Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 7., hétfő

8.426 - Kerülte a lényegi, konkrét kérdéseket Orbán Viktor évértékelőjében. > Hírszerző információ 2011. február 07. 16:41

www.nemzetihirhalo.hu *************
Közhelyek és Rejtő-idézetek nélkül: miről nem beszélt Orbán Viktor?
Hírszerző információ 2011. február 07. 16:41

Kerülte a lényegi, konkrét kérdéseket Orbán Viktor évértékelőjében. A facebookon felvetett témákból hármat is beleszőtt beszédébe, igaz, választ nem adott a kérdésekre. Egy biztos, 2011 a megújulás éve lesz, ami az újjászületést, a küzdelmet és a küldetést foglalja magába.

Orbán Viktor évet értékelt, sok érdekes közmondást és ponyvaregényírót idézett, de nem beszélt az elmúlt több mint fél év legfontosabb történéseiről. Elkerülte a figyelmét az elmúlt fél év legsúlyosabb botrányává dagadt médiatörvény és általában a december-januári nemzetközi botránysorozat.

A miniszterelnöknek a Hírszezrző szerint leginkább a februárra ígért reformok részleteiről kellett volna beszélnie, ugyanis a piac várja ezeket és nagy valószínűséggel a kormány intézkedéseinek hitelességén múlik az is, hogy a nemzetközi hitelminősítők a bóvli befektetési kategóriába vágják-e az országot.

Nagy ívű beszéd, nulla konkrétum

Orbán Viktor január elején a Wall Street Journalnak és a Dow Jonesnak adott interjújában lengette be először, hogy február végén napvilágot látnak azok az intézkedések, amelyekkel mintegy 6-800 milliárd forintos kiadáscsökkentést és bevételnövelést ér el a kabinet, ezáltal biztosítja, hogy a magyar államháztartás hiánya tartósan 3 százalék alatt maradjon. Az ígéret szerint jelentősen csökkentik majd a munkanélküli segélyek összegét, vége lesz a tartós segélyezési korszaknak, felülvizsgálják a gyógyszerártámogatások és a tömegközlekedés rendszerét. Kiadáscsökkentő intézkedésként elképzelhető a rokkantnyugdíjasok juttatásainak felülvizsgálata is, amelyről Matolcsy György beszélt korábban.

A kormányfő egy szót sem szólt arról, hogyan fognak megvalósulni az említett intézkedések, reálisan mekkora megtakarítást hoznak majd és milyen ütemezésben. Orbán hallgatott arról is, mi a terve a kormánynak a második nyugdíjpillér bedöntése nyomán az államkasszát gyarapító ezermilliárdos nagyságrendű vagyonnal - bár szólt az államadósság csökkentésének igényéről, azt nem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa választóit arról, mi a célja az állami nyugdíjalapba került egykori megtakarításaik mekkora részét fordítják adósságtörlesztésre.

Mindenkinek dolgozni kell

Akárcsak tavaly, a miniszterelnök 13. évértékelő beszéde előtt is arra kérte a lakosságot, hogy facebookos oldalán vessenek fel témákat, amelyekre válaszolhat hétfőn.

A kormányfő több mint 2000 kérdést kapott, ám szinte egyiket sem válaszolta meg évértékelőjében: a felvetések egy töredékét szóba hozta ugyan a beszédében, de konkrét megoldásokat nem vetett fel, sőt, a Facebookon hozzá intézet megjegyzések többségét teljesen figyelmen kívül hagyta.


Megújulás= újjászületés+küzdelem+küldetés
Fotó: Túry Gergely

"Miért a kis keresetűeket sanyargatja most is (az új adóval) 10-15 ezerrel kevesebb a fizetés az új adó szerint?" - tette fel a kérdést az egyik rajongója. Orbán beszélt az adórendszer átalakításáról szerinte tavaly sikerült arányossá tenni a közteherviselést -, de arról egy szót sem szólt, hogy miért a középosztálynak kedvez az új szisztéma.

A bérekre más is kiért: "Annyi lenne csak a kérdésem, hogy mikor lesz a pedagógustársadalom megbecsülve? Gondolom tudja, hogy a pedagógusok már 9 éve semmilyen bérfejlesztést nem kaptak" Más arra volt kíváncsi, "mint kormánytisztviselőknek a béreink mikor lesznek rendezve?....Hisz a Földhivatalban a többségünk a bérminimumért dolgozik". A fizetések esetleges emelése, a közalkalmazottak, közszolgák bérének rendezése szintén nem merült fel az Orbán-beszédben. Azt viszont többször elmondta, hogy a 2013-2014-es felemelkedés és gyarapodás érdekében mindenkinek áldozatot kell vállalnia.

Egy fiatal lány a munkahelyteremtésről kérdezte a Facebookon a miniszterelnököt. Orbán hosszan beszélt arról, hogy kormánya meg fogja becsülni azokat, akik akarnak és tudnak is dolgozni - különösen az 50 év felettieket -, ám a beígért munkahelyteremtés nem került elő, sőt, most már konkrét számokról sem volt szó. Ezzel szemben tavaly még egy millió munkahelyet ígért Orbán Viktor.

Mi lesz a frankhitelesekkel és a benzinárral?

A svájci frank hitelesek problémája - melyet igen sokan érintettek a közösségi portálon - előkerült, de csak abban az összefüggésben, hogy a kormányfő megérti azokat, akik az árfolyam miatt féltik a jelzáloggal terhelt otthonukat, de arról nem beszélt, hogy miként akarja megmenteni őket a kormány - így a kormányváltás után beígért, hónapok óta halasztgatott eszközkezelő társaság ügye sem került elő.

"Ön 2010 januárjában felháborodott nagyon sok emberrel együtt az benzinárak újabb drasztikus emelése folytán. Akkor a benzin adótartalmának csökkentését ígérte.... Most meg azt mondja, nem tehet semmit... Hogy is van ez? Tudtommal már Önök vannak kormányon? Nem gondolja, hogy ideje lenne végre felnőtt embereknek tekinteni a választókat? Lehet, hogy még messze van 2014, de azért annyira nem rossz az emberek memóriája" - hozta szóba az egyik kérdező a hétről hétre "történelmi árcsúcsot" döntő üzemanyagárak ügyét. Ám a kormányfő ezt a problematikát szóba sem hozta évértékelőjében.

Volt viszont szó az elszámoltatásról, legalább is annyiban, hogy a kormányfő szerint nagy "igény van az elszámoltatásra", azért Orbán azt ajánlotta az illetékes kormánybiztosnak, hogy "iparkodjon".

Kapcsolódó cikkek
      Bréking: Vastag Csaba is kíváncsi Orbán Viktorra
      Orbán és a titkos terv: ez az utolsó utáni lehetőségünk
      Más is tudja, miről kellene beszélnie Orbánnak