Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 7., csütörtök

16.384 - "Megfagyott a levegő" - újabb éles szóváltás volt Orbán és Ángyán között

** www.nemzetihirhalo.hu *************

"Megfagyott a levegő" - újabb éles szóváltás volt Orbán és Ángyán között 

Újabb éles szóváltás volt a kormánypártok gyulai frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök és Ángyán József korábbi agrárállamtitkár között a földtörvényről. A vita alatt a tanácskozás résztvevői szerint megfagyott a levegő a teremben. 

Fél 10-től háromnegyed 4-ig az Alaptörvény módosítását tárgyalták a kormánypárti frakciók Gyulán, ahol kétnapos ülést tartanak. Az Alaptörvény amiatt került szóba, mert az Alkotmánybíróság januárban megsemmisítette azt a törvényt, amely fontos pontokon - például a választási regisztrációval - módosította az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit. 

A tanácskozáson terítékre került a földtörvény is. A kormánypártok decemberben foglalták az Alaptörvénybe, hogy a földről kétharmados jogszabály rendelkezik majd. Ezen a ponton az Origó információi szerint éles hangú szóváltásba keveredett egymással Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök. 

A lap úgy tudja, Orbán ezúttal nem szólította fel Ángyánt a frakcióból való kilépésre - ahogy azt egyszer decemberben megtette -, de a vita a jelenlévők szerint "karcos" volt. A tanácskozás egyik résztvevője szerint kettejük összetűzése alatt megfagyott a teremben a levegő. 

 
Ángyán: Orbán ingerülten tett helyre minket - Fotó: hvg.hu

Ángyán és Bencsik János unszolására több ponton is engedett a miniszterelnök korábbi álláspontjából a földtörvény ügyében. Az egyik, hogy az indítvány parlamenti vitáját elhalasztják, és hogy az Alaptörvénybe bekerülnek a családi gazdálkodók segítésére vonatkozó mondatok. 

A délután kezdődött ebédszünet után a rezsicsökkentésről és a felsőoktatásról vitáznak majd a képviselők. A választási regisztrációt elvetették a frakciók, csak a külföldön élők regisztrálását vezetik majd be. (Origó nyomán) 

Kapcsolódó: