Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. október 29., szerda

19.537 - Tízezrek mentek a netadó ellen – percről percre a tüntetésről > Budapest, 2014. október 28. 23:10 óra

Tízezrek mentek a netadó ellen – percről percre a tüntetésről

2014.10.28.
Figyelem! Ismét becsapna az MSZP! A vasárnapi és keddi tüntetések és az erőszakos székházostrom szervezője az a Gulyás Balázs, aki az MSZP internetes kommunikációját vezeti.
Vasárnap délután 48 órás ultimátumot adtak az internetadó ellen tüntetők a kabinetnek. Mivel a kormány a határidő lejártáig nem mondott le az új sarcról, az ingyenes világhálóért küzdők megint az utcára vonultak. A demonstrálók újra a József nádor téren gyülekeztek és mentek a Clark Ádám térre. Folyamatosan zúgott az „Orbán, takarodj!", a tüntetés fél kilenckor a Clark Ádám térnél hivatalosan véget ért. Akik nem akarták abbahagyni, azok a Kossuth térig és a Gyorskocsi utcáig mentek.

HIRDETÉS
Két nappal ezelőtt, vasárnap este is a József nádor térre hirdetett demonstrációt a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-közösség. Kezdetben úgy tűnt, a netadó elleni tüntetés csak egy lesz a kisebb-nagyobb kormánykritikus megmozdulások sorában, ám hamar kiderült, hogy a megmozdulás más, mint a többi. Több ezren gyűltek össze már a József nádor téren, és percről percre többen csatlakoztak a tiltakozáshoz, amikor pedig a menet elindult a Hősök tere felé, a szervezők szerint már mintegy 40 ezren skandálták, hogy nem fizetnek netadót.
A tüntetés – miként arról többször írtunk – nem csak a mérete miatt keltett nagy visszhangot: a demonstráció hivatalos befejezése után több százan, köztük vélhetően balhét kereső ultrák is, a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, és megrongálták az épületet. Több ablakot, redőnyt betörtek, kerítést döntöttek ki

Noha a vasárnap esti tüntetés után a Fidesz elsősorban az „erőszakra" és a „vandalizmusra" próbálta helyezni a hangsúlyt, addig több tízezren inkább arra figyeltek: enged-e vajon a kormány a tüntetőknek, lemond-e az adó tervéről 48 órán belül? A kabinet részben visszakozott, puhított a tervén, ezzel azonban nem érték be a szervezők, így újra meghirdették a tüntetést.
Érdemes megemlíteni: ahogy vasárnap, úgy kedden is nem sokkal a demonstráció előtt bírálta az internetadó tervét Neelie Kroes, digitális ügyekben illetékes EU-biztos. Vasárnap maga Kroes fogalmazott meg kritikát, kedden pedig szóvivője mondta Brüsszelben azt: Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetésével még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát. „Neelie Kroes támogatja a tervezett adónem elleni folytatódó tiltakozást" – szögezte le a szóvivő.
A demonstráció szervezője, Gulyás Balázs kedd délután közleményben arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megmozduláson beszédet mond Várady Zsolt, az IWIW alapítója, megint lesz mobilfényes flashmob, majd a tüntetők az Erzsébet tér, Astoria, Erzsébet híd, Lánchíd utca útvonalon átvonulnak a 0-ás kilométerkőhöz, hogy megmutassák, pontosan 0 forint netadót fognak fizetni.
23:10 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmet és a türelmet. Az Orbán-kormány által tervezett internetadó elleni demonstráció-sorozat hivatalosan november 17-én, a róla szóló parlamenti végszavazás napján folytatódik.
23:07  A maradó másfél tucatnyi tüntető egyike hivatalos tájékoztatást kért a „politikai foglyokról". Megkérdezte: „Mi a helyzet bent?"
23:00 A Gyorskocsi utcában most már csak másfél tucatnyian maradtak. Beszédeket mondanak, egymást szórakoztatják.
22:42 Aztán rágyújtottak a „Felfázunk!" rigmusra. Az biztos, hogy meglehetősen sokat ültek a hideg kövön. A többség már fel is állt.
22:35 A Gyorskocsi utcában ülődemonstrációt tartó fiatalok a Hír TV stábját „Párt TV!" rigmussal fogadták.
22:29 A Gyorskocsi utcai csoportot néhány tucat rendőr várta. Száz tüntető van itt. „Szabadságot, szolidaritást!" – kiabálják, majd leülnek törökülésbe,
22:27 A Kossuth téren 50-100  ember maradt. Beszélgetnek, elszállingóznak
22:18 Azok, akik a Gyorskocsi utcába mennek, „Gyertek velünk!" rigmussal invitálják a vonulás miatt veszteglő 9-es busz utasait. De egy utas sem szállt le.
22:16 A zászlókat Kunhalmi Heringes Anitával és Bangóné Borbély Ildikóval lengette meg a Parlament első emeletéről.
22:13 Egy rutinosabb tüntető felszólította tapasztalatlanabb társait, hogy ne a járdán menjenek, és az útra terelte őket, ám többen visszaterelték őket. A csoport a járdán folytatja az útját.
22:08 A Gyorskocsi utca felé induló sor eleje elérte a Margit hidat. A csoport duzzad, most már 200-an vannak.
21:58 Pár ember EU-zászlóban nekifeszült a rendőrsorfalnak, amelyen nem tudtak átjutni, és végül nem is alakult ki komoly összetűzés. Ki akarták tűzni az EU-zászlót.22:01 Három nő kihajolt a Parlament első emeletéről két EU-zászlóval és egy magyarral. A „Szép volt lányok!" – üdvrivalgás fogadta őket.
21:54 Tüntetők egy jelentős csoportja – 100-150 ember – elindult a Gyorskocsi utca felé, ahol a Fidesz-székház elleni támadás vasárnap garázdaság miatt őrizetbe vett gyanúsítottjait tartják fogva. „Gyertek velünk!" – skandálják.
21:49 A tüntetés kezd kabaréba fordulni. Nem sokkal ezelőtt egy fiatalember bevallottan enyhén spiccesen azt kérdezte: „Mi a fasz van?", amiből a tömeg nevetve azonnal rigmust csinált.
21:46 A Kossuth téren a tüntetők most egymásnak adják a mikrofont és rögtönözve beszélnek. Rengeteg panasz és kérés hangzik el. Volt aki nehezményezte, hogy túl kevesen vannak, épp ezért, az kiáltotta: „Sokan kell lenni!" Egy másik felszólaló azt fejtegette, senki nem menjen neki a rendőröknek, ehelyett holnap reggel bénítsák meg a Nyugati tér forgalmát.
21:31 A budapesti, a pécsi és a szegedi tüntetéssel párhuzamosan demonstráltak a netadó ellen Londonban is. A Trafalgar téren néhány tucat magyar gyűlt össze tiltakozni – jelenti tudósítónk,  R. Hahn Veronika.
21:22 Az egyik fő téma az EU-zászló kitűzése. Az Országgyűlés épületén magyar és székély zászló már van.
21:09 A Hír TV a Clark Ádám téren megúszta lökdösődéssel és beszólásokkal. Verekedés nem volt.21:17 A Kossuth téren az egykori parkoló területét szinte teljesen megtöltik az emberek. Több ezer ember jött át. Zúg az „Orbán takarodj, a „Ruszkik haza! és az Elkúrtad! Elkúrtad!" rigmus. a tüntetők előtt a Parlament főbejáratánál egy sor készenléti rendőr állt fel rohamsisakban, gázsprayvel. Pillanatnyilag senki nincs, akin látszana, hogy nekik akar menni. A rigmusokon kívül békés a hangulat.
21:00 A Kossuth téren gyűlik a tömeg.
20:57 A Clark Ádám térről kezdenek elszállingózni az emberek. A kilométerkőnél hagynak számítógépes alkatrészeket.
20:45 A tüntetésen az útközben csatlakozókkal együtt összesen több tízezren voltak. Ez az egybehangzó becslés.
20:40 Az alagút felett valaki leeresztett egy hatalmas uniós zászlót. Vannak, akik rágyújtanak egy „Kossuth térre! Kossuth térre!" rigmusra.
20:38 Kunhalmi Ágnes is tüntetett.
20:37 A Clark Ádám tér egyik épületére tüntetők másztak fel. Rendőrök szólítják távozásra őket.
20:36 Megint körülvették Hír TV stábját. „Hír TV, szar TV" – skandálják.
20:34 November 17-re új tüntetést hirdettek meg.
20:27 A tüntetés a Clark Ádám téren a szervezők szerint hivatalosan véget ért.
20:23 A Himnuszt éneklik.
20:18 Hatalmas a tömeg. Amikor valaki hangosbeszélőn azt mondta, azt hitték, kevesebben, lesznek, kitört az ováció.
20:16 A Clark Ádám téren a rendőrök az alagutat lezárták
20:14 A Hír TV jelenléte nagyon nem tetszik a tüntetőknek. A stáb körül repkednek a beszólások, a hangzavar miatt a riporter nemigen tud megszólalni.
20:08  A tömeg eleje most ért a Clark Ádám térre a 0. kilométerkőhöz.
20:04 The least worst of: „Giga! Giga! Hungária!" (Az Index hallotta.)
20:02  A tüntetők között ott van Rózsa Milán, az a soproni fiatalember, akit öt társával együtt vasárnap a rendőrök őrizetbe vettek a Fidesz-székháznál, de őt ma délután elengedték. Lapunknak elmondta, csoportos garázdasággal ellenük a vád.
19:54 Jókora derültséget keltett, amikor az Erzsébet híd budai hídfőjénél a rendezők hangosbeszélőn arra kérték az embereket, hogy maradjanak a jobb oldalon. Csak mindenki nevetett, sokan pedig skandálni kezdték: „Nem megyünk jobbra!"19:57 A Várkert bazárhoz közeledve a tömeg elkezdte skandálni: „Elkúrtad! Elkúrtad!"
19:50 A Hír TV stábját nem hagyják dolgozni, Az újságírókat biztonsági őrök védik.
19:42 A menetet tíz rendőrautó kíséri. A többségül furgon, tele a hatóság embereivel
19:30 A tömegben sokan találgatják, hogy hányan lehetnek, és bár nyilvánvalóan csak becsülni tudnak, gyakorta visszatérő vélemény, hogy több tízezren tüntetnek, és talán ez az Orbán-kormány elleni legnagyobb demonstráció eddig. A tömeg rendezetten és békésen vonul, atrocitásokat munkatársaink sehol nem tapasztaltak. Ultrákat egyelőre sehol nem látni. Legalább ugyanannyiszor skandálják, hogy „Szabad ország, szabad internet!", mint azt: „Mocskos Fidesz!"
19:24 A tömeg most ér az Erzsébet hídra. Kórusban üvöltik: „Diktátor, diktátor!", és „Nem lesz netadó!"
19:18 Az amerikai ügyvivő ma nem ment el, de az Index szerint Karácsony Gergely, Ungár Klára, Schmuck Andor és Oszkó Péter ma (is) ott van a tömegben.
19:14 A párhuzamos pécsi tüntetésre pár száz ember ment el. Mellár Tamás, a PTE tanára is szót kért. Azt mondta, szerinte az sem lehetetlen, hogy lesz állami szolgáltató, mert a mostaniak a sarc miatt kivonulnak. A kezdés után háromnegyed órával elindultak a demonstrálók a NAV elé a Rákóczi útra. A Rákóczi útra érve átváltottak kormányellenes tüntetésbe, felzúgott az „Orbán, takarodj!" is – írja a HVG
19:12 „Magyar vagyok, nem fideszes" – hirdeti egy transzparens.
19:07 A tüntetők között volt egy Írországból érkezett fiatalember, aki munkatársunknak azt mondta: „Először azt hittem, csak valami vicc, nem hittem el, hogy van olyan ország, ahol tényleg meg akarják adóztatni az internetet." Amikor pedig kiderült számára, hogy ezt komolyan gondolja a magyar kormány, úgy vélte, a kínai cenzúra ugrott be neki – teszi hozzá.
19:05 A tömeg eleje most az Astoriánál tart. Ez azt jelenti, hogy a menet az Astoria-Deák tér-József Attila utca-József nádor tér útvonalat teljes hosszában elfoglalja.
18:55 Sokkal többen mentek ki tüntetni, mint vasárnap. A tömeg eleje most jár a Madách téren, a vége még a József nádoron van. A tumultus miatt sokan próbálnak átvágni, amerre tudnak.
18:48 A környéken a túlterheltség miatt akadozik a mobilinternet és beszélni sem mindig lehetett.
18:37  A beszédek végén az egyik szervező arról tájékoztatta a tüntetőket: „Nem hagyjuk, hogy megszavazzák az internetadót a Parlamentben. Figyeljétek a híreket, figyeljétek az internetet. Amikor kiderül, hogy mikor szavaznak (november 17-én – a szerk.), tegyétek szabaddá magatokat arra a napra. Ezután a tömeget arra kérték, hogy békésen, rendezetten vonuljanak a megadott útvonalon, senki takarja el az arcát. Mielőtt a tömeg elindult volna Budára, megismételték a vasárnapi flashmobot. Mindenki az égre világított a mobiltelefonjával.18:42 A József nádor tér és a közeli utcák is tele vannak tüntetőkkel. „Éljen a demokrácia!" „Éljen a köztársaság!" „Orbán takarodj!" – skandálják.
18:32 A beszédeket szinte percenként szakítja meg a tömeg „Orbán takarodj!" rigmusa.
18:26 „Az internet adó jelképe a kormány önkényuralmának. Az emberekkel akarják kifizettetni a rossz kormányzást – kezdte beszédét Várady Zsolt IWIW-alapító. Majd azzal folytatta: ԩTúllőttek a célon,. Ezért vagyunk itt. Ezért követeljük, hogy vonják vissza az internetadót." A beszédeket szinte percenként szakítja meg a tömeg „Orbán takarodj!" rigmusa.
18:23 „Ma is sokan vagyunk. Ahogy vasárnap megmutattuk, úgy ma is, hogy nem kérünk Orbán igazságtalan internetadójából – lépett a színpadra Gulyás Balázs főszervező, mire a tömeg azonnal füttykoncertbe kezdett. Akkor pedig szinte felrobbant a tér a hangzavartól, amikor a szónok azzal folytatta a több ezer megjelentre mutatva: „Ez nem a Békemenet, ahová az egész országból buszoztatják az embereket."
18:21 A Hír TV stábját vasárnap a tüntetők inzultálták a Fidesz Lendvay utcai székházánál. Ma a stáb biztonsági őrökkel – a Walton embereivel – jelent meg.
18:07 Kedd délután, negyed órával a hivatalos kezdés előtt körülbelül ugyanannyian voltak a József nádor téren,  mint vasárnap ilyenkor. A tér szinte teljesen megtelt, több ezres tömeg gyűlt össze, és folyamatosan jönnek még. Közben uniós és magyar zászlóval transzparensekkel érkezett a már vasárnapról ismert tábla is, azzal a felirattal: „MSZP 2008, Fidesz 2014: Netadó nem!"18:12 André Goodfriend amerikai ügyvivő a a második tüntetésre nem megy el, de figyel – írja az Index. Azt, hogy vasárnap ő is tüntetett, mi szúrtuk ki először.
18:00 Elkezdődik a tüntetés, amellyel párhuzamosan többek között Pécsen és Szegeden is tartanak egyet.
17:54 Az MTI jelentése szerint a vasárnap a Fidesz-székház elleni támadás miatt garázdaságért őrizetbe vett hat ember közül egyet szabadon engedtek. A többieket gyorsított eljárás várja
.