Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2007. október 30., kedd

20 - Hídblokád percről percre - írta: Tomcat

Forrás: www.bombagyar.hu

07:30
Fél óra múlva kezdetét veszi az Erzsébet hídi blokád. Még senki sem tudja, mi lesz a vége, vagy akár az eleje. Tessék, hölgyeim és uraim, tegyék meg tétjeiket.

08:03
Néhány csapatszállító érkezett, a híd fölött helikopter kering. Nincs különösebb esemény, a forgalom zavartalan. Várakozás.

08:06
Megkezdődött a hídblokád! Kb. 100-150 ember feltűnően fel-alá járkál, keresztül a hídon. Kezükben árpádsávos zászlók és hagyományos magyar lobogók, azt kiabálják, "hajrá magyarok!". A rendőrök egyelőre nem erőszakosak, a tüntetők sem.

08:08
Káosz, torlódás. Folyamatosan érkeznek az emberek. A rendőrök felterelik a hídon keresztüljárkálókat a járdákra.

08:11
Egy olvasónk elmondása szerint éjjel három óta kettesével köröznek a rendőrautók a környéken.

08:15
A rendőrök most már egyáltalán nem engednek fel gyalogosokat a hídra. A tömeg növekszik, jelenleg hatszáz körül lehet a résztvevők száma. A rendőrség hatalmas csapaterőt mozgósított. Már két helikopter kering a híd fölött.

08:23
Pest felől a rendőrök önállóan lezárták a hidat, ügyes! Végzik a munkát a tüntetők helyett. Közben mindkét csoport (rendőrök vs. tüntetők) erőteljesen növekszik. Az emberek ismét a híd közepe felé sétálnak, nézegetik az ott álló kocsikat, mert ilyet még nem láttak, ugye. A forgalom áll, teljes a káosz.

08:25
Egy olvasónk jelenti: a Ferenciek tere felől vontató járművek (?) jöttek rendőri kísérettel. Legalábbis úgy nézett ki. Sisakos rohamrendőr áll az úton. Pest felé a szélső sávban autót tolnak. (Áhá, ezért kellett a vontató! Elviszik?)

08:29
A "Kit visznek be először" versenyt Novák Előd nyerte, aki beállt a híd közepére, mint a cövek, és ott elkezdett dobolni. Igen, ő a szerencsés nyertes, úgyhogy erre már nem érdemes szavazni.

08:33
Pest felől rendőrségi csapatszállító érkezett a hídhoz, benne jó sok rohamrendőrrel. Utóbbiak kiszálltak. Megjött a könnygáz és a vízágyú is.

08:38
A Lánchíd egyik pillérének tetején megjelent két potenciális öngyilkos. Néhányan kérdezgetik, merre van a Lánchíd, tudósítónk segít eligazodni a városi közlekedésben járatlan, kedves honfitársaknak.

08:41
Gyülekeznek az emberek a Lánchídon is. A Dunán egy motoros rendőrcsónak áll és döbbentkedik.

08:43
Három, civilruhás rendőrnek kinéző szerencsétlen próbál éppen beépülni a tömegbe, a Lánchíd közepén. Tudósítónk meginvitálta őket egy kis párbeszédre:

- Sziasztok, tüntetők vagytok, vagy BRFK?

- Ööö, mióta tegeződünk, kérem szépen?

- Köszönöm a választ, uraim.

Hát, fiúk, ezt még gyakorolni kell. A napszemüveget sem ártana levenni, ebben a remek, esős időben.

08:46
A Lánchíd legmagasabb pontján ácsorgó öngyilkos-jelöltekhez megérkeztek a tűzolták, akik - annak rendje és módja szerint - lezárták a hidat. Igen, a Lánchidat.

08:48
Újabb infók érkeznek tudósítóinktól. A Ferenciek terén nem áll meg a metró, és bombariadó van több aluljáróban. Hajrá, magyarok!

08:50
A rendőrség felszólította az Erzsébet hídon tartózkodó tömeget, hogy menjenek le a hídról. Senki nem mozdul.

08:53
Kisebb vita alakult ki a Lánchídon tartózkodó rendőrök körében, azt illetően, hogy Tomcat felmászott-e a Lánchídra, vagy sem. Tomcat nem mászott fel a Lánchídra, de ezt a rendőrök a jelek szerint jobban tudják, mint ő maga. Tomcat közölte, hogy erre nincs bizonyítékuk, mire az egyik hatósági személy válasza az, hogy "majd lesz". Mert a rendőrök okosak. És nem élnek vissza a helyzetükkel.

08:55
Nagyjából hatvan-hetven ember elhagyta a hidat. Most arra szólítanak éppen, hogy a Ferenciek terére menjen át mindenki.

09:04
Tomcatet ebben a percben viszik el a rendőrök, a Lánchídról, feltehetőleg a Gyorskocsi utcába. Többek egybehangzó véleménye szerint nem csinált semmit, azon kívül, hogy sétált. A járdán.

09:08
Az Erzsébet híd mellett rendőrautó-konvoj haladt el. Kommandósok kísértek valakit, páncélozott autóban. Tettek egy kört, majd elindultak a Lánchíd felé. (Ki lehet ez a fontos elvtárs, akit így visznek városnézésre?)

09:11
A Lánchídról eltávolították az embereket, a forgalom zavartalan.

09:15
A rendőrség folyamatosan szólítja fel a tüntetőket, hogy hagyják el az Erzsébet hidat.

09:20
A Lánchídon megjelent egy csapatszállító, erős rendőri kísérettel, de tüntetők alig vannak, csak néhány ember lézeng, azok is a járdán.

09:25
Az Erzsébet hídról leszorítják a tömeget. Oszlatásra is sor kerül.

09:28
Most érkezett a hír, hogy a Kossuth téren eltakart arcú In-Kalosok inzultálják az embereket.

09:32
A Lánchíd még tele van rendőrökkel, noha tüntetők, illetve járókelők egyáltalán nem tartózkodnak rajta. Leszedték azt a három embert, akik korábban felmásztak a pillér tetejére.

09:35
A tüntetők a Ferenciek tere, illetve az Astoria irányába vonulnak, egy tudósítónk pedig hallotta, amint a rendőrök, a belső rádiójukon utasítást kapnak az emberek begyűjtésére.

09:39
A rendőrök igyekeznek hermetikusan lezárni minden olyan pontot, ahol újabb emberek csatlakozhatnának a száz-kétszáz fős tömeghez. (A mai események során egyébként még egy darab gárdista se tűnt fel. Vajon hol vannak?)

09:42
A kapualjakat nem őrzik, így közelebb lehet szivárogni a tüntetők csoportjához. A szokásos jelszavakat skandálják. A rendőrök egyelőre feltűnően békések. Még vigyorognak is.

09:48
Az Astoriánál percek óta, tehetetlenül áll keresztben egy busz. A tüntetők barikádokat építenek KRESZ táblákból. Szemtanúk szerint csuklyások szúrták ki a busz kerekét. Közben egy mentő haladt el.

09:50
Kijött a Magyar Honvédségi Tűzszerészet.

09:52
Tomcatről és a többi előállítottról semmi hír nincs. A rendőrség visszatartja az információkat, megtagadja a felvilágosítást, még az ügyvédek részére is. A szokásos.

09:53
Az Astoriánál gyakorlatilag nincs rendőri jelenlét. Rengeteg símaszkos tüntető aktívan tevékenykedik. Gyakorlatilag megállt a forgalom, ami az ott lévő száz-százötven fős tömegnek köszönhető.

09:56
Megérkezett a rendőrség. Épp távozásra szólítják fel a tömeget, de teljesen dilettáns módon, a belvárosba terelik tüntetőket, még nagyobb káoszt okozva.

10:00
Őrizetbevételek is történnek. A rendőrök határozottan és meglehetősen agresszívan tolják, szorítják ki a tömeget, a Blaha Lujza tér felé. Lassan több a sajtós, mint a tüntető. Utóbbiak elsősorban a járdán tartózkodnak, így őket a rendőrök se zaklatják, egyelőre.

10:03
Egy rendőri roham volt, mely, úgy tűnik, sikerrel járt. A rendőrök már csak sétálnak, néha meg-megáll a sorfal. Az autókat és a buszokat átengedik.

10:06
A tüntetők nagyobb csoportja most érte el a Blahát. A rendőrök jócskán le vannak maradva, az Astoria irányából közelednek, valahol messze. Totális fejetlenség, a rendőri sorfal tolja az előtte haladó tömeget a Blaha irányába, így fokozódik a tumultus. Egy Combino villamos, a tér közepén, keresztben áll.

10:09
Megérkezett tíz rendőrautó a Blahához. A tüntetők kemény magja a Keleti pu. felé rohant el.

10:11
A Combino arrébb tudott állni. Az Astoria felé elhaladt egy tűzoltóautó és egy mentő is. Ezeket átengedik a tüntetők.

10:18
A rendőrök kiszorították a tüntetőket a Blaháról, így az újra járható. A forgalom elindult és zavartalanul halad.

10:20
Tudósítóink eltűntek, bár a telefonjaik egyelőre kicsöngnek.

10:30
Tudósítónkat kiemelték a tömegből, és igazoltatták. Az első felütés elég agresszív volt, mivel összefutott ugyanazzal a rendőrrel, akivel a hétvégén már találkozott, Tomcat társaságában, nem túl vidám körülmények között. A ruházat teljes átvizsgálása és igazoltatás következett. Tudósítónk elmondása szerint az eljárás végül is korrekten zajlott.

10:34
Tudósítónk az imént közölte, hogy a rendőrök megkérdezték tőle, melyik weboldalnak dolgozik, szélsőjobbos-e ez az oldal, és [ő] ismeri-e Tomcatet. Rendkívül fontos, az igazoltatáshoz közvetlenül szükséges információk ezek, nemde?

10:38
Most úgy tűnik, mindenütt helyreállt a rend. A forgalom lassan megindul, az érintett csomópontokban. Helyenként ideges járókelőket lehet látni, akik dühösek, amiért várakozniuk kellett.