Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. június 21., szombat

18.948 - Szűcs Julianna: 2,6 milliárd forint jut idén nyári gyermekétkeztetésre 2014. június 20. 17:29

2,6 milliárd forint jut idén nyári gyermekétkeztetésre
2014. június 20. 17:29

A kormány fontos feladatának tartja gondoskodni azon rászoruló gyermekekről, akiknek családja nem, vagy csak nagyon nehezen tudja megoldani nyári étkeztetésüket. Egész tanév alatt 560 ezer gyermek étkezéséhez járul hozzá. A nyári gyermekétkeztetésre pedig idén fordítja a legtöbb forrást a kormány – mondta Kocsis Máté egy józsefvárosi sportudvaron, ahol éppen napközis tábor zajlott.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy hamisak azok az állítások, amelyek azt próbálják elhitetni, hogy a kormány kevés pénzt fordít a gyermekek nyári étkeztetésére. Összehasonlításképpen hozzátette, hogy 2006 és 2010 között 6 milliárd forint jutott nyári gyermekétkeztetésre, míg ez a szám az első Fidesz kormány alatt 10 milliárd forint lett. Ez világosan mutatja az előző kormányok és a mostani vezetés hozzáállását a gyermekek étkeztetéshez.

Kocsis Máté külön kitért a tanévközi étkezési támogatásra is. A tanév alatt a kormány biztosítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára az étkezést, mind a bölcsődékben, mind az óvodákban, mind pedig az iskolában. Ezen támogatás összege a 2010 évi 26 milliárdról 56 milliárdra emelkedett. Tavaly óta a gyermekvédelmi törvény kötelezővé tette a napi háromszori étkezés biztosítását a fenntartó részéről, így jelentősen nőtt az egy gyermek után járó támogatás összege is. Egy tanév alatt 360 ezer rászoruló gyermek étkezését biztosítja a kormány teljesen ingyenesen, további 200 ezer gyermek esetében pedig 50%-os kedvezményt kapnak a családok – fejtette ki a kommunikációs igazgató.

A nyári gyermekétkeztetésre áttérve Kocsis Máté úgy fogalmazott: az idén jut a legtöbb forrás erre a területre, összesen 2,6 milliárd forint. Ebből az összegből a Józsefvárosi Önkormányzat 7 millió forint támogatást kapott, ami fedezi a kerületi rászoruló gyerekek egész nyári, napi háromszori étkezését – az önkormányzatnak ezt nem kell kiegészítenie, így minden településnek nagy könnyebbséget jelent a kormány támogatása. Az egész nyári szünet alatt országosan 120.000 gyermek összesen 6 millió adag ételt kap. Az elosztásban 2010 óta olyan rendszert alakítottak ki, hogy a támogatást nem az adott település lélekszáma alapján adják, hanem a rászoruló gyermekek száma alapján. Fontos elmondani, hogy a kormány ösztönzi, hogy az étkeztetéshez a településvezetők a hazai, helyi termelőktől szerezzék be az élelmiszereket. De a kormány nem csak a gyermekek étkeztetését, hanem napközis táborokat és szabadidős programokat is támogat, illetve tankönyv ellátással, kormány-ösztöndíjjal és Erzsébet táborokkal is igyekszik segíteni a szülőket, hogy gyerekeik hasznosan töltsék idejüket. Összegzésül a józsefvárosi polgármester elmondta, nyugodt lehet mindenki afelől, hogy nyáron sem maradnak a gyermekek éhesek, hiszen az ő fejlődésük, rendszeres étkezésük kiemelt szempont mind a kormány, mind az önkormányzatok számára.