Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 21., szerda

20.598 - Amerikai Hírhatár: Hatalmas migránshullám érte el Európát > 2015. október 21., 03:39

Amerikai Hírhatár
Hatalmas migránshullám érte el Európát

menekültek

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) újra közreadta az elmúlt napok adatait. Bár mostanra már csökkenést vártak, helyette sosem látott növekedés jött.

Október végére – november elejére várták, hogy a rosszabbodó idő miatt csökken majd az Égei-tengeren átkelő migránsok száma. Az idő valóban rosszabb, de ez láthatóan nem az utazási kedvet vette el, csak a kockázatokat növelte. A korábban szinte teljesen biztonságos égei útvonalon is egyre több a halállal végződő baleset.

A számok viszont egyre nőnek. Az elmúlt hétvégén 27 000 ember érte el a görög partokat, egyedül Leszboszon  16 448 migráns ért partot. Hioszra, ahová eddig általában napi 3-400 ember érkezett, a múlt hét végén már több, mint 4500 migráns jött.

A számok váratlan és drámai emelkedése mögött részint továbbra is a közelítő telet említik, amiért, az embercsempészek "akciósan" olcsó utakat adnak, a korábbi árak töredékéért szállítva a migránsokat. Mások arra utalnak, hogy egyfajta "kapuzárási pánik" tört ki a migránsok közt, látva az egyre növekvő ellenérzéseket, megkapva a híreket a magyarországi határzárról, és a többi határzár tervéről, még azelőtt igyekeznek átjutni Németországba, mielőtt a szárazföldi út végleg bezárulna. Harmadrészt pedig a romló szíriai helyzet is szerepet játszhat a növekvő migrációs nyomásban.

Amerikai Hírhatár