Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 4., kedd

21.433 - Megújult a tapolcai vízimalom > 2016.10.03. 15:04

Megújult a tapolcai vízimalom

2016.10.03. 15:049

Kisebb vízerőművé alakították át Tapolcán a Malom-tó partján álló malomkereket. Magyarország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma egy közeli hotel részleges ellátását is biztosítja.

A tapolcai vízimalom akár az energiakereskedő társaság egyik szimbóluma is lehetne, hiszen a cég a malomhoz hasonlóan komoly tradícióval rendelkezik, ugyanakkor innovációval és megújulással képes folyamatosan továbbfejlődni, és továbbra is megőrizni vezető szerepét az egyre élesebb energiapiaci versenyben is - mondta Major György.

Megújult a tapolcai Malom-tó malomkereke

Forrás: Origo

A vízimalom óránként 800 W teljesítményre képes, így egy év alatt akár 7000 kWh-t is termelhet, ami két átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználásának felel meg.

Büszkék vagyunk rá, hogy Tapolca városának egyik legmeghatározóbb jelképe - a vízimalom kereke - ismét forog.

A tapolcai vízimalom nem csupán helyreállt, amikor a vízikerék forgásba lendült, hanem a 21. század legnagyobb kihívására is választ adott: megújuló energia előállításával a környezetvédelem és fenntarthatóság helyi szimbólumává vált – mondta ifj. Mezőssy Zoltán, a Hotel Gabriella ügyvezetője.