Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. október 7., kedd

19.446 - Január elsejétől Magyarország történetében a valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési program veszi kezdetét - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Székesfehérváron egy irodaház avatóján.


Orbán: Az ország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul 
2014. október 04. Privátbankár, MTI 

A miniszterelnök szerint Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul januárban, konkrétumokat azonban nem mondott. Továbbra is a nemzeti tőkét erősítené, az exportképes magyar középvállalkozások számát a jelenlegi 2-3 ezerről tízezer fölé növelné. 

Január elsejétől Magyarország történetében a valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési program veszi kezdetét - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Székesfehérváron egy irodaház avatóján. Közlése szerint cserébe azt várják, "a magyar vállalkozások erősödjenek, bővítsenek, újítsanak, és segítsenek abban, hogy realitássá váljon az ötmillió magyar munkahely megteremtése". 

A miniszterelnök szerint a következő időszak az új lehetőségeket mutató és bővülni akaró magyar vállalkozások korszaka lesz. "Magyarország elemi érdeke és a természetes életösztön is azt diktálja, hogy a magyar emberek által alapított vállalatok növekedjenek, újabb és újabb beruházásokba kezdjenek, növeljék értéküket, és egyre több embernek adjanak munkát" - fogalmazott. 

A kormányfő szólt arról, hogy Európa teljesen nyitott piaccá vált, a kereskedelem globális szinten zajlik. A nemzetek által tudatosan irányított piacokon fokozatosan felértékelődik a nemzeti tőke szerepe, "minden magára valamit is adó ország saját nemzeti iparát és tőkéjét igyekszik erősíteni" - vélte tudni. 

Orbán szerint a globális piacokon bármikor pusztító viharok lehetnek, amelyek nemcsak cégeket, hanem egész országokat "löknek szakadékba". Szerinte Magyarország gazdasága akkor lesz biztosítva az ilyen viharok ellen, ha a nemzetgazdaságot mozgásban tartó vállalkozások között megfelelő erőt képviselnek majd a magyar cégek. Ma ez még nincs így, ehhez az kell, hogy az exportképes magyar középvállalkozások száma a jelenlegi 2-3 ezerről tízezer fölé nőjön - állította. 

A gazdasági patriotizmus híveiként azt akarják, hogy a magyar tőke egyre erősebb legyen - hangzott el. Ennek érdekében "helyre tettük a magyar állam pénzügyeit, Európa egyik legstabilabb költségvetését fogadtuk el, ezért alakítottunk ki olyan adórendszert, amely a termelést és a munkavállalást támogatja, ezért alakítottuk át a Munka törvénykönyvét, ezért vállaltuk át az önkormányzatok adósságát, hogy a cégek közvetlen gazdaági környezete stabil legyen, és minden követ megmozgatunk újabb és újabb munkahelyek létesítéséért" - állította. (Ezeket az állításokat sok közgazdász és politikus rendszeresen cáfolja.) 

Orbán Viktor állítása szerint a magyar gazdaságban vannak biztató jelek: a foglalkoztatottak száma négymillió fölött van, a nemzeti össztermék három százalék felett bővül, miközben a munkanélküliség nyolc százalék alá süllyedt. Szólt arról is, hogy Székesfehérváron a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék, ami "egy teljesen újfajta problémát vet fel a városban és lassan az egész országban is". 

Kapcsolódó ennivalók: 
   A magyar gazdaság jó úton halad 
   Ha ez sikerül, akkor meg tudjuk erősíteni Magyarországot 
   Az elmúlt évek legnagyobb értéke az összefogás 
   Ez 1 millió 300 ezer magyar család érdeke 
   Jön a tűzifa-rezsicsökkentés