Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 6., péntek

18.869 - Bartha Szabó József: Esküsznek a miniszterek!


Feladó: mandinka bt
​​
<mandinka.bt@chello.hu>

Dátum: 2014. június 6. 9:36
Tárgy: Esküsznek a minszterek!
Címzett:
​Kutasi József Antal​

Esküsznek a miniszterek!
Kilenc minisztériummal és 10 miniszterrel működik majd a harmadik Orbán-kormány. A leendő tárcavezetők bizottsági meghallgatása után a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki az új kormány minisztereit.
2014. június 6. 08:52

A hagyományoktól eltérően egyetlen napirendi pont szerepel a T. Ház napirendjén: az új kormány minisztereinek bemutatása, - és eskütétele.  Elmaradnak a legszínesebb parlamenti műfajok közé tartozó közé tartozó napirend előtti felszólalások, miként az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések órája is, ahol még véletlenül sem találkoznak kormánypárti és ellenzéki  vélekedések, a képviselők szabadon  dörgölnek mindenféle szagos dolgot egymás orra alá.     

 

Az Országgyűlés az elmúlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében kilenc minisztériummal és 10 miniszterrel működik majd a harmadik Orbán-kormány. Az erről szóló előterjesztést - amelyet egyéni képviselői indítványként Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Semjén Zsoltminiszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek, ám több más kormánypárti képviselő is csatlakozott hozzá, 119 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a  T. Ház.


Íme az új csapat

 

Miniszterelnökség

Orbán Viktor

Miniszterelnök

Lázár Jánost

Miniszterelnökséget vezető miniszter

Semjén Zsolt

Nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter

Belügyminisztérium

Pintér Sándor

Miniszter

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán

Miniszter

Földművelésügyi Minisztérium

Fazekas Sándor

Miniszter

Honvédelmi Minisztérium

Hende Csaba

Miniszter

Igazságügyi Minisztérium

Trócsányi László

Miniszter

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Navracsics Tibor

Miniszter

Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

Miniszter

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Seszták Miklós

Miniszter

 

A kormánytagok jogállásáról szóló törvénybe azt is beiktatták, hogy a kormányfő munkáját a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztériumban - azaz a Miniszterelnökségen - miniszterelnöki kabinet segíti. A kabinetfőnök munkáját a miniszterelnök irányítja.
 

Lázár János eddig államtitkárként vezette a miniszterelnökséget, az új kormányban viszont már minisztériumi rangot kap, és feladata elsősorban a kormányzati koordináció irányítása  lesz, a többi tárca pedig a szakpolitikai feladatokért felel.

 

Megszűnik a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a közigazgatás a miniszterelnökséghez kerül, az igazságügy pedig önálló tárcát kap. Orbán Viktor a Brüsszellel vívott folyamatos csatákkal indokolta az önálló Igazságügyi Minisztérium létrehozását.

 

Az eddig Vidékfejlesztési Minisztérium néven működő agrártárcát földművelésügyivé keresztelték. Változik a külügyi tárca neve is, ezentúl Külgazdasági és Külügyminisztériumnak hívják majd.

A tíz miniszterjelölt közül ketten nem voltak tagjai a második Orbán-kormánynak: Trócsányi László eddigi párizsi nagykövet és Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő. Utóbbi Németh Lászlónét váltja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Az elmúlt négy évben a külügyeket irányító Martonyi Jánostávozik a kabinetből: utódja - a külgazdasággal kibővített tárca élén -Navracsics Tibor lesz. 

 

A jelöltek közül nem országgyűlési képviselő: Trócsányi László és Pintér Sándor. A további nyolc jelölt közül hatan a Fidesz-frakcióban (Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Hende Csaba, Navracsics Tibor, Varga Mihály és Lázár János), ketten pedig (Semjén Zsolt és Seszták Miklós) a KDNP képviselőcsoportjában foglalnak helyet.

 

Várhatóan június 15-ig Orbán Viktor megnevezi az összes államtitkárt is. A tárcavezetők a minisztériumuk szervezeti és működési szabályzatában jelölik ki a miniszterhelyettest.

 

Bartha Szabó József