Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 21., szombat

18.953 - ​Devizahitel: az új törvényt az adósok bevonásával kell kidolgozni > Budapest, 2014. június 21. szombat (MSZF)


Feladó:
​​
Szociális Fórum

Dátum: 2014. június 21. 15:36
Tárgy: Devizahitel: az új törvényt az adósok bevonásával kell kidolgozni
Címzett:
​Kutasi József Antal​


​​
Devizahitel:  az új törvényt az adósok bevonásával kell kidolgozni

Budapest, 2014. június 21. szombat (MSZF)

 

     Az új devizahitel-törvényt az adósok bevonásával kell kidolgozni, nehogy a Hitelkárosultak helyett véletlenül a hitelezők legyenek a haszonélvezői – javasolták jogi és pénzügyi szakértők azon a TV stúdióbeszélgetésen, amelyet péntek este tartottak a Budapest Televízió Simó Endre vezette Közélet című műsorában.

    A Damm Andrea és Czirmes György ügyvédek, valamint Varga István pénzügyi szakember részvételével tartott beszélgetésen a Kúria hétfői jogegységi határozatát vették bonckés alá.

    Damm Andrea azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy a kormány ne egyszerűen a deviza-hitelkárosultak „érdekében" cselekedjen, hanem velük együtt, az ő bevonásukkal dolgozza ki azt az új törvényt, amelyet a Kúria jogegységi határozatának megszületése utánra ígért. Ezt a közvetlen, részvételi demokrácia szempontjából is fontosnak ítélték a résztvevők. A Hitelkárosultaknak kezdettől fogva önzetlen támogatást nyújtó ügyvédnő máris arra kérte az adósokat, hogy írják meg Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve, mit akarnak látni a törvényben.

    Valamennyi szakértő hangsúlyozta az adósok aktív, cselekvő részvételének fontosságát a probléma átfogó megoldásáért. Nem szabad lemondani az egyéni jogorvoslás lehetőségéről sem, függetlenül attól, hogy a kormány lebeszéli a Hitelkárosultakat a perindításról. Hiszen senki sem tudja még, mit fog tartalmazni a kormány által kilátásba helyezett új devizahitel-törvény – mondták.

    Szó esett annak a három éves társadalmi munkának a gazdag felhozataláról is, amelyet a Szociális Kerekasztal folytat a Hitelkárosultak érdekében, többek között teljes kártalanításukért és kárpótlásukért.

   A stúdióbeszélgetésben elhangzott, hogy hamarosan egy másik törvény is születhet arról, hogyan szanálhatják a jövőben közpénzből a bankokat. A parlament elé került törvénytervezet vélhetően összefüggésbe hozható a leendő új devizahitel-törvénnyel is, hiszen felmerül, vajon nem közpénzből akarnak-e a bankok segítségére sietni azért, hogy az utóbbiak visszafizessék az adósoknak legalább azt a minimumot, amit a Kúria visszafizetendőnek ítélt.

    Az érdekfeszítő beszélgetés teljes anyaga elérhető YouTube-on.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu