Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 3., szerda

2.671 - Ausztráliában, Melbourne-ben Trianonra emlékeztek.

Ausztráliában,  Melbourne-ben Trianonra emlékeztek.

 

2009 május 31-én a földgömb másik oldalán, pontosabban Ausztráliában, Melbourne városában Trianonra emlékezett a Magyar közösség. A megemlékezés megnyitója koszorúzással kezdődött.

A Magyar Központban levő Hősi Emlékműnél piros, fehér és zöld szinü virágokból kötött koszorúkat helyeztek el és tiszteletüket tették, majd bevonultak a díszterembe, ahol az Emlékműsor következett.

 

 A Magyar Központ gyönyörűen földíszített Ifjúsági termében méltóságteljes és megható volt a zászlók bevonulása.

Beregszászi Olga által előadott ősi himnuszunk : “Boldogasszony Anyánk” megrázó és könyörgő strófái kíséretében vonult be a Szent Korona képe két kis fiatal kezében. A díszmenetben a Trianon Társaság következett, majd Szent László Társaság és  Rend, Vitézi Rend, Cserkészek és végül a Magyar Gárda zárta be a zászlós bevonulást.

 

A két megnyitó beszédben elhangzottak megerősödést és határozottságot igazoltak, hogy az emlékező jelenlevőknek igenis fáj Trianon.  Amíg érző Magyar szív dobog ezen a világon,

addig soha nem múlik el elszántsága a megcsonkított haza visszaszerzésért.

 

Az Elnök asszony Pappné Szarka Etelka beszéde mély indulatot árasztott, a hazánkat gyalázatos igazságtalansággal sújtó nemzetgyilkossági kísérletről. De van” kiút Trianonból” mondta,

lelkesítve a jelenlevő hallgatóságot. Az Autonómia kikövetelése új reményt ad az elszakított területen élő testvéreinknek és nekünk is.

Az elnökhelyettes Szegedi Mihály elemzése is mélyre ható érzelmeket hozott felszínre a hallgatóság soraiban, amikor az 1920 – ban ránk erőszakolt Békediktátumról beszélt.

 

Az előadás résztvevői a szavalatokkal, zeneszámokkal szinte tapinthatóvá tették a nemzet ereiben lüktető feszültséget. A Trianon Békediktátumába beletörték a nemzetet, s ez a nemzet 89 éve tűr,

de nem nyugszik bele! S ez az érzés ott uralkodott a teremben,

 

Megható szívvel hallgattuk a “Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország” a fiatal testvérpár Harris Monika és Adam előadásában. Biztos vagyok benne sokan megkönnyezték Monika csodálatos énekét.

Köszönet jár a szereplőknek akik kimagasló szavalataikkal hozzájárultak a szívbemarkoló megemlékezés sikeréhez. Köszönjük Juhász Géza, Bogdanovits András, Kovássy Éva, Nagy Zoltán, Bakos János, Bodó Györgyi és a müsorvezető, Doroszlai Klára önzetlen segítségét. És köszönjük Máté Ági a gyönyörű éneklést, valamint a mindig lelkes Zenemühely tagjainak hazafias hangú zeneszámait Hegedüs József és Papp Ferenc vezetésével.

 

Fáj a hazáját féltő szívnek hogy nem lát maga körül  több fiatalt, iskolást, cserkészt, különböző társaságok képviselőit, De örül a hazáját féltő szív és hálás az önzetlen, önfeláldozó munkáért amit a rendezők és szereplők befektettek az előadásba s örül, hogy látja az idősebbeket akik talán már fáradt testben, de töretlen lelkesedéssel a szívükben, lelkükben, ilyen nagy számban vettek részt a megemlékezésen!

 

    Égi Édesanyánk, Pünkösd napján megosztotta figyelmét és szerető gondoskodásával megérintette szívünket. Felajánlom Neki tehát a megemlékezésünket, a szívfájdalmunkat és kérem hogy adja  áldását országának minden tagjára !

 

Kismartoni Tünde.

Melbourne