Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. március 10., hétfő

475 - Sólyom: "Merítsünk erőt történelmünkből és nyugodt méltósággal ünnepeljük meg a szabadságot", március 15-ét, a rákövetkező héten pedig a húsvéto

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet:hétfő, 2008. március 10. 20:01
An: Kutasi József
Betreff:
Győztünk, de a kormány marad

 

 

Győztünk, de a kormány marad
2008 Mar 10 ÚDK

Aki másnak vermet ás maga esik bele. Ez a közmondás nem mindig érvényesül, de most bejött. 2004 december 5-ét Gyurcsány hazug szociális uszítása miatt veszetettük el (meg a rossz szabályok miatt is, mert az igenek többségben voltak). Most Orbán ugyanezen a pályán verte meg Gyurcsányt. Gratulálunk.

Akar Ön 300 Ft-os vizitdíjat, kórházi napidíjat fizetni? Akar a rosseb. A felmérések szerint az MSZP szavazók 1/3-a is igennel szavazott. Ezzel a szavazati aránnyal 2/3-os többséget lehetne szerezni. Előfordulhat-e ez még máskor? Ugye nem valószínű. Ez az az ok amiért mi azt mondtuk: ezeket a demagóg kérdéseket nem népszavazásra kellett volna feltenni, hanem a 2010-es parlamenti választásba lett volna helyes betolni.

Mert bár nagyon jó érzés volt Gyurcsányt verve látni, de ez azért mégis edzőmérkőzés volt. A kormány ugyanis marad. Az előrehozott választást a Fidesz nem követeli. Az MSZP pedig lehetőséget kapott a mellény újragombolására (lásd. 2004-es EP: Fidesz választási siker és Medgyessí-Gyurcsány csere).

Azt is mondtuk, hogy ez a népszavazás csökkenti, az egészségbiztosításról szóló népszavazáson való részvételi hajlandóságot, a mai eufórikus hangulat mintha azt mutatná: tévedtünk. Ámen, úgy legyen.

        Bégány Attila

Külföldi vélemények: új politizálási mód született
2008. március 10. 07:06 FigyelőNet, MTI

A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki külföldi hírügynökségek a vasárnapi magyarországi népszavazásról írt tudósításaikban. Az osztrák APA szerint új dimenzióval bővült a magyar politizálás: a népszavazáson alapuló politizáláséval.

Elemzők szerint - írja az amerikai AP - a kormány "vegyes" üzenetet küldött támogatóinak, azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután "nem" szavazatokra buzdította őket. A tudósító szerint ez lehet az egyik oka az "igen" szavazatok magas arányának.

Az AP elemzői véleményekre utalva azt is írja: a reformokkal szembeni elégedetlenség ellenére túl sok idő telt el a 2006-os zavargások óta, és túl messze van még a következő választások időpontja ahhoz, hogy a népszavazás számottevően meggyengítse a miniszterelnök helyzetét.

A brit Reuters többek között azt írja: az elemzők többsége nem gondolja, hogy a szavazásnak messzemenő következménye lenne a magyar kormányra nézve, vagy hogy előre hozott választásokhoz vezetne. Felidézi a 2006-os kormányalakítást követően bevezetett megszorításokat és az MSZP népszerűségi mutatójának visszaesését.

Idézi Török Gábor politikai elemző véleményét is, miszerint a népszavazás a kormány politikájával szembeni általános elégedetlenséget jelez inkább, mint azt, hogy hogyan vélekedik a lakosság a három kérdésben.

A népszavazás várható gazdasági következményeire kitérve a Reuters megszólaltatja a Lehman Brothers amerikai befektetési bank elemzőjét, Silja Seppinget. A gazdasági elemző szerint a szavazás eredménye rövid távon elbizonytalaníthatja a piacot, mert a befektetők azzal számolhatnak, hogy a támogatottság visszanyerése érdekében a kormány ismét költekezni kezd.

Az APA osztrák hírügynökség egy tudósításában azt írta: a népszavazást kezdeményező Fidesz-Magyar Polgári Szövetség új, eddig ismeretlen dimenzióval bővítette a magyar politikát: a népszavazáson alapuló politizáláséval.

A népszavazás olyan kérdésekről szólt, amelyeket az emberek a zsebükön éreznek. Üzenete ezért az - vélekedik a tudósító - hogy a mindenkori kormány kellemetlen intézkedéseinek, megszorításainak nincs jelentősége, mert egy népszavazással bármikor el lehet érni visszavonásukat. Ez akár oda is vezethet - vonja le a következtetést - hogy az államvezetés állandó bizonytalanságban lehet afelől, hogy intézkedéseit és reformjait nem törli-e el rögtön egy népszavazás.

Felmerül a kérdés - írta végül a szerző - , hogy 2008. március 9.-e nem változtatta-e meg tartósabban a magyar politika arculatát annál, mint ahogy az Orbán Viktornak szándékában áll.

Kapcsolódó írások
   Elsöprő győzelmet arattak az igenek - percről percre

Sólyom: A politikusoknak le kell vonni a következtetéseket
2008. március 9. 21:41 MNO

Sólyom László a Duna Palotában szólt a népszavazás eredményeiről. A köztársasági elnök megköszönte mindenkinek a részvételt, és felhívta a figyelmet arra, hogy két fontos ünnep is az ország előtt áll: március 15-e és a húsvét.

A köztársasági elnök megköszönte mindenkinek, hogy fontos politikai jogait gyakorolta. Sólyom szerint a választók egyöntetűen kinyilvánították politikai akaratukat, mert az ország minden részében hasonló eredmény született.

- Most az Országgyűlésen és a politikusokon a sor - mondta Sólyom László. - Le kell vonni a következtetéseket, és meg kell tenni a megfelelő lépéseket - jelentette ki a köztársasági elnök.

Végül Sólyom László felhívta a figyelmet arra is, hogy most már az ország előtt álló két fontos ünnep felé kellene fordulnunk. "Merítsünk erőt történelmünkből és nyugodt méltósággal ünnepeljük meg a szabadságot", március 15-ét, a rákövetkező héten pedig a húsvétot.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------