Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 7., csütörtök

16.385 - Kifizették a lakást mégis kilakoltatnák őket - Még nem volt elég magyarok?

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Kifizették a lakást mégis kilakoltatnák őket - Még nem volt elég magyarok? 
2013/02/05 Szabad Riport 

Közösen verték át az embereket: az építési vállalkozó és a bank, - de már a tűzzel játszanak...! 

..."Mennyit adott a bank ezért a bírónak? Képes-e még tükörbe nézni? - És nem utolsósorban: Mit gondol, meddig marad még bíró?... 

Rátérve pedig az itt említett lakossági fórumra: ...A lakók közösen felkeresik a pofátlan pénzéhes építési vállalkozót, s ott a háza előtt tartják meg majd a... fórumot. És, ha az majd nagyon ugrál, jól pofán verdesik, hogy elgondolkodjon azon, mennyire célravezető ilyen súlyosan átverni ennyi embert, hogy családok tucatjai kerüljenek a megsemmisülés szélére... 

...Másnap, - valakik a kifosztottak közül,... berúgják a bank kirakatát és bevágnak oda néhány molotov koktélt, ahogyan azt más európai városokban már réges régen megteszik..." 

A Délmagyar írja: 
"Nem akarnak utcára kerülni a pórul járt lakók 

 
Lakógyűlés a szegedi Korondi utcai társasházban. Kiutat keresnek a csapdából. Fotó Segesvári Csaba

Szeged, Makó - Harminc család otthonát árverezné el a bank, miután a felvett 450 milliós projekthitelt az építési vállalkozó nem fizette vissza. Az egyik károsult férje agyvérzést kapott, amikor megkapta a bíróság első fokú ítéletét. Párbeszédet szeretnének az érintettek, akik a szombati lakossági fórumra meghívták a bank képviselőit is. 

Több száz millió forintot kellene fizetnie 30 családnak: évekkel ezelőtt lakásokat vásároltak Szegeden, Makón. Az építési vállalkozó úgy szerződött a bankkal, hogy fedezetként kínálta az időközben eladott lakásokat. A bank a hitelt a nemfizetés miatt felmondta, most a lakástulajdonosok kötelesek helytállni. 

A bíróság, - ahogy arról beszámoltunk - tavaly év végén kimondta: a családoknak tűrniük kell otthonuk árverezését. Az elkeseredett családok azért, hogy ne kerüljenek az utcára, levelezésbe kezdtek a Raiffeisen Bank Zrt.-vel. Szombaton lakossági fórumot tartottak, ahová még január 21.-én meghívták a bank képviselőit, valamit a házakat építtető L. Gábor, és Cs. Attila vállalkozót - utóbbiak nevét hozzájárulásuk hiányában nem írhatjuk ki. (Csak nem több joga van a gazdasági bűnözőnek, mint a károsultaknak? - SzRTI.) 

- A párom szívét nemrég műtötték, amikor megjött az első fokú ítélet, agyvérzést kapott. Ápolásra szorul. Miért csinálják ezt velünk? 70 évesek elmúltunk. Kifizettük a lakást az utolsó fillérig, erre kilakoltatás vár ránk. Miből fizessünk a tárgyalásért? - mondta elcsukló hangon Nagyistók Etelka. 

A Korondi utcai ház lépcsőfordulójában 15-en gyűltek össze, hogy megoldást keressenek kilátástalan helyzetükre. 

- Jövő héten Budapesten tárgyal velem a bank - kezdte az alkalmi összejövetelt Miklán András. A makói, Bajza utcai társasházban élő férfi hangsúlyozta: párbeszéddel szeretnék a problémát megoldani, de a fórumra sem a pénzintézet képviselője, sem a vállalkozó nem jött el. - Egyetemlegesen vont perbe minket a Raiffeisen, ezért próbálunk együtt megoldást keresni. Sok olyan esetről tudunk, ahol a bedőlt projekthitelek kapcsán a bankok nem pereltek, hanem egyezségre törekedtek. 

A több mint egyórás, indulatoktól sem mentes egyeztetésen a perbe fogott lakók többször elmondták, egyezséget szeretnének. - Egy kisebb összegért talán újra megvennénk lakásainkat, várjuk a javaslatokat - mondta Miklán András. Elhangozott, hogy a vállalkozók közül Cs. Attila munkára hivatkozva mondta le a találkozót, L. Gábor pedig úgy fogalmazott, nem látja értelmét a jelenlétének, egyesével viszont mindenkivel tárgyalna. 

- Az egymásra mutogatás elkerülésére hívtuk össze a fórumot. Létezhet peren kívüli megállapodás. Az MKB és az Erste valódi segítséget nyújtott a jelzálog károsult családoknak, míg a Raiffeisen egyezkedés nélkül, azonnal el akarja árverezni lakásainkat. A bank most családok sorsával játszik. Döntenünk kell: másodfokra visszük az ügyet, ami újabb milliós kiadást jelent, vagy elfogadjuk az első fokú ítéletet, és hagyjuk magunkat az utcára tenni. Mindkettő megoldás tragikus, ezért szeretnénk párbeszédet kezdeményezni a bankkal - mondta a sajtónak a makói férfi. Megjegyezte, a bank állítja, nem felelősek a kialakult helyzetért. - Megnyugtató rendezést ígérnek, de nem jöttek el. 

Láthatóan jogerős ítéletet akarnak, hogy árverezhessenek, ez nekünk nem megnyugtató. Utcára akarnak tenni? Miért nem egyeztettek velünk a per előtt? Miért támadtak a békés családokra? - kérdezte a jelenlévőktől Miklán András. 

- A szerződések első oldalán az szerepelt, hogy a lakás per- és tehermentes. Pár oldallal később írtak a projektfinanszírozásról. Az ügyvédek miért nem figyelmeztettek, hogy megtévesztő a per- és tehermentes kijelentés az első oldalon? Miért nem írták egyből az első oldalra, hogy jelzáloggal terhelt lakást veszünk? - kérdezték többen. 

- Azt még elfogadom, hogy egy jogász tévedhet. De harminc?! Mindannyian fizettünk az ügyvédekért, nem igaz, hogy ezen spóroltunk - fakadt ki Solymosi Lajosné. 

Többen követelték: a jelen lévő újságírók írják meg, L. Gábor vállalkozó továbbra is cégeket hoz létre, "újabb embereket vihet a jégre". 

- Úgy tudjuk, a vállalkozónak több mint 100 millió forintos adótartozása is van. Engem 50 ezer forintért is berendelnek a hatósághoz, L. Gábor pedig szabadon élhet? A hatóságok nyomoznak, de semmit sem találnak. Mi pedig utcára kerülünk. Harcolnék az igazamért, de már nincs pénzem - mondta Solymosi Lajosné. 

Az összegyűltek mindent megtennének, hogy ne kínozza őket tovább a bank. - Megalakult a projekthitelből visszamaradt jelzálogkárosultak fóruma. Ma már tudjuk, többen úgy jártak, mint mi. Ebben az országban ez megengedett - tették hozzá. Egy férfi megjegyezte: "amit a jog nem tilt, azt szabad. Ezt többen kihasználták, így fosztottak ki minket"." 

delmagyar.hu 

A Szabad Riport megjegyzése: 

Először is megkérdezzük: Miféle korrupt bíróság az, amelyik az ilyen nyilvánvaló csalássorozatra a reagálásképpen - olyan ítéletet hoz; hogy az átvert, becsületesen fizető lakók a hibásak, és velük szemben, a banknak ad igazat!? - Hogy kétszer fizessenek ugyanazért a lakásért, - mert ha nem, kilakoltatják őket. 

Tehát konkrétan megkérdezzük: Mennyit adott a bank ezért a bírónak? Képes-e még tükörbe nézni? - És nem utolsósorban: Mit gondol, meddig marad még bíró? 

Rátérve pedig az itt említett lakossági fórumra: Hamarosan, talán nagyon is hamarosan eljön annak az ideje, hogy egy ilyen lakossági fórum alkalmával a becsületesen fizető lakók, - már nem csak egyszerű párbeszéddel akarják elintézni a dolgokat. 

És mivel az illető nem jelent meg a fórumon, a lakók közösen felkeresik a pofátlan pénzéhes építési vállalkozót, s ott a háza előtt tartják meg majd a következő lakossági fórumot. És, ha az majd nagyon ugrál, jól pofán verdesik, hogy elgondolkodjon azon, mennyire célravezető ilyen súlyosan átverni ennyi embert, hogy családok tucatjai kerüljenek a megsemmisülés szélére, - az ő pénzéhsége, és rafináltsága miatt. 

És mivel a bank képviselője sem jelent meg, - a parázs lakossági fórum után másnap, - valakik a kifosztottak közül, azzal kezdik a napot, hogy berúgják a bank kirakatát és bevágnak oda néhány molotov koktélt, ahogyan azt más európai városokban már réges régen megteszik. Csak a rend kedvéért, ha már a bank meg akarja semmisíteni őket. Nekik már úgyis mindegy, - de a banknak nem. 

Ezt akarjátok bankárok? Ezt akarjátok pofátlan pénzéhes építési vállalkozók? - Ízekre fog szedni benneteket a nép! 

(SzRTI)