Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2007. október 30., kedd

27 - Meghivó 2007. november 8-án 19:00 óra Szent István Bazilika - Budapest!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Barátaim és Rokonaim!

Kedves Hallgatóim a Zeneakadémián!

Illik tudnunk, hogy 2010-ben ünnepelnünk kellene Erkel Ferenc 200. születésnapját. Azért emlékeztetek erre, mert általa 1853-ban alapított- és első korszakában vezetett Filharmóniai Társaság az őse mindazoknak a zenekaroknak, - de az egész magyar hangversenyéletnek is – akikért most a harang szól. Lehet, hogy Önök, Ti, kedves Barátaim már túl sokszor hallottátok, olvastátok a „határára jutott” kifejezést. Aki viszont a dicső múltú BFTZ sorsát a ’90-es években figyelemmel követte, az tudja már, hogy ez a két szó mit is jelent. Ők már életet is áldoztak, életben maradásukért folytatott küzdelmük során. Hogyan számolunk mi el ezzel a helyzettel 2010-ben?!

Találkozzunk a Bazilikában! Biztosítsuk muzsikusainkat, karmestereiket és egymást is, hogy szükségünk van rájuk, nélkülözhetetlenek számunkra! Kodály 100 éves terve, - amely XIX. századi nagyjaink erőfeszítésére épült – nem ért véget! Ha pedig a 100 év maga véget ér, mi újabb százat kezdünk! Velük, a küzdelmüket folytató muzsikusainkkal együtt, mert ez a november sem szólhat a mi elmúlásunkról.

Busapest, 2007-10-30

ERKEL TIBOR

A „100-ak Tanácsa” soros elnöke

Hangverseny a budapesti szimfonikus zenekarokért és énekkarokért!



A magyar zenei élet nagy múltú, vezető együttesei soha nem látott nehézségekkel küzdenek, ezért 2007. november 8-án este hét órai kezdettel figyelemfelkeltő hangversenyt rendeznek a Szent István Bazilikában egyesített zenekarok és énekkarok közreműködésével. Az alábbiakban a szervezők üzenetét tesszük közzé.


Medveczky Ádám

"Talán már nem túlzás azt mondani, hogy ma Magyarországon az élet szinte valamennyi területe válsággal küzd. Az elmúlt 17 év a magyar kultúra és művelődés terén kifejezetten sanyarú képet mutat. Mára szinte valamennyi vezető szimfonikus zenekar, énekkar a működésképtelenség határára jutott. A helyzetet mindenütt művészek elbocsátásával, a koncertek számának minimalizálásával próbálják meg orvosolni. Mindazok a törekvések, melyek piacképessé akarják tenni a művészetet, szörnyű rombolást okoznak. Márpedig ezek az irányelvek egyre erősebben jelentkeznek.

Ludwig van Beethoven, akinek egyik műve, a C-dúr mise hangzik el a koncerten, olyan korban élt, amikor a zeneművészet csak az arisztokrata családok társadalmában létezett. Elmondhatjuk, hogy ma jóval szélesebb körbe jut el a klasszikus zene, de még mindig arányaiban nagyon kevés ember tudja befogadni azt. Sőt, a rendszerváltás óta bekövetkezett rombolás a zeneoktatásban már érezteti hatását. A fiatalabb generációk közt alig akad zeneértő, zeneszerető. Az igazi művész misszionáriusként hirdeti művészetét, próbálja megértetni az emberekkel, mert hiszi, hogy aki befogadta, gazdagabb, boldogabb, harmonikusabb lesz tőle. Az ember kötelessége törekedni a szépre, jóra, igazra. Az egyetemes zeneművészet ide sorolható, azaz kötelességünk megőrizni azt mindnyájunk lelki épülésére.

A koncerten résztvevő együttesek mindegyike, tehát a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Magyar Telekom Zenekar, és az MR együtteseinek tagjai, akik magánemberként vesznek részt a koncerten (Nemzeti Énekkar szolidaritásuk kifejezéseként csatlakoztak) vagy leépítések előtt áll, vagy már részben túl is van rajta, működésük teljesen bizonytalan. Már-már kérdésessé válik létjogosultságuk is.

Beethoven remekművén keresztül, melyet pontosan 200 éve mutattak be, szeretnénk közösen imádkozni ezeknek a zenekaroknak, énekkaroknak a fennmaradásáért és az egész magyar kultúráért. Ez egy spontán, alulról jövő kezdeményezés, melyhez már több vezető muzsikus csatlakozott. A koncert minden közreműködője ingyen teljesíti ezt a szolgálatot."

(2007. november 8. 19:00 Szent István Bazilika (Budapest) - Hangverseny a budapesti szimfonikus zenekarokért és énekkarokért; Beethoven: C-dúr mise, Op. 86; km.: Kertesi Ingrid (szoprán), Meláth Andrea (mezzoszoprán), Mukk József (tenor), Sólyom-Nagy Sándor (basszus), MÁV Szimfonikus Zenekar, Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, Nemzeti Kórus; vez.: Medveczky Ádám)