Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. július 16., hétfő

23.112 - Fekő Ádám: A horvát futballt nem támogatja kiemelten az állam, a magyart igen.


  •  Fekő Ádám 
  •  
  • 2018. július 13., 7:31

  • Most, hogy Horvátország minimum ezüstérmes lesz egy világbajnokságon, miközben Magyarország ugyanennek a versenynek a selejtezőjében bukott el eredménytelenül, hogy aztán egy belga szerencselovag vezérletével soha nem látott mélységekbe csússzon a világ legnépszerűbb csapatsportjában, érdemes kicsit elidőzni a kérdésen, mégis mit csinálunk rosszul.Persze láthatóan leginkább azt, hogy nálunk a rengeteg fociba öntött pénzt is a politikusok barátai lopják el és költik rossz szakemberekre, de számszerűsítve még durvább kérdés, milyen háttérrel tart ott a horvát válogatott, ahol. Különösen súlyossá válik a dolog, ha mellérakjuk a magyar helyzetet.
    Horvátországban 4,2 millióan laknak, Magyarországon 9,8 millióan
    Ennek ellenére Horvátországban 350 ezer igazolt labdarúgó van, Magyarországon nagyjából 250 ezer.
    Az 1991-ben függetlenedő Horvátország válogatottja 1993-ban a FIFA-világranglista 122. helyéről indult, 1994 óta egyszer estek ki az első 20 közül. Magyarországnak azóta egyszer sikerült az első 20-ba jutnia ezen a listán.
    A svájci sportkutató szervezet, a CIEE 2014-es felmérése szerint a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split Európa tíz legjobb utánpótlás-nevelő klubja közé tartozik. Egy magyar klub sem volt az első tízben ezen a felmérésen.
    A horvát bajnokság Európa legfiatalabb átlag-életkorú bajnoksága, pedig semmi ösztönzőrendszere sincs a szövetségnek. Az MLSZ pénzzel motiválja a magyar klubokat, hogy pályára engedjenek fiatalokat is.
    A horvát első osztály jövőre induló 12 csapata közül senkinek sincs új stadionja. A magyar első osztály 12 csapata közül 9-nek.
    A magyar rekordbajnok Fradi egyszer került eddig BL-főtáblára, a Dinamo Zagreb hatszor.A Dinamo Zagreb legutóbb idén júniusban adott el játékost topligába: a saját nevelésű Ante Coric az AS Romához került. A Fradi 2016-ban Nagy Ádámot tudta eladni a Bolognának. Ha engedékenyek vagyunk, akkor mondhatjuk, hogy a Fradi nem nevelőklub, de úgy még lehangolóbb a helyzet: az ország legtehetősebb nevelőklubjának számító felcsúti Puskás Akadémia még soha nem adott el senkit topbajnokságba.
    A horvát klubok rendszeres szereplői az Európa Liga főtáblájának, a magyaroknál csodaszámba megy.
    A horvát első osztályban egyedül az NK Osijek kap új stadiont, ezt a csapatot vette meg Mészáros Lőrinc. A magyar első osztályban még két csapat fog kapni az idei szezonban új létesítményt, és egyedül a Budapest Honvéd új otthona nincs belátható közelségben.
    A 2016/2017-es szezonban a horvát bajnokikon átlag 2700 ember jelent meg, a magyar bajnokikon 2600 ugyanez a hivatalos statisztika. Pedig kevesebb, mint feleannyi ember él ott.
    Horvátország háborúban állt az 1990-es években, Magyarországon a rendszerváltást ünnepelték ebben az időszakban.
    A horvát futballt nem támogatja kiemelten az állam, a magyart igen.
    A következtetéseket természetesen mindenkinek magának kell levonnia.
    források: TransfermarktMagyar NemzetWorld Soccer