Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. október 10., péntek

19.477 - HVG.hu > Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a 18. század elejétől a 20. század közepéig.

 

250 évre visszamenőleg megnézheti, mi volt a lakása helyén

2014. október 07., kedd, 17:52 Utolsó frissítés: 2014. október 07., kedd, 19:24

Szerző: 

Címkék: térképtörténelem;

Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a 18. század elejétől a 20. század közepéig.


Kedden mutatta be a Budapest Fővárosi Levéltár azt a harminc térképet, amelyek alapján már az interneten is meg lehet keresni, hogy hogy nézett ki Budapest, vagy Magyarország az elmúlt két évszázadban.

A harminc térkép válogatás, amely a 18. századtól 1946-ig "szinte teljesen lefedi Budapest történetét". A térképkészítés egy-egy "csúcspontján" készültek, például II. József korában, amikor a katonai és a gazdasági célú térképkészítés mellett az idegenforgalmi is megjelent; a reformkorban, amikor az utazás egyre fontosabbá vált, és be kellett mutatni Pest-Budát az érkező külföldieknek; vagy éppen a városegyesítés idején, amikor először készültek igazán pontos térképek, háromszögeléssel. A harminc térkép között vannak a földméréshez használt, úgynevezett kataszteri térképek is.

A régi térképek minden képkoordinátájához GPS-koordinátákat rendeltek, majd a régi térképeket kompatibilissé tették a ma használatos népszerű térképes programok közül többel, például a Google Mapsszel is, így összehasonlíthatók a korábbi és az aktuális állapotok, online ugyanis egy csúszkával állíthatunk azon is, hogy az egyes térkép mennyire legyen átlátható és mennyire tűnjön fel mögötte a mai állapot. A térképeket itt lehet megnézni!

Fotó: 

Kenyeres István, a fővárosi levéltár főigazgatója elmondta: a kedden bemutatott harminc térkép a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit modern térinformatikai eszközökkel közzétevő Mapire (Historical maps of the Habsburg Empire) projekt második szakasza, miután márciusban katonai térképek digitalizált változatait is bemutatták.