Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. november 1., szombat

1.217 - Kéri Edit és Kovács István: Jelenkori történelmünk

Betreff: Jelenkori történelmünk
Datum: csütörtök, 2008. október 16.
Von: Opus-Stone<opusstone@invitel.hu>
An: Kutasi József - Kazincbarcika/Sajókaza
x
Vannak akik nem felejtenek, és megosszák velünk a közelmúlt ocsmány történelmi eseményeit. És tájékoztatnak arról, hogy a demokratikusan választott politikai csöcselék valójában hogyan viselkedik, erkölcsileg milyen mélyre süllyedt. S még mindig tud egyre lejjebb ereszkedni!
x
Üdvözltem: Kovács István
x

TISZTELET-es cserék az MDF miatt
x
Amikor 2006 tavaszán - nem sokkal a választás napja elõtt - megláttam a tv-ben Dávid Ibolya MDF elnök asszony mellett a vele szövetkezõ TISZTELET TÁRSASÁG elnökét, Gosztonyi János színészkollégámat, - majd kiestem a székbõl.
Az MDF-et még mindig jobboldali, nemzeti pártnak gondoltam, - de Jancsi ebbe a képbe egyáltalán nem illett bele. Mindig kimondottan baloldali érzelmû volt a Fõiskolán, és mivel diploma-szerzése alkalmával azonnal tanársegédnek nevezte ki a Rákosi rezsim a Színmûvészeti Fõiskolára, - amin mellesleg mindenki csodálkozott, mert igazán nem lehetett mondani, hogy évfolyama legtehetségesebb színésze volt, 1949-ben végzett, fölöttem járt - majd egy év múlva végleges tanár, késõbb docens lett, - ezért különbözõ pletykák terjedtek el a párttal és a belüggyel való kapcsolatairól. Egyáltalán nem tudtam volna elképzelni, hogy 1989-ben pl. tüntetett volna velünk az MSZMP és Kádár, vagy az ÁVH ellen vagy egyetlen egyszer is eljött volna az MDF népi-nemzeti kör vita estjeire. Nem is látta õt ilyen körben soha senki.
A választás napja elõtti péntek este felhívtam telefonon. A felesége, Thirring Viola vette fel a kagylót: "Jancsi nincs itthon, vidéken kampányol az MDF-nek"- mondta. "Akkor holnap hívom"- válaszoltam, - kis szünet: "Holnap is vidéken lesz." Nem kapcsoltam azonnal: szombaton kampánycsend van! Puhatolózni kezdtem: "Hiszen Jancsi sosem politizált" - válasza: "Hát... egyenesben nem..." Hogy mit értett ezalatt, nem tudom. Nem közölte velem.
"Mióta tagja Jancsi a Tisztelet Társaságnak?" - kérdeztem. "Nemrég, talán február óta" - szólta el magát Viola - "És õ lett az elnök??" - "Igen, õt választották meg." - Majd valamire hivatkozva hirtelen befejezte a beszélgetést.
Hoppá! Ilyet még nem is hallottam! Új belépõ és azonnal elnök? Schmuck Andort, az addigi elnököt, az ízig-vérig MSZP-s, a Xénia-láz botrányáról elhíresült fenegyereket váltja fel - titkos puccsal vagy megbeszélt taktikával? Hogy a tv képernyõjén egy sovány, kopasz öregúr képviselje az "öregek, szépkorúak" társaságát, és ne a fiatal szocialista Schmuck? (Bár késõbb ismertté vált Schmuck derékszögben meghajló, Dávid Ibolyának mély tisztelettel kezet csókoló képe...) Azért lett a váltás, az elnök- csere, hogy a 80 éves színész jelenítse meg a nyugdíjas választók millióinak szép ígéreteket tevõ ismeretlen csapatot? Mert Schmuck ártana az MDF-fel való szövetségüknek?
Ismerjük az ilyen trükkös - egy spekuláns szabály által véghezvihetõ - választásokat: közgyûlés, véletlenül a tagság 80%-a nem kapja meg a meghívót, elégtelen létszám, feloszlatás, félóra múlva újra összeül az a 10-15 (beavatott) ember; most már megfelel ez a létszám is, lehet szavazni (??) - és megtörténik a puccs-szerû elnökcsere. (Jó szovjet módszer.)
Összegyûjtöttem a Társaság sajtóját. 2003-ban, tehát a 2002-es MSZP gyõzelem után alakult meg, Medgyessy ÁVH-s tiszt miniszterelnökünk regnálása alatt a Tisztelet Társaság (TT.) Bár neve az öregekre vonatkozik, de 100 fiatal vállalkozó és gazdag üzletember alapította meg - Schmuck vezetésével! Köztük a kétes üzleteirõl elhíresült Leisztinger Tamással. Tele vannak pénzzel és 140 ezer tagot hazudtak a sajtónak - ami nevetséges blöff.
Két millió példányos ingyen újságot, a Tisztelet Lap-ot ígérték a nyugdíjasoknak. Sose láttam!
Nagy, kádár- korra nosztalgiázó mûsorokat rendeztek a 2006-os választás elõtti félévben a Papp László Stadionban a "Tisztelet"-esek; - a jobboldalinak egyáltalán nem nevezhetõ Juszt László vezetésével. (Apja kommunista követségi tanácsos volt Bulgáriában.) Fõszereplõ állandóan Korda György énekes volt, akinek budai villájában gyûltek össze annak idején, az 1998-as MSZP- vereség után szupertitkos tárgyalásra a szocialisták és aki a 2002-es MSZP- gyõzelmet a szocialisták székházában ünnepelte, a Köztársaság téren.
A Stadionbeli parádékon beszédet mondott a szépkorúaknak Hiller István és Szili Katalin is, majd közvetlenül a választás elõtt hirtelen Dávid Ibolya is!
Minden újság megírta, hogy öt helyet adott a TT tagjai számára az országos MDF-listán - miután kirúgta az MDF alapító tagjait. Ma is bent ül például Vas János TT-tag. (Lezsák Sándor kirúgva).
Dávid Ibolya politikai tanácsadója pedig az MSZP-nek is dolgozó Political Capital nevû politikai elemzõ cég lett. Somogyi Zoltán a vezérigazgató 1998-ban az SZDSZ-es képviselõjelölt, Haris György kampányát irányította.
Vezetõségi tagjuk Szabados Krisztián pedig 2000-ben az SZDSZ sajtófõnöke volt. Az ATV-n láthatjuk sûrûn a hadaró politológust, Mészáros Tamás mûsorában. Ezektõl kér tanácsot az MDF elnök asszony?
A képlet így világos: a lemenõben, fogyóban lévõ SZDSZ helyébe kell egy másik párt. Újat indítani reménytelen - meg kell szerezni, naiv emberek átejtésével - az MDF-et!!!
De hogyan??... Zsarolással. Zsarolhatósággal. Hiszen az alelnök és a frakcióvezetõ, Herényi Károly zsarolható! Nászura, tehát a lánya apósa, Gerendás Iván - ávh-s tiszt volt! Herényi veje Gerendás Péter énekes...És a kamat nélküli, milliós "PR"-kölcsönbõl - törvénytelenül - neki is adott Princz Gábor, a Posta Bank elnöke! Tehát több szálon szorítja a félelem.
Nem tudom, hogy a 2002. elõtt még kemény, az AGRO Bank börtönre ítélt pénzemberének, Kunos Péternek kegyelmet még Göncz Árpád kérésére sem aláíró igazságügyi miniszter asszony mikor vált zsarolhatóvá a baloldal által... A fiával, ifj. Barbalics Miklóssal kapcsolatos pletykák (kábítószer, Gyurcsány mentõakciója) igazságtartalmát nem ismerem. Egy dolog viszont tény: 2006. február elsõ felét, 1-15-ig férjével együtt Ausztráliában, a "lelki válságban lévõ fiuknál" töltött a pártelnökasszony, - a legnagyobb MDF választási kampány idején! (Amerikából elõször Budapestre, majd Sydneybe vitte fiát elõtte egyetemekre.) És február második felében paktumot kötött a TT-vel, és jött Gosztonyi a képernyõre, - és Dávid Ibolya a Papp László Stadionba...
Gosztonyiról még annyit: én a rendszerváltás elsõ négy évében, az Antall-kormány alatt, 9 tüntetést rendeztem ávh-sok és gyerekeik ellen, akik pozícióban maradtak - vagy kerültek be, az MDF kormány alatt.
Például tüntettem Eörsi Mátyás ügyvédi irodája elõtt, mert mint az egyik "rendszerváltó" párt tagja, (SZDSZ) két "verõlegény"- ügyvéddel dolgozott együtt: a "körmös" Bauer Miklóssal és id.dr.Bárd Károllyal, - apja, dr. Eörsi Gyula jogász barátaival. A jogászprofesszor Rákosi legjobb barátja volt, azért lett a fia Mátyás! és õ ültette át 1949-ben a szovjet alkotmányt a mienkbe!
Tüntettem a volt politikai tiszt és Sz.T. elhárító alezredes jogász, alkotmánybíró, Szabó András ellen - õ utasította el az igazságtételi törvényt az Alkotmánybíróságon! - Földes György levéltáros ellen, akinek apja, Földes László '56-os Katonai Bizottsági tag, aki a Corvin-köziekt akarta felrobbantani a csatornán keresztül - iratait tünteti el a Politikatörténeti Intézetben, ifj. dr. Bárd Károly ellen, aki Balsay államtitkár-helyettese lett 1989-ben az Igazságügyi Minisztériumban, - dr. Vajda Alajos ügyész ellen a Legfõbb Ügyészség elõtt, mert a KGB- fõiskolát, a Dzserzsinszky Akadémiát végzett jogászra bízták a Moszkvába "guruló dollárok" ügyét - A HM elõtt, mert Bíró Ferenc, Rákosi unokaöccse lett a hadsereg második embere Für Lajos alatt, stb. A tüntetéseim síppal- dobbal való ötletét az 1848-as egyetem i ifjak macskazenéjébõl vettem és egy T - ÁVO - ZZ ÁVO feliratú dobbal jelentem meg ezeken a helyeken. (Egy német hölgy egyszer megkérdezte: "Was bedeutet das?" Mit jelent ez? Válaszom: "Stasi- heraus! - azaz Stázi- kifelé! Brávózott és tapsolt a társasága. Igaz, hogy akkor több liter vízzel leöntöttek felülrõl....)
Kétféle reagálás volt: Chrudinák Alajos majdnem eltörte a kisujjamat örömében a bemutatkozás kézfogásánál: Végre megismerhetem!
Az ÁVH- hoz közel állók, pedig gúnyoltak, lenézve írtak a tüntetéseimrõl.
Mit ír errõl Gosztonyi János a 2006-ban az Argumentumnál kiadott - És téged is láttalak, és téged is elmeséllek! - címû színésznõi portrékat tartalmazó könyvében? - "Hát ez az árny, cilinderrel a fején? Ki ez? Dobot akasztott a nyakába, veri...Kéri Edit...Utcai tüntetéseken, társadalmi megmozdulások alkalmával, amikor egy idõben sûrûn megjelent, általában egy doboló, rikácsoló, förtelmes kalapot láttam, s annak árnyékában egy rossz, rossz színésznõt."
Csak annyit jegyzek meg: sosem rikácsoltam, (a rendõrök meg szokták dicsérni fegyelmezett félórás tüntetéseimet) - és cilindert egyetlenegyszer viseltem az életben: 1953-ban, a Gyõri Színházban, amikor a Denevérben egy "nadrágszerepet" játszottam és énekeltem: Orlovszky herceget. A tüntetéseken mindig sapkában voltam. Nem tudom, honnan vette Gosztonyi a cilindert. Baloldali gúnyrajzból?!
Szegény, szegény lakitelki- sátras MDF!
Nem Schmuckról, Gosztonyi Jánosról, Leisztingerrõl, Kordáról, Jusztról, Szabados Krisztiánról és Somogyi Zoltánról meg a Tisztelet Társaság gazdag üzletembereirõl ábrándoztak ott a Kádár- rendszert megbuktató, népüket szeretõ, nemzeti gondolkodású emberek....
Ha pénz kellett a pártnak, miért nem pl. Széles Gábor jutott a most már egyedül induló, biztos befutó (de merre?) - MDF elnök asszony eszébe???

Budapest. 2008. 09.22
Kéri Edit
Nyugdíjas színész, volt '56-os elítélt,
igazságkutató
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------