácsok százait, ezreit várják az alapítók, s majd az élet adta szabályok alapján egymással szervesen (közigazgatási határaikkal szomszédosan) szerződő feles, harmados, .... majd körzeti, térségi Gazdatanácsokkal együtt felépülő szerveződéseinek megerősítését is remélik, a mintegy 4 hét múlva esedékes Küldöttgyűlésig a következő határozatot és állásfoglalást teszik közzé:

A Gazdatanácsok Szövetsége Alakuló Gyűlésének határozata és állásfoglalásai

A Gazdatanácsok Szövetsége 2013. február 2.-i Kajászóra összehívott alakuló gyűlésén jelen lévő tagok (48 szavazati jogú taggal) egyhangúlag elfogadják a Gazdatanácsok Szövetsége Alapító Nyilatkozatát és Bejelentő iratát, amellyel a Gazdatanácsok Szövetségét megalapítottnak nyilvánítják. Egyúttal rögzítik, hogy csak és csakis azok a Gazdatanácsok tekinthetők a Gazdatanácsok Szövetsége részének, amelyek az elfogadott nyilatkozat szellemében eljárva az egységes (az illetékes polgármester és jegyző átvételt igazoló ellenjegyzésével hitelesített) Bejelentő irat másolatát és a megalakulást és tagságot igazoló jegyzőkönyv másolatát megküldik a szövetség hivatalos @-levél címére. A Gazdatanácsok Szövetsége a mintegy 4 hét múlva esedékes Küldöttgyűlésig a kapcsolattartás, a dokumentumok, a levelezés egységes kezelése, szervezése és hitelesítése és a szervező titkárság létrehozása érdekében egyetlen, szövetségi titkári tisztséget alapít, melyre 1 ellenszavazattal Dr. Boór Ferencet (a Székesfehérvári Gazdatanács tagját) választja meg. A Küldöttgyűlésig a szövetség hivatalos honlapja: http://gazdatanacs.blogspot.hu és @-levél címe: gazdatanacs@gmail.com.

A Gazdatanácsok Szövetsége alapító tagjai ugyancsak egyhangú szavazással kimondják, hogy

1.    A Gazdatanácsok Szövetsége teljes mértékben egyetért a TAHSZ V. Országos Értekezlete Magyar Nemzet- és Földvédelmi Közindítványa című dokumentum követeléseivel és a 2012. szeptember 4.-i kajászói gazdagyűlés közindítványával. Felszólítjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) és a Vidékfejlesztési Minisztériumot, a kormányt, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében azonnal állítsa le és vonja vissza az NFA kormányprogrammal és a vidék, a helyi gazdák érdekeivel ellentétes pályázati rendszerét (feltétel-, pontozás-, elbírálás-, …) és az azzal létrejött eddigi összes földbérleti szerződést.      
Kártalanítsák azzal a helyi gazdákat, akik törvényes szerződést kötöttek, hogy átmeneti megbízási szerződéseket kötnek velük és helyi gazdatársaikkal mindaddig, míg a helyi gazdákat bevonva ki nem alakítják a kormányprogramban meghirdetett és a földtörvény folyó vitájában is a kormány képviselői által is hangoztatott valódi nemzeti egyetértést teremtő földbérleti pályázati rendszert. Követeljük, hogy a „helyi” végre a jogszabályokban is „helyi” legyen, azaz a „helyi gazda” a település közigazgatási határain belül és legalább öt éve helyben élő és gazdálkodó legyen.    

2.    A Gazdatanácsok Szövetsége leghatározottabban kiáll az őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók és azok versenyképességét biztosító szövetkezések mellett és elutasítja "az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre" vonatkozó rendelkezések szerepeltetését törvényekben, rendeletekben, helyette a családi gazdaságokra és a szövetkezetekre érvényes szabályok meghatározását tartja szükségesnek.     

3.    a Gazdatanácsok Szövetsége megállapítja, hogy a 2005 évi Agrárdemonstráció követelései, a létrejött egyezség ellenére, a mai napig nem lettek végrehajtva, így többek között elmaradt az egyre növekvő ÁFA kulcs kompenzálása, ami ma már burkolt adózást jelent. Azok, a magukat érdekvédelmi szervezetnek nevező szervezetek, akik erről meg is állapodtak az akkori kormánnyal, sem a megállapodás betartását, sem az időközben emelt ÁFA kulcs további kompenzálását nem követelik, az őstermelőket magukra hagyták. A Gazdatanácsok Szövetsége követeli a kompenzációs felár korrigálását!          

4.    a Gazdatanácsok Szövetsége tiltakozását fejezi ki a jelen folyó Agrárkamarai választással kapcsolatban, azt törvényellenesnek tartja, ezért követeli:

-  a választások azonnal felfüggesztését és

-  új választási szabályzat elkészítését, mely biztosítja a demokratikus, alulról építkező agrárkamarai választást, ahol egy tag egy szavazattal rendelkezik, minden tag jelölhet és jelölhető;

Kelt:     Kajászón, 2013. év Jégbontó hava Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2-án)

Gazdatanácsok Szövetsége

Tisztelettel:
Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat
http://gazdatanacs.blogspot.hu
Dr. Boór Ferenc (+36302038648, gazdatanacs@gmail.com)
Gazdatanácsok Szövetsége titkára