Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. augusztus 29., kedd

22.416 - ​Mi várható a jövőben! > A jövő értékelése mai álláspontok szerint. > ​A 4. Ipari forradalom hatásai


Feladó:
​​
​​
Kiss Janos

Dátum: 2017. augusztus 27. 10:45
Tárgy: Mi várható a jövőben
Címzett:

​​
Mi várható a jövőben

A jövő értékelése mai álláspontok szerint


​​
A 4. Ipari forradalom hatásai

1998-ban a Kodak cégnek 170000 alkalmazottja volt, és világszerte az összes eladott fotópapír 85%-át ők értékesítették. Pár év múlva ez a cég csődbe fog menni. ami a Kodakkal történt, 10 éven belül egy sor másik céggel is meg fog történni, és nagyon sokakban ez még nem tudatosult. Ki gondolta volna 1998-ban, hogy 3 év múlva senki sem fog filmre fényképezni, vagy papírképet készíteni? Az első digitális fényképezőgépeket 1975-ben hozták létre. Gyenge felbontással rendelkeztek. Ez hosszú évekig csalódást okozott, ám az exponenciális ütemben fejlődő technológiához hasonlóan itt is elképesztő volt a fejlődés, és pár év alatt ez a digitális fényképező technológia lett a fényképezés alapvető irányzata.

Hasonló változás fog beköszönteni a mesterséges intelligencia, az egészségügy, az elektromos és önjáró autók, az oktatás, a 3 dimenziós nyomtatás, a mezőgazdaság, a foglalkoztatás területén.

 

ISTEN HOZOTT A 4. IPARI FORRADALOMBAN! Üdvözlünk az exponenciális fejlődés világában!

A következő 5-10 évben a szoftverek tönkre fogják tenni a hagyományos iparágakat.

Az Uber például csupán egy szoftveres eszköz, nem rendelkezik saját gépkocsikkal, mégis most ez a legnagyobb taxi vállalat a világon.

Az Airbnb jelenleg a legnagyobb szállodai vállalkozás, pedig nincs a tulajdonukban egyetlen ingatlan sem.

Mesterséges intelligencia: a számítógépek exponenciális ütemben egyre jobban teljesítenek abban, hogy megértsük a világot. Idén a számítógép megverte a legjobb Go (ez egy japán logikai játék) játékost, 10évvel hamarabb, mint amikorra ezt az eredményt prognosztizálták.

 

Az USA-ban a fiatal jogászok már nem tudnak álláshoz jutni. Ennek az az oka, hogy az IBM Watson segítségével az ember pillanatokon belül 90% pontosságú jogi tanácsokhoz juthat, miközben az élő ember szolgáltatta jogi tanácsok pontossága csupán 70 %. SZÓVAL, HA TÖRTÉNETESEN JOGI TANULMÁNYOKAT FOLYTATSZ, HAGYD ABBA AZONNAL! A jövőben 90%-kal kevesebb jogászra lesz szükség, csak a speciálisan szakosodott egyedi jogászokra lesz igény.

A Watson alkalmazás már segít a rákbetegség diagnosztizálásában, és ezt négyszer hatékonyabban teszi, mint az ember által végzett diagnosztika.

A Facebook már olyan arcfelismerő szoftvert használ, amely az embereknél jobban tökéletesebben látja el a feladatát.

2030-ra a számítógépek intelligenciája meg fogja haladni az emberekét.

 

AUTÓK

Önjáró autók: 2018-ban elérhetők lesznek az önjáró autók a felhasználók számára.

2020-ra a teljes ipar összeomlik. Többé nem lesz rá igényed, hogy saját autód legyen.

Telefonon fogsz autót rendelni, ami hamarosan a helyszínre érkezik, és el fog szállítani téged a cél helyre. Nem kell majd beparkolnod, csupán a megtett távolságért kell fizetned, és az utazás közben is végezheted a magad munkáját. Gyermekeinknek soha nem lesz sem jogosítványuk, sem autójuk. Ez meg fogja változtatni a városok életét, hiszen ilyen körülmények között 90-95%-kal kevesebb autóra lesz szükség. 

A korábbi parkolókat át lehet alakítani zöld, növényekkel ellátott területté. Napjainkban világszerte 1200000 ember hal meg évente közlekedési balesetben. Jelenleg 100000 km-ként történik egy közlekedési baleset, az önjáró autók használatakor ez az érték majd le fog csökkenni 10000000 (tízmillió) km.-re. Ez azt jelenti, hogy minden évben megmentünk egymillió emberéletet. A legtöbb autógyár csődbe fog menni. A hagyományos autógyárak evolúciós megközelítéssel csupán jobb gépkocsikat próbálnak majd gyártani, míg az informatikai alkalmazások cégei (Tesla, Apple, Google) egy forradalmi megközelítést alkalmazva lényegében a négy kerékre egy speciális számítógépet fognak építeni. Beszéltem több mérnökkel, akik a Volkswagen és az Audi cégeknél dolgoznak. Ezeket az embereket teljesen megrémíti a Tesla. A biztosító társaságoknak is a balesetek hiányában komoly nehézségekkel kell szembesülniük, a biztosítások 100-szor olcsóbbak lesznek. E társaságok kínálatából a gépkocsi biztosítás el fog tűnni.

 

AZ INGATLANNAL KAPCSOLATOS FELFOGÁSUNK VÁLTOZNI FOG!

Mivel az ˝ingázás˝ (munkába járás) közben is lehet dolgozni, így az emberek a szebb környezetért könnyebben fognak költözni távolabbi helyekre.  2020-ra  már az elektromos autók lesznek az elterjedt gépkocsik. A városok zajterhelése csökkenni fog, mert elektromos autók fognak közlekedni az utakon.

 

ELEKTROMOS ENERGIA

Az elektromos energia hihetetlenül olcsó és tiszta lesz: az elmúlt 30 évben a napenergia egyre fokozódó ütemben tért hódított, de csak most válik láthatóvá a hatása.Tavaly már világszerte több naperőmű létesült, mint ahány fosszilis anyagot használó hagyományos erőmű. A napenergia ára olyan drasztikusan le fog csökkenni, hogy 2025-re Az összes szenet használó társaság el fog tűnni az üzleti világból.

 

VÍZ

Az olcsó elektromos energia bőséges vízellátást fog biztosítani olcsó áron.

1 köbméter víz sótalanításához jelenleg csupán 2 kWh elektromos energiára van szükség. A legtöbb helyen nincs vízhiány, csak édesvízhiány van. Képzeld csak el, mi minden válik lehetővé, ha bárki szinte ingyen annyi tiszta vízhez jut, amennyit csak akar.

 

EGÉSZSÉG

A TricorderX árát idén fogják bejelenteni.

Lesznek olyan vállalkozások, melyek gyártani fognak egy TricorderX nevű egészségügyi eszközt. Az eszköz nevét a ˝Star Trek˝ sorozatból kölcsönözték. Az eszköz az okos telefonoddal működtethető, amibe bejut egy retina letapogatás (szkennelés) adatai, a vér-mintád elemzésének adatai, a leheleted elemzésének adatai. Ezután az eszköz 54 bio markert elemez, aminek alapján szinte minden betegséget meg tud határozni. Ez az eszköz olcsó lesz, ezért pár év múlva szinte mindenki ezen a Földgolyón csaknem ingyen világszínvonalú gyógyszerhez, egészségügyi ellátáshoz juthat.

 

3 DIMENZIÓS NYOMTATÁS

10 éven belül a legolcsóbb 3D nyomtató ára 18000 $-ról 400 $-ra fog csökkenni. Ugyanakkorra viszont a nyomtató maga százszor gyorsabb lesz. Az összes nagy cipőgyár elkezdte 3D nyomtatással készíteni a cipőket. A repülőgépek tartalék alkatrészeit az idegen repülőtereken már 3D nyomtatással állítják elő.

A Nemzetközi Űrállomást ellátták 3D nyomtatóval, ami kiküszöböli a nagy mennyiségű tartalék alkatrész iránti igényt, amire a múltban szükségük volt. Ez év végére az okos telefonokat el fogják látni a 3D pásztázás (szkennelés) képességével. Ez például lehetővé fogja tenni, hogy a lábadról készíts egy 3D szkennelést, majd otthon nyomtass magadnak egy tökéletes cipőt. Kínában mér készítettek 3D nyomtatással egy teljes 6 szintes irodaházat. 2027-re már az össze legyártott termék 10%-a 3D nyomtatással fog készülni. 

 

ÜZLETI LEHETŐSÉGEK

Ha azon töröd a fejed, hogy egy hiánypótló termékkel akarsz vállalkozni, akkor kérdezd csak meg magadtól: ˝Gondolod-e, hogy a jövőben nekünk lesz-e ilyen termékünk, és ha igen lesz a válasz, akkor mi a teendő, hogy ez mihamarabb megtörténjen? Ha ez nem működik a telefonoddal, hát felejtsd el az ötletet.És minden ötlet, amit a 20. században sikerre terveztek, kudarcra van ítélve a 21. században.

 

FOGLALKOZTATÁS

Az állások (munkahelyek) 70-80%-a el fog tűnni az elkövetkezendő 20 évben.

Lesz ugyan rengeteg új állás, de nem világos, lesz-e elegendő mennyiségű állás ilyen rövid idő alatt.

 

MEZŐGAZDASÁG

A jövőben lesz egy 100 $-os mezőgazdasági robot. A harmadik. világ országainak földművesei akkor aztán a saját földjük menedzsereivé válhatnak, ahelyett, hogy egész nap a földjeiken robotolnának. A hidrokultúrás (termőföld nélküli) termesztésnek sokkal kevesebb vízre lesz szüksége.

Már létezik Petri csészében előállított borjúhús és 2018-ra az ilyen borjúhús olcsóbb lesz, mint a hagyományos módon előállított, tehéntől származó borjúhús. Jelenleg a mezőgazdasági termőfelület 30%-a a marhatartás igényeit szolgálja. Képzeljük csak el, hogy többé nem kell ezt a felületet ilyen célra használni! Immár beindult néhány vállalkozás, amely hamarosan rovar proteint fog piacra dobni. Az ilyen protein a húsnál több fehérjét tartalmaz.

Ez a protein az ˝alternatív fehérje forrás˝címkét fogja kapni (mert a legtöbb ember még elveti a gondolatot, hogy rovarokat fogyasszon).

Létezik egy ˝moodies˝ (hangulatok) nevű alkalmazás, ami már meg tudja mondani, milyen hangulatban vagy. 2020-ig lesz olyan alkalmazás, amely arckifejezésed alapján meg tudja mondani, vajon hazudsz-e. Képzelj csak el egy politikai vitát, ahol megjelenítik, hogy a vita résztvevői mikor mondanak igazat, és mikor nem.

A Bitcoin (ez egy digitális fizető eszköz) az elsődleges fizető eszközzé válik az idén, és még alapvető tartalék valutává is válhat.

 

ÉLETTARTAM

Jelenleg az átlagos élettartam évenként három hónappal növekszik. Négy éve az élettartam 79 év volt, ma már 80 év. Magának a növekedésnek a mértéke is növekszik, és 2036-ra a növekedés mértéke meg fogja haladni az évenkénti 1 évet. Szóval mi mindannyian hosszú ideig élhetünk, valószínűleg túljuthatunk a 100 éven.

 

OKTATÁS

A legolcsóbb okos telefonok Afrikában és Ázsiában már 10 $-os áron elérhetőek.

2020-ig az emberek 70%-ának már lesz okos telefonja. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanolyan lehetősége lesz világszínvonalú oktatáshoz jutni.

Minden gyerek használhatja a ˝Khan Akadémiát˝  ( ez egy internetről elérhető ingyenes tudásbázis, ahonnan magas szintű oktatásban részesülhetünk), hogy bármihez hozzájuthasson, amit a jómódú országi

​ ​
iskoláiban tanulnak a gyerekek.

Szoftverünket kiadtuk már Indonéziában, és idén nyáron ki fogjuk adni arab, szuahéli és kínai nyelven is, mert hatalmas potenciált látok ebben a dologban.

Az angol nyelvű változatot ingyen fogjuk adni, és így Afrikában a gyerekek egy félév leforgása alatt

folyékony angol nyelvtudást szerezhetnek.