Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 7., hétfő

8.427 - "Országértékelő" beszédet tartott ma délután Orbán Viktor a Millenáris Parkban. > barikad.hu 2011, február 7 - 19:32

www.nemzetihirhalo.hu *************
A Jobbik közleménye
Orbán Viktor mai beszédét a konkrétumok teljes hiánya miatt képtelenség értékelni.
Balczó Zoltán
a Jobbik alelnöke

"Hát, okosabbak nem lettünk..." - Orbán Viktor országot értékelt
barikad.hu 2011, február 7 - 19:32

"Országértékelő" beszédet tartott ma délután Orbán Viktor a Millenáris Parkban. A miniszterelnök - a tőle az utóbbi időben megszokotthoz képest is - halvány teljesítményt nyújtott, mondandójában a konkrétumok hiányát zavaros képekkel próbálta ellensúlyozni. A barikad.hu beszámolója.

Mintegy húsz perces sorban állás után sikerült a bejárathoz jutnunk, hogy meghallgathassuk Orbán Viktor miniszterelnök országértékelőnek beharangozott beszédét. Reményünket, hogy több hónapos hallgatás után a kormányfő valami "nagy durranással" áll elő csak fokozta a bejáratnál található millenáris óriásplakát "Big Bang!" felirata. Miközben araszoltunk előre, olyan celebek is csatlakoztak menetünkhöz, mint Fónagy János, Becsey Zsolt, Schmitt Mária és Széles Gábor. Az érkezők többsége jól szituált 50-es, 60-as, közülük kissé kilóg az 1994-es választások fideszes kitűzőjét viselő pulóveres úr és kis társasága. Miután végigálltuk a sorunkat, a szervezők közölték velünk, hogy a sajtó munkatársainak a bejárat a túloldalt található, így az egész épületet meg kellett kerülnünk, a továbbiakban pedig kordonokkal szeparáltak el minket a főként nyugdíjas korú érdeklődőktől. A sajtónak kijelölt mintegy hat négyzetméteres helyiségben - amellett, hogy egymást taposták a kamerás emberek és a jegyzetelő újságírók - az volt a legjobb, hogy ülőhelyet sem biztosítottak és mosdó sem volt elérhető közelségben.


A páholyban helyet foglaló hírességek sorát színesítette Kis János SZDSZ-alapító volt felesége, a 91-es Demokratikus Charta egyik vezetője, Hegedűs Zsuzsa, valamint az X-Faktor győztes Vastag Csaba. A csarnokban halk jazz zene duruzsolt, amely csak Miniszterelnök Úr megérkezésével csendesedett el, amelyet a közönség hangos tapssal üdvözölt. A felkonferáló szerepét Balog Zoltán államtitkár vállalta magára, aki arra kérte a kormányfőt, hogy a szívhez és az észhez is szóljon, tiszta beszédre van ugyanis most szükség.

Orbán Viktor tizenharmadik évértékelő beszédét felvezetve rögtön három viccel kezd, az eddig megszokottnál is gazdagabb folklórral kápráztatva el a közönséget, amely tapsával ekkor szakítja közbe először és utoljára a kormányfőt. A miniszterelnök bejelentette: 2011. a megújulás, 2012. az elrugaszkodás, 2013. a felemelkedés, 2014. a gyarapodás éve lesz - hozzátéve, hogy nem a szocializmus ötéves terve "csak egy terv, de sok millió ember közös terve". Ennek megvalósításához Orbán szerint mindannyiunk odaadó munkájára van szükség. A miniszterelnök hosszasan ecsetelte a nagy közös siker receptjét, de az átszellemült vállalati tréner szerepébe magát egyre jobban beleélő miniszterelnök lelkesedése láthatóan nem ragadt át a közönségre. Orbán Viktor szerint az emberek tenyere egyre jobban viszket, az elszámoltatásért felelős kormánybiztosnak ezért "iparkodnia kell, mert igény volna rá". Az elszámoltatás részleteiről azonban nem tudtak meg többet a jelenlévők, a miniszterelnök "erről beszéljünk majd máskor" kijelentéssel lezárta a témát (Semmi gond, majd mi beszélünk róla addig is - a szerk.) Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy mindennek megvan a maga sorrendje, "a disznótort sem lehet a disznótoros vacsorával kezdeni" (Szerintünk meg először is a disznóól kitakarításával kéne kezdeni - a szerk.)


A miniszterelnöki beszéd innentől kezdve egyre nehezebben értelmezhető hasonlatokkal és képzavarokkal folytatódott. Fejünket csak arra a mondatra kaptuk fel, amikor Orbán kijelentette, hogy vannak olyan bűnök, amelyeket származásra, vagy nehéz sorsra hivatkozva - esetleg a jó nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően - eddig meg lehetett úszni, de ennek most vége. A megelőlegezett "tiszta beszéd" azonban ez esetben is elmaradt, a kormányfő az gazdasági kérdésekre, valamint az új alkotmány fontosságára tért át. "Görögország elhasalt, Írország térdre esett és újabb országokat méricskélnek a spekulánsok" - közölte Orbán, aki szerint erre csak a közös uniós gazdasági kormányzás és költségvetési politika jelenthet gyógyírt. (Orbán Viktornak a magyar gazdasági önrendelkezés feladásának e burkolt megfogalmazásával sikerült egy mondattal agyoncsapnia és hiteltelenítenie azt, amelyről az elmúlt fél órában beszélt - a szerk.) A Fidesz elnöke gondolatmenetét a következő - nem túl biztató - jövőképpel zárta: van okunk félni attól, hogy visszatér a múlt, és az országon az eladósodottság, a burjánzó korrupció, a bűnözés és az emberiség méltóságot semmibe vevő szélsőséges eszmék lesznek úrrá.


Országértékelésének végén a kormányfő hadat üzent az államadóságnak és a munkaképes, de nem dolgozó rétegeknek, kijelentve, hogy amennyiben az adósságcsapdából a nem jövünk ki, akkor a külföldi tőke lélegeztetőgépén marad az ország, amelynek magas a bérleti díja. A politikus ismét szóba hozta az elmúlt "zavaros húsz évet" (ebből, mint tudjuk, az első Orbán-kormány is kivette a részét négy évvel - a szerk.), amelynek lezárására kilenc hónap után készen áll a kormány.

A konkrétumok nélküli szűk egy órás unalmas szócséplést lelkesnek és kitartónak egyáltalán nem nevezhető taps követte. Az emberek fásult arccal kóvályogtak a ruhatárak felé, miközben egy mellettem elhaladó idős házaspár megjegyezte: "Hát, okosabbak nem lettünk, de legalább eljöttünk..." Valóban, aki az ország állapotáról, vagy a kormány terveiről szeretett volna valami bővebbet megtudni, ezzel nem jutott előrébb. Odafelé menet a tavaszias napsütésben kollégámmal komoly kísértésbe estünk, hogy vegyünk egy doboz sört és az épületet övező parkban töltsük el a következő másfél órát. Ennyi erővel ezt is nyugodtan megtehettük volna, de legalább mi is "elmentünk"...

B.J.-B.G.

Itt található KUTASI JÓZSEF bejegyzései tartalomjegyzéke (4,5 MB):
http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf