Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. március 14., péntek

511- Nehéz idők várnak most a kormányra !

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: csütörtök, 2008. március 13. 22:26
An: Kutasi József
Betreff:
Az ellenzék örül győzelmének -

 

Gyurcsány közelgő bukásáról írnak külföldö

 

2008. március 12., 15:54

A legjelentősebb francia gazdasági napilap, a Les Échos úgy véli, hogy a "szovjet megszállás" óta nem született olyan választási eredmény Magyarországon, mint vasárnap.

A délután utcára került Le Monde szerint a szocialista-liberális kormány komoly vereséget szenvedett vasárnap, s Gyurcsány Ferenc népszerűsége - aki azért indította el a strukturális reformokat, hogy az országot kivezesse az óriási költségvetési hiányból - folyamatosan csökken.

A mértékadó párizsi újság szerint a népszavazási kérdések a kormány reformprogramjának szimbólumait érintették, azokat az intézkedéseket, amelyeknek gazdasági vonzat a GDP 0,1 százalékára korlátozott, de azok elutasításának politikai hatása biztos. A népszavazáson való jelentős részvétel a legtöbb magyar elemző szerint személyes vereségét jelent a miniszterelnöknek, akit gyakran vádolnak arroganciával, és akit személyesen felelősnek tartanak a vásárlóerő csökkenéséért - hangsúlyozza a Le Monde.

A Le Monde kiemeli, hogy a Fidesznek egyéves jogi csata után sikerült az Alkotmánybírósággal január 22-én véglegesen érvényesíttetnie a kérdéseket.

A legjelentősebb francia gazdasági napilap, a Les Échos úgy véli, hogy a "szovjet megszállás" óta nem született olyan választási eredmény Magyarországon, mint vasárnap, amikor a választók - nagyon jelentős, 50,49 százalékos részvétel mellett - 83 százaléka elutasította azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekről a Fidesznek a kezdeményezésére rendeztek népszavazást. A Les Échos azt hangsúlyozza: nehéz megállapítani, hogy mekkora arányban, e a választóknak jelentős része a kormánynak a deficit csökkentésére irányuló szigorú politikáját is szankcionálta szavazócédulájával.

"Egy dolog viszont biztos, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nagyon meggyengült ezen a szavazáson".

"Helyi politikai elemzők szerint most arra vár, hogy a hatalmon lévő MSZP váltsa le (Gyurcsányt)" - teszi hozzá a cikkíró. A magyar kormányfő - aki nyíltan elismerte, hogy mielőtt drasztikus megszorító kúra alá vette az országot, a 2006-os parlamenti választási győzelemért hazudott Magyarország gazdasági és pénzügyi helyzetét illetően - mára nagyon népszerűtlen lett, és a népszavazási kudarc után politikai manőverezési lehetősége nagyon lecsökkent - mutat rá a Les Échos. A lap szerint "gyakorlatilag lehetetlenné vált számára, hogy további gazdasági intézkedéseket jelentsen be, és hogy az állami kiadások másfél évvel ezelőtt megkezdett lefaragását folytassa".

A népszavazást követően nehezen elképzelhető - fogalmaz a Les Échos - hogy, Budapest teljesíteni tudja a konvergencia programban Brüsszellel szemben vállalt elkötelezettségeit a költségvetési hiány csökkentéséről, és hogy 2012-2013-ban bevezesse az eurót Magyarországon.

A Le Figaro szerint is súlyos politikai vereséget szenvedett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal, hogy reformpolitikáját tömegesen utasították el a népszavazáson. A kormányfő azonban jelezte, hogy a negatív eredmény őt nem kötelezi távozásra. A 2002 óta kormányzó, s a "katasztrofális népszerűtlensége miatt nagyon meggyengült" Gyurcsány kijelentette, hogy helyén marad - emlékeztet a konzervatív lap.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkének alcímében azt emelte ki, hogy a népszavazás, továbbá a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről a Gazprommal kötött megállapodás nyomán viharos időszak vár a magyar kormányfőre.

A liberális Süddeutsche Zeitung úgy vélte, hogy a népszavazás eredménye irányváltásra kényszeríti Gyurcsányt. A Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti napilap pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyarok megfékezik a kormány "takarékossági dühét."

Az ellenzék örül győzelmének - hangsúlyozta bécsi keltezésű írásában a FAZ tudósítója. Reinhard Olt kiemelte, hogy Orbán Viktor és pártja mind a vizitdíj, mind a kórházi napidíj, mind pedig a tandíj eltörlésével kapcsolatban nagyarányú győzelmet aratott. Az eredménykötelező érvénnyel bír, a korábban meghozott intézkedések ezzel érvénytelenné váltak - állapította meg Reinhard Olt, hozzátéve, hogy ezt Gyurcsány is elismerte a számára "fekete vasárnap" után. A szocialisták azt hangoztatják, hogy a referendum eredményének semmi köze nincs a koalíciós kormány mandátumához, amely 2010-ig szól. A pártelnök-kormányfő ugyanakkor tudatában van annak a veszélynek, hogy a történtek nyomán pártján belül csökkenhet személyének és neoliberális politikájának a támogatottsága - emeli ki a FAZ cikkírója, utalva arra: Gyurcsány ezért jelentette be már a referendum előtt a lakosságra nehezedő terhek megfékezését, sőt 2009-re az adók csökkentését is.

A FAZ kommentárjában beszámolt arról is, hogy az ellenzék élesen támadta a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről a Gazprommal kötött megállapodást is. Ezzel - mint a cikkíró fogalmazott - az ország külpolitikai irányvonalával kapcsolatos korábbi, a NATO-, illetve az EU-csatlakozással lezárult vita most ismét "belpolitikai aktualitást" nyert. Ezzel összefüggésben a FAZ hozzáfűzte: mind Washingtonban, mind Brüsszelben izalmatlanul fogadták, hogy az ország energiaellátásával kapcsolatos megállapodás tovább erősíti a szocialisták által vezetett budapesti kormány és Moszkva kapcsolatait.

A liberális Süddeutsche Zeitung a népszavazással kapcsolatban arról írt, hogy a magyar kormány "súlyos vereséget" szenvedett. A lap azt hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc hivatalba lépése óta első ízben maradt alul fő ellenfelével, Orbánnal szemben, s meggyengültek pozíciói az MSZP-ben. A Süddeutsche Zeitung szerint Orbánnak először sikerült az, hogy egy népszavazással elérje a politikai középrétegeket. Mindennek ellenére megfigyelők óvják az ellenzéki párt vezetőjét és pártját attól, hogy a sikert a polgári közép alapvető támogatásaként értékelje - írta a liberális lap.

A Financial Times Deutschland ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az általa elhatározott költségvetési reform egy részével kapcsolatban "érzékeny vereséget" szenvedett.

A magyarországi népszavazás két kérdést vet fel: az egyik Gyurcsány Ferenc további sorsa, a másik, hogy a modern demokráciában milyen feltételek mellett lehetséges végrehajtani a szükséges, ám fájdalmas reformokat - írta kedden a Pozsonyban megjelenő SME.

A liberális szlovák polgári napilap szerint most már csak idő kérdése, mikor veszíti el kormányfői és pártelnöki funkcióját a kormányzó szocialisták főnöke, aki főleg a saját politikai ügyességének, saját pártja (Gyurcsány helyébe más embert kereső) ügyetlenségének, nem utolsósorban az ellenzéki vezér, Orbán Viktor nyomásának következtében tudott másfél évig megmaradni a tisztségében.

"A miniszterelnök azonban egyre inkább emlékeztet a béna kacsára. Politikai hitelét, híveinek többségét elveszítette, összekötve a sorsát azokkal a reformokkal, amelyeket gyakran a saját pártjában sem tudott dűlőre vinni. És az eredmény? Félig megtett lépések, kozmetikázások, a módszeres változások elmaradása" - írja a Fidesz két-háromszoros támogatottságot élvező előnyére emlékeztetve a SME, amely szerint "a szocialisták tisztában vannak azzal, hogy a következő, 2010-ben esedékes választásokba az ilyen vezetővel öngyilkosság lenne belevágni".

Mint írja, a szocialisták ilyen-olyan érdekcsoportjai előbb vagy utóbb nyilván összefognak, és Gyurcsányt félreállítják. Egyelőre azonban sejtelmük sincs arról, hogyan. Lehetséges, hogy addig tétováznak, mígnem közvetlenül a választás előtt találják magukat, "s végül idejük sem marad a fogatváltásra". "Gyurcsány valószínűsíthető bukása egy kicsit azonban igazságtalan is lesz. KISZ-es múltja, nem egészen tisztán szerzett vagyona, populista és szélhámos hajlamai ellenére is el kell ismerni, hogy neki volt a legkövetkezetesebb terve ahhoz, miképpen kellene a posztkommunista szocialistákból modern baloldali pártot kovácsolni."

A kormányfő fittyet hány a választóktól elszenvedett pofonra címmel közölte tudósítását keddi számában a Die Presse osztrák konzervatív lap a magyarországi népszavazásról. A beszámoló szerint a referendum kimenetele egyáltalán nem könnyítette meg az amúgy is nyomás alatt álló balliberális kormány helyzetét, ellenkezőleg: Gyurcsány csattanós pofont kapott a választókról. A lap utalt arra is, hogy a referendumon a magyarországi viszonyokhoz mérten rekordszámú szavazó vett részt. Ennek ellenére Gyurcsány nem át okot arra, hogy lemondjon, hiába követeli azt teli torokból az ellenzék.

Nehéz idők várnak most a kormányra - idézte végezetül a Die Presse szakértők véleményét. Az ellenzék széles tábora teljességgel megerősítve érzi magát.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------