Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. július 25., szerda

23.125 - ​MEGHÍVÓ SZEGEDRE > ​2018. július 29-én 12:00 órától


Feladó: Bene Gábor 
Dátum: 2018. július 25. 2:16
Tárgy:
MEGHÍVÓ SZEGEDRE

Címzett:

​​
​​
MEGHÍVÓ SZEGEDRE

1919 nyarán a Felvidékre cseh csapatok vonultak be, a románok a Tisza-vonaláig jutottak, délen a szerbek léptek a történelmi Magyarország földjére, míg Szeged városát francia csapatok szállták meg.

Ekkor alakul meg a „Napfény városában" a Nemzeti Hadsereg, amelynek felállítását a szegedi ellenkormány honvédelmi minisztere, egy bizonyos, Horthy Miklós rendeli el, még június 9-én.

Horthy lángra lobbantotta azt a tüzet. Ettől a pillanattól kezdve nem lehetett mást hallani a szegedi utcákon csak azt, hogy „Éljen Horthy Miklós! Éljen a Nemzeti Hadsereg!"

Horthy Miklós a Nemzeti Hadsereg fővezére lett!

1919. július 20-a nagy nap a Nemzeti Hadsereg életében; akkoron került sor a Mars-téri laktanyában a Nemzeti Hadsereg zászlajának megszentelésére. A felszentelt zászlót a seregének felmutatta - őrjöngő katonái lelkesedése mellett - majd a kaszárnyaudvaron elmondta beszédét, melynek hallgatása közben nem egy legénye torkát szorította hazaszerető szorgalom:

„Szegedi női kezek hímezték bele szívük melegét a zászlónkba. Büszkeséggel tölt el a tudat, hogy a szegedi magyar nők e lobogót a magyar nemzeti eszme szolgálatában álló hadseregnek szánták. A régi legendás vitézeknek, egy Hunyadinak, egy Rákóczinak kellene feltűnnie, hogy felrázzák tespedésükből a magyar hazát. Ilyen veszélyben, mint ma, a haza még sohasem volt. Ha nem fogunk fegyvert, elvesztünk örökre…Ismerem Szeged népét, Kossuth nemzetének büszkeségét. A szegedi katonák már a háború alatt megmutatták, hogy hazájukért képesek életüket és vérüket áldozni. Vegyétek most is e lobogót, e drága kincset és jelszavatok legyen: Ezen vagy ezzel!"

A nemzeti érzelmű katonák a zászlóbontás hírére folyamatosan érkeznek az alföldi városba, hogy onnan a Dunántúlra, majd a fővárosba induljanak, hogy a vörös terrort leküzdve, a törvényes rendet és a közbiztonságot helyreállítsák…

​​
2018. július 29-én, ezekre az eseményekre emlékezünk Szegeden
​. Helyszin: Alsóvárosi Ferences Templom

Tisztelettel és szeretettel várunk minden érdeklődőt!