Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 17., kedd

19.919 - Független Nemzet: Külföldi sajtó is foglalkozik Putyin keddi magyarországi látogatásával és annak céljaival. > 2015-02-17

Független Nemzet


A külföld véleménye: Putyin legjobb uniós tanítványa Orbán!

Külföldi sajtó is foglalkozik Putyin keddi magyarországi látogatásával és annak céljaival. Az osztrák Die Presse szerint Orbán Viktor 2010 óta a putyinizmus lelkes követőjének számít. A lengyel Rzeczpospolita szerint a paksi gigantikus szerződés a kelet és nyugat közti politikai megosztottságot is jelképezi. 

Jaroslaw Gizinski a Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfői számában úgy fogalmaz, hogy míg a legtöbb európai ország Putyint "majdnem nemkívánatos személynek" tekinti, Budapestre az orosz elnök "ünnepélyesen üdvözölt vendégként" érkezik. A cikkíró úgy véli, a látogatás fő okaként emlegetett magyar-orosz gázszállítási szerződés "inkább csak ürügy". A látogatás az Európai Unió és mindenekelőtt a közép-európai államok politikai megosztottságáról árulkodik. Gizinski megkérdőjelezi, hogy a keleti nyitás csak a Nyugathoz fűződő gazdasági viszony pragmatikus kiegészítése lenne. Úgy látja, hogy politikai vetülete is van, s ezt Szijjártó Péter személyesíti meg külpolitikájával - így Gizinski - a jelképe pedig a paksi erőmű bővítéséről aláírt "gigantikus szerződés". Budapest az Oroszország-politika "tisztán gazdasági pragmatizmusáról", a geopolitikai adottságok kényszeréről próbálja meggyőzni európai partnereit, valamint arról is, hogy Magyarország nem akarja "a közös nyugati fronton rést ütni", "nem Moszkva trójai falova" - a gazdasági érdek elvégre több európai országot fűz Oroszországhoz. Orbán Viktor nem ellenezte nyíltan az Oroszország elleni szankciókat, "bár folyton hangsúlyozta, hogy ártanak Magyarországnak", és az ukrajnai helyzet értékelését sokáig "úgy kerülte, mint a tüzet". A kárpátaljai magyar kisebbség védelmét Gizinski "kétségtelenül megalapozottnak" minősíti, de rámutat, a téma Ukrajna szempontjából a lehető legrosszabb pillanatban került elő. A magyar kormányfő pénteki kijevi látogatásának célja - Gizinski szerint - az volt, hogy a kormányt oroszpártisággal vádoló bírálókat lecsillapítsa, a szerző azonban úgy véli, "nem mindenkit sikerül ily könnyen meggyőzni". 

Rossz nyelvek szerint Putyin budapesti látogatása a legjobb uniós tanítványával, Orbán Viktorral való kapcsolatának elmélyítéséről fog szólni - írja a Die Presse osztrák konzervatív napilap hétfőn megjelent számában. 

A szerző szerint 2010 óta Orbán Viktor a putyinizmus lelkes követőjének számít. A magyar miniszterelnök Putyinhoz hasonlóan aláássa a demokráciát és a jogállamiságot, részben egypártrendszert vezetett be és saját igényeire formálta a közmédiát - véli a szerző és hozzáteszi, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt "maffia-állam" jött létre. Megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy Orbán és Putyin szoros kapcsolatának praktikus okai vannak, leginkább Magyarország 60 %-os energiafüggősége Oroszországtól. 

Egy barátság vége címmel az Orbán-Simicska konfliktus hátterével foglakozik a Respekt című cseh liberális társadalompolitikai hetilap hétfőn megjelent legújabb száma. Martin M. Simecka, a neves hetilap korábbi főszerkesztője, a konfliktust Orbán hatalmi, centralizációs törekvéseivel és Vlagyimir Putyin példájával magyarázza. Arra válaszolva, hogy Orbán Viktor miért vágta el Simicska Lajos ("aki ügyességének és jellemtelenségének köszönhetően Orbánt a hatalom csúcsára segítette") cégeit az állami pénzektől, Simecka így vélekedik: 

"Azért, mert (Orbán) megváltoztatja a rendszert. Néhány éve még arról lehetett beszélni, hogy a magánjellegű érdekcsoportok Orbánnal az élen elfoglalják az államot. Ma Orbán tovább megy. Központosítja az államot, államosítja a gazdaságot, hogy egyetlen oligarcha, még a legjobb barátja se érezze, hogy ő talán független. Simicska arra fizetett rá, hogy nem értette meg, milyen nagyon csodálja Orbán Putyint és milyen gyorsan tanul tőle."
2015-02-17