Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. január 3., szombat

1.524 - Váralja Szövetség és Polgár Info: Petíció a kollektív műemlékvédelemért!

Petíció a kollektív műemlékvédelemért
Petíció kezdeményezoje: polgarinfo, Eddigi aláírók száma: 1669 (szombat, 2009. Január 3. 23:13)

 

Petíció címzettje: a Magyar Köztársaság Parlamentje
Országgyűlési képviselők
Sólyom László Köztársasági elnök
A magyarországi parlamenti pártok
Magyar civil szervezetek


Kezdeményező: Váralja Szövetség
Várt aláírások száma: 3000

 

Ismertető:


A történelmi magyar városok belső városmagjai telis-tele vannak régi épületekkel. Így számos barokk, szecessziós stb. városunk van, amely területeken nem pusztán a műemlékek jelenlétéről, hanem azok műemléki környezetéről van szó.


Kollektív műemlékvédelem alatt egy műemlékekben gazdag terület (pl. városi tér) épületegyüttesének, arculatának kollektív óvását, a műemléki jog egész területre átruházását értjük.


Közismertek számunkra a budapest-belvárosi terek, néhány vidéki város főtere, amely nem más, mint egy műemlék-komplexum. Az ott levő régi épületek sajátos összhangja adja meg a város profilját, így azt minél inkább az eredeti állapotában kell megtartani.
Értetlenül fogadjuk a műemlékekkel való felelőtlen bánásmódot. A több évszázados értékeket más országok féltő gonddal őrzik, ezzel szemben nálunk nem kapnak megfelelő megbecsültséget. A Váralja Szövetség álláspontja a történelmi belvárosok agresszíven terjeszkedő üvegpaloták és toronyházaktól való teljes körű megvédése. Az ilyen jellegű destruktív építkezések ellen tudatosan fellépünk, s a tervek kútba ejtése érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk. Ennek érdekében hoztuk létre e petíciót.

Petíció


Mi, ezen petíció aláírói tiltakozásunkat fejezzük ki a Magyarországon található régi épületek méltatlan állapota, azok elbontása, az eredeti városkép megváltoztatása ellen. Követeljük az érintett helyszíneken az épített örökség fokozott védelmét, így az eredeti összképet megbontó építkezések leállítását, az eredeti környezet visszaállítását.


Felhívjuk a figyelmet arra a tényre, hogy ezek a kincsek nem csupán eszmei értékkel bírnak, hanem szerves részei az idegenforgalomnak, ezáltal bevételi forrást és lehetőségeket jelentenek az ország és a város számára.


Követeljük továbbá, hogy az országgyűlés hozzon törvényt a kollektív műemlékvédelemről, s a műemlékvédelmi jogot terjessze ki a műemléki jellegű közterületekre, s szigorítson az épített környezet védelmén.

Váralja Szövetség
Polgár Info

-------------------------------------------------------------------------------------------