Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. január 6., kedd

1.541 - 2009. január 5-én Székesfehérváron eltemették Árva Vince pálos szerzetest. A világ magyarságának koszorúját Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke és Rácz Sándor tiszteletbeli elnök helyezte el.

Von: MVSZ Sajtószolgálat [mailto:mvsz.sajtoszolgalat@gmail.com]
Gesendet: kedd, 2009. január 5. 22:15
An: Kutasi József

Betreff: Árva Vince atya temetése Székesfehérváron

 

Árva Vince atya temetése Székesfehérváron

 

Január 5-én Székesfehérváron eltemették Árva Vince pálos szerzetest. A szertartást Spányi Antal megyéspüspök végezte. Az Árva Vince atya szülőfalujából, Rimócról érkezett rokonok és hívek megható, lélekemelő énekekkel búcsúztak. A világ magyarságának koszorúját Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke és Rácz Sándor tiszteletbeli elnök helyezte el.

 

A zsúfolásig megtelt Szeminárium templomban Spányi Antal megyéspüspök végezte az Árva Vince atyának végtisztességet adó szentmisét. Koncelebrált Takács Nándor nyugalmazott püspök és mintegy húsz katolikus pap, közöttük a Pálos Rend magyarországi tartományfőnöke Bátor Péter Botond OSPPE, Tölgyes Tibor Kálmán OSPPE és Temesvári Károly Benedek OSPPE.

 

A szentmisét végző püspök ismertette Árva Vince életútját szülőfalujából, Rimócról pappá szenteléséig, majd a márianosztrai plébánosságon át pilisszántói kisegítő lelkészségig, végül a székesfehérvári Papi Otthonban való elhelyezéséig. Említést tett emberi gyarlóságairól és a korral járó elváltozásokról.

            Nem esett szó viszont arról, hogy Árva Vince atya a kommunizmus évtizedeiben az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos Rend éltetője, titkos vezetője volt. Hasonlóképpen nem esett szó Árva Vince atya élete munkásságának legfőbb gyümölcséről, arról, hogy bíborosi kinevezéssel, és vatikáni képzéssel a Pálos Rend alapítója, esztergomi Boldog Özséb szentté avatásának posztulátora volt, mely feladatot 22 év szívós munkájával, tizenhét kötetbe foglalt mű formájában, 2008-ban fejezett be.

 

            A Palotai úti temetőben ugyancsak Spányi Antal megyéspüspök végezte a szertartást. Más búcsúbeszéd nem hangzott el. Búcsúzó hívek százai magukkal hozott földet szórtak a még nyitott sírba. A szertartás végén a gyülekezet spontán módon elénekelte a Székely Himnuszt, a Himnuszt és a Szózatot.

 

            Az egyházi főméltóságok és a papság elvonulása után Árva Vince atya sírját körülvették a palócföldről, Rimócról érkezett rokonok és hívek, akik népi vallásos énekekkel vettek őszinte, méltó búcsút falujuk nagy szülöttétől.

Később, honfoglaláskori öltözetben megjelent férfiak mécseseket osztottak, és a háttérben három táltos dobjának halk üteme hangzott.

 

            A Beszkid Andor polgármester vezetette rimóci küldöttség lélekemelő jelenléte valamelyest oldotta a temető szélének sivárságát, ahova Árva Vince atya sírja került, távol attól, amit a két nappal korábban kiadott egyházmegyei közlemény sugallt. („Példásan gondozott, szép és látogatott sírkertbe lesz nyughelye, Szent István király városában, abban a városban, ahol Prohászka Ottokár Magyarország apostola és tanítója és Isten szolgája Kaszap István is nyugszik, akiknek sírját tömegek keresik fel nap mint nap." – Nyilatkozat Árva Vince atya temetésével kapcsolatban. Egyházmegyei Hivatal, Székesfehérvár,

 

2008. január 3.)

 

            A Magyarok Világszövetségét Árva Vince atya temetésén Patrubány Miklós elnök és Rácz Sándor tiszteletbeli elnök képviselte.

 

Budapest, 2009. január 5.

 

MVSZ Sajtószolgálat

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

(2988/090105)

Tájékoztató hírleveleink küldését bármely címről a feladónak küldött „Lemondás" tárgyú üres levéllel lehet leállítatni, illetve a levélben megjelölt időtartamra felfüggesztetni.

Ha van rá lehetősége, küldje tovább hírleveleinket barátai, rokonai, ismerősei e-mail címére. Ezzel is segíti a Magyarok Világszövetsége munkáját.