Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 9., vasárnap

17.135 - Külföldi sajtó: ... magyarok a bajban összetartanak

Külföldi sajtó: a magyarok a bajban összetartanak
A magyarok félreteszik nézetkülönbségeiket, és együtt futnak versenyt az idővel, hogy megvédjék Budapestet és az ország más területeit az árvíztől – idézte az AFP magyarországi riportját a France 24 francia hírtévé internetes változata – gyűjtötte össze az írásokat az MTI. A riport – amelyet a Drudge Report vezető amerikai konzervatív hírportál is átvett – kiemelte: a mentésben több ezer önkéntes csatlakozott a katasztrófamentőkhöz és a katonákhoz, a különböző társadalmi rétegekhez tartozók gumicsizmába bújva és ingujjukat felgyűrve olyan szövetségeket alkotnak, amelyek egyébként nehezen elképzelhetők a mai Magyarországon. A szocialisták és a jobboldaliak átmenetileg tűzszünetet kötöttek, bejelentették, az árvíz idején nem támadják egymást a politikai életben. “A magyarok összetartanak a bajban” – mondta a hírtévének nyilatkozva egy hálás budapesti lakos, miközben nézte, hogy a mentésben résztvevők teherautóra raknak homokzsákokat.

A budapesti Római-parton romák és a nyíltan antiszemita Jobbikhoz köthető, betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, a Magyar Nemzeti Gárdának a tagjai együtt töltötték a homokzsákokat. “Ha a víz fenyegeti az ember házát, akkor nem érdekli, hogy aki segít, annak barna vagy fehér a bőre” – jelentette ki a 25 éves Veres Gábor, akin a gárda mellénye volt. Hozzátette, hogy a gárda egy fő célja segíteni az ehhez hasonló katasztrófáknál. “Az csak egy médiamítosz, hogy mi az összes roma ellen vagyunk, gondot csak a bűnözők okoznak közülük” – mondta.
A Le Monde című francia lapnak az árvízi védekezésről közölt dunabogdányi riportja szerint miközben “férfiak, nők, az iskolából hazatérő gyerekek, kirendelt gimnazisták, a vizsgahalasztásra engedélyt kapott diákok, mindenki részt vesz” a homokzsákok pakolásában, a média csatornái egymással vetélkedve ismételgetik, hogy még soha annyi önkéntes nem vett részt a védekezésben, mint most, hiszen mindenki láthatja a televízióban, hogy az árvíz milyen katasztrófát okozott Németországban, Ausztriában és Csehországban. Magyarországnak – mint a lap felhívta a figyelmet – volt ideje megszervezni a védekezést: több ezer katonát, a polgári védelem szakértőit és ivóvizet is mobilizáltak, Orbán Viktor miniszterelnök pedig rendszeresen tart tájékoztatót a helyzetről a tömegtájékoztatási eszközökben, miután a helyszíneken látogatást tett, gratulált mindenkinek és jelezte az áldozatoknak, hogy az Európai Unió készen áll számukra segélyt folyósítani. A lap szerint egyesek szerint “ezzel a fokozott jelenléttel szeretné feledtetni a hatalmas felfordulást, amikor is két éjszakán át a gépkocsijukban hagyták az autósokat a téli erős havazás idején, amikor még a szomszédos Ausztria segítségét is kérni kellett”. A lap beszámolt az első és egyetlen mobilgátról is Szentendrénél, amelynek 1,3 milliárd forintos teljes összköltségét az Európai Unió finanszírozta.