Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 18., szerda

19.920 - Hídfő: MAGYARORSZÁG HÍD SZEREPÉT TÖLTHETI BE EURÓPA ÁTALAKULÁSÁBAN > 2015.02.17 23:11

Hídfő

MAGYARORSZÁG HÍD SZEREPÉT TÖLTHETI BE EURÓPA ÁTALAKULÁSÁBAN

2015.02.17 23:11
A radikális atlantista baloldali pártok és Norvégia gázpiaci érdekeit képviselő magyarországi pártok törvényszerű tiltakozása követte Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóját. Az LMP szerint "Orbán Viktor az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot". A DK szerint Orbán Viktor "elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot", az Együtt nevű képződmény pedig eleve indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását. Ugyanakkor a kormány egy régi MSZP-SZDSZ-es örökséget rendezett le az új megállapodással, a hazánk számára eddig érvényben lévő gázszerződés ugyanis a Horn-kormány sara. A továbbiakban hazánk mindig az igénybevételkor fog fizetni az újabb gázmennyiségért.
Hídfő.net.ru | Orbán Putyin sajtótájékoztató
A kormányfő emellett elmondta, hogy hazánk a jövőben az előre prognosztizált nyomvonalon kapja majd az orosz gázt, vagyis Törökországon, Görögország, Macedónián és Szerbián keresztül. Egy ilyen megállapodás hazánk számára nem csak az ellátás biztonságát, hanem egyfajta stratégiai elhelyezkedést is biztosítani fog. A miniszterelnök sajtóközleményéből éppenséggel a lényegi dolgok nem jutottak nyilvánosságra, de ez a megállapodás horderejét tekintve várható volt.
Hosszú távú együttműködések köttettek a mezőgazdaság, oktatás és egészségügy terén, a paksi atomerőmű bővítése kapcsán megállapodás született az atomenergetikai szakember-képzésről, ami Moszkvában zajlik majd. Az átrendeződés volumenéről tudni kell, hogy a radikális atlantista pártok megállapítása téves, - a magyar kormány éppen hogy most köteleződött el Európa mellett. Az Orbán-kormány nem önálló cselekvőként része ezeknek a megállapodásoknak, hanem Németország és Oroszország közt köttettek olyan megállapodások, melyeknek ez részét képezi. A kormány részéről nem is lenne értelme az amerikai érdek további kiszolgálásának, mert lassan Európa nagy térségi hatalmai is elfordulnak Washington felől. Új erőközpont van kialakulóban, és Magyarország híd szerepét tölti be ebben az átmenetben. Európa döntést hozott egy változási hullámról, és az Orbán-kormány továbbra is Európa irányába elkötelezett.
A hétköznapokban ezek az együttműködések csökkenő energiaárakat és új munkahelyeket jelentenek majd, mert a kormánynak most mindennél fontosabb a politikai stabilitás fenntartása. Annyi azonban biztos, hogy Washington nem fogja mindezt tétlenül nézni