Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 19., szerda

17.200 - Agrárkamarai kártyával juthatnak kedvezményes szolgáltatáshoz a gazdák


Itt az újabb találmány, az agrármutyi! 
Agrárkamarai kártyával juthatnak kedvezményes szolgáltatáshoz a gazdák 

2013. június 18., kedd 15:18 Kiss Melinda - Napi Gazdaság 

Viszonylag hamar kézzel fogható eredményekre váltaná a stratégiai megállapodás pontjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kamarai tagok kedvezményes adózásával kapcsolatban hamarosan megindulnak a szakértői egyeztetések, egyszerűsítés várható a gázolajvisszatérítésben. Emellett kamarai kártyával juthatnának kedvezményes szolgáltatásokhoz a tagok. 

agrármutyi? yes!

Egy-két hónapon belül elindulhat a kedvezményeket kínáló kamarai kártya rendszer - mondta a Napi Gazdaságnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A NAK elképzelései szerint a kamara által a tagoknak kibocsátott kártyával egyes szolgáltatások igénybevételekor meghatározott kedvezményekre lesznek jogosultak a kártyabirtokosok. A kedvezményes szolgáltatások között többek között a banki, illetve telekommunikációs szolgáltatásokat említette, de a kört folyamatosan bővítenék majd. A cél az, hogy a tagok nagy része a befizetett tagdíjnál nagyobb összeget tudjon ennek révén megspórolni - tette hozzá az elnök. 

Emellett számos új lehetőséget és hatékonyabb érdekérvényesítést jelent a magyar mezőgazdaság számára a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás - mondta az elnök. Orbán Viktor miniszterelnök szerint együttdöntési lehetőséget kínáltak a kamarának, és a jövőben egyetlen fontos döntést sem hoz a kormány az agrárgazdasággal és vidékfejlesztéssel kapcsolatban az agrárgazdasági kamara véleményének kikérése nélkül. A megállapodás része, hogy a kamarához kerül az agrárszakképzés szakmai felügyelete, a falugazdász hálózat a működéséhez szükséges költségvetési támogatással együtt, illetve az is, hogy a NAK számára állandó brüsszeli képviseletet, valamint állami ingatlanban méltó elhelyezést biztosít a kormány.

A megállapodás egyik pontja szerint a kamara elkötelezett a mezőgazdasági termelők speciális adózása mellett. Győrffy szerint ez nemcsak az őstermelők kedvezményes adózását lehetővé tevő - és idén év végén lejáró - uniós notifikáció miatt fontos kérdés, emellett a kamarának több adózással kapcsolatos javaslata is akad. "Szeretnénk a kamarai tagoknak olyan kedvezményes adókörnyezetet kialakítani, ami nem hozza hátrányos helyzetbe őket az uniós versenytársakhoz képest. Az eddigi megbeszélések során áfával kapcsolatos javaslat nem került szóba, ugyanakkor a kormányfő tetszését is elnyerte a termelők gázolaj jövedéki adójának visszatérítésével kapcsolatos egyszerűsítési elképzelésünk" - mondta az elnök. Ennek érdekében már meg is egyeztek a kormány és a kamara közötti szakértői szintű egyeztetésekről.

A kamara komoly szerepet kap a KAP 2014-2020-as fejlesztési programjai kidolgozásában is, illetve a kormány vállalja, hogy ezek végrehajtását a NAK intézményi hálózatára is támaszkodva szervezi meg. Ez utóbbi elsősorban a vidékfejlesztést célzó, úgynevezett CLD-programok, a közösség által irányított helyi fejlesztések keretében megvalósítani tervezett helyi fejlesztési tervek kidolgozásához nyújtott szakmai, szervezési és végrehajtási segítség lenne. 

Dokumentum: 
   Orbán Viktor és Győrffy Balázs megállapodása 
   Országgyűlés honlapján levő törvénytervezet 

Kapcsolódó: 
   Varga István: Meghiúsult a civilekkel való egyeztetés a Vidékfejlesztési Minisztériumban a Földforgalmi törvény tervezete ügyében! 
   Háború a nemzet ellen - Diktatúrából diktatúrába 
   Nemzetérdekű az új földtörvény 
   Már csak 11 hónapig vagyunk Magyarország!