Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 1., szombat

17.093 - Magyarok Világszövetsége: Új helyszínt keresnek a pénzügyi tanfolyamnak

Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2013. június 1. 11:46
Tárgy: Új helyszínt keresnek a pénzügyi tanfolyamnak
Címzett: Kutasi József Antal



A hétvégére az MVSZ Magyarok Házába tervezett pénzügyi tanfolyam szervezői új helyszínt keresnek, mert a katasztrófavédelem egy hamis bombariadó kapcsán bezáratta a rendezvényt befogadó intézményt. A tanfolyam részvevőit arra kérik, hogy forduljanak telefonon a szervezőkhöz, akik értesítik őket az új helyszínről.

 

Tekintettel arra, hogy a rendezvény hónapokkal előre le volt kötve, és elmaradása nem csak erkölcsi, hanem jelentős anyagi kárt is okoz, a Magyarok Házának üzemeltetője kérte a katasztrófavédelmi hatóságot, hogy a rendezvény idejére oldja fel az ujgur fiatalok látogatásának napján elrendelt működési tilalmat. A hatóság a kérelmet kategorikusan elutasította.

 

A katasztrófavédelem 2013. május 30-án, egy hamis bombariadóhoz kapcsolódóan szállt ki, és azonnali hatállyal betiltotta a Magyarok Házának működtetését. Az azonnali intézkedést azzal indokolták, hogy az épület bejárati ajtaja befelé nyílik, és a ház tűzvédelmi szabályzata nem korlátozza 50 főre az épületben egyidejűleg tartózkodók számát, ahogyan azt a legújabb szabályok ilyen esetre előírják.

 

Az MVSZ székháza, Budapesten az Astoriával átellenben található. Beépített területe mintegy 6000 négyzetméter. Termei egyidejűleg 1.500 fő befogadására alkalmasak. Meglévő tűzvédelmi szabályzatának számításai szerint a biztonságos menekülés 800 fő számára biztosított. Katasztrófaesemények az épület másfél évszázados fennállása óta nem ismeretesek.

 

Az épület a 19. század végén készült, majd a Széchenyi István alapította Nemzeti Kaszinónak adott otthont. A második világháborút követően az 1945-ös választásokon győztes Kisgazdapárt székháza. A kommunista hatalomátvétel után a szovjet kultúra háza. A magyar állam 1994-ben, Boross Péter miniszterelnöksége idején adta 99 évre a Magyarok Világszövetségének használatába. A Magyarok Háza az MVSZ hivatalos székhelye. A katasztrófavédelmi hatóság intézkedése nyomán működése jelenleg teljes körűen betiltva.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7911/130601