Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 9., szombat

16.402 - Kutasi József Antal > Fidesz-frakció közleménye: Budapest, 2013. február 8., péntek (

Fidesz-frakció közleménye: 

Kiadó: Fidesz-frakció 
OS - A Fidesz-frakció közleménye (1. rész) 
Budapest, 2013. február 8., péntek (OS) 

A Fidesz-kormány megalakulása után több mint 2,5 évvel kijelenthetjük, a bajba jutott devizahiteles családok nagytöbbségét sikerült megmentenünk a legrosszabbtól, hogy ezrek veszítsék el az otthonukat és kerüljenek utcára. Túl vagyunk a legnehezén. Nem hagytunk senkit mentőöv nélkül, akit a Gyurcsány-Bajnai-kormányok veszélyes gazdaságpolitikája eladósított, devizahitelbe taszított. 
Több tízezer család helyzete stabilizálódott és került biztonságba az eddigi intézkedéseknek és törvényeknek köszönhetően. A PSZÁF mai közlése alapján közel minden harmadik jogosult, több mint 102 ezer devizahiteles élt eddig az árfolyamgát lehetőségével, korábban további 170 ezer hiteles élt a végtörlesztés lehetőségével, a Nemzeti Eszközkezelő tavaly év végig 600 lakást vásárolt, idén pedig akár 10 ezer család megmentésére van keret a programban, sőt a jogosultak köre is bővült. A legnehezebb helyzetben lévők számára pedig már épülnek a házak Ócsán. 

Emellett a Fidesz-kormány az elérhető és kiszámítható otthonvásárlás érdekében visszaállította az otthonteremtési kamattámogatást, amelyet az előző szocialista kormányok szüntettek meg. 
A magyar lakosság drámai deviza lakáshitel mértéke a szocialista kormányok legsúlyosabb és megbocsáthatatlan öröksége, amellyel 2010-ben, a kormányváltáskor szembe kellett nézni. A szocialisták által magukra hagyott devizahitelesek ezrei csaknem szociális katasztrófát jelentettek az egész társadalomra nézve. 

Kiadó: Fidesz-frakció 
OS - A Fidesz-frakció közleménye (2. rész) 
Budapest, 2013. február 8., péntek (OS) 

Túl vagyunk a legnehezén! A lakosság eladósodottsága 2003 óta gyűrűzik, az akkori szocialista kormány ugyanis megszüntette a korábbi - 1988 és 2002 között működtetett - kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket. Aszocialisták korlátozták, majd megszüntették az adókedvezményt, szűkítették a hitelplafont, csökkentették a kamattámogatást, vagyis gyakorlatilag eltörölték a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők "sokba vannak az államnak". A Gyurcsány-kormány különösebb korlátozás és gondos "használati útmutató" nélkül zöld utat adott a devizahiteleknek, ezzel együtt olyan mértékben szűkítette és drágította a hitelfelvevők számára a korábbi kedvezményes forinthitelt, hogy a magyar fiatalok, a családalapítók, akik tetőt szerettek volna a fejük fölé, egyszerűen rákényszerültek a deviza alapú hitelekre. 2002 és 2010 között a devizahitelek összege a 140-szeresére emelkedett. Tízezrek létbiztonsága, otthona került veszélybe az esztelen, a magyar emberek biztonságát semmibe vevő szocialista politika miatt. Magyarország nem kér ebből többet. 

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója

Kapcsolódó: