Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. október 29., szerda

19.540 - ITT A LISTA AZ AMERIKÁBÓL KITILTOTTAKRÓL

ITT A LISTA AZ AMERIKÁBÓL KITILTOTTAKRÓL

Amint az a civilhetes oldalán megjelent, a német nyelvű Pester Lloyd című lap közzétette az Amerikai kitiltási botrány Magyar érintettjeit. A lap szerint ezek a kitiltások politikai döntés alapján születtek, és határozatlan időre szólnak.
A lap hozzátette, hogy az amerikai nagykövetség zéró toleranciát hirdetett Magyarországon a korrupcióval szemben.
Mindeközben a korrupciós botrány részletei is kezdenek napvilágot látni.
A Miskolc Ma írása alapján: A média próbálja a föld alá seperni, de egyre inkább valószínűsíthető, hogy egy teljes korrupciós hálózat alatt rezeg a léc.
A blog hozzáteszi, hogy „az amerikai politikai döntéshozóknak, már lassan három éve tudomása van arról, hogy áfacsalók mérgezik a magyarországi étolajpiacot, jelentős károkat okozva ezzel az amerikai érdekeltségbe tartozó Bunge nevű cégnek.
A Bunge arra hivatkozik, hogy a magyar piacon megtalálható étolaj kitermelése legális úton lehetetlen, úgy, hogy az előállító cégnek legyen bármiféle haszna is belőle.
Ezért figyelhető meg az, hogy a Bunge által gyártott Vénusz és Floriol étolajak akár 100-150 forinttal is drágábbak lehetnek, mint a boltokban található más hasonló termékek!
A recept egyszerű: a korrupcióban résztvevő cégeket a NAV nem ellenőrzi, így tehát nem fizetnek adót, azonban az étolaj után „adózott" áfát a cég visszaigényli és vissza is, kapja! Ezzel egyébként éves szinten több mint 25 milliárd forinttal megkárosítva hazánk költségvetését!"
A bolgon felmerül a kérdés is, majd megszületik a válasz: „De miért nem tesz ez ellen semmit a NAV és a kormány, ha tudnak róla?
Nem, hogy csak tudnak róla, hanem aktívan részt is vesznek benne, ugyanis az áfacsalások utáni haszon egy részét, a NAV és kormány közeli cégek által létrehozott alapítványokba csöpögtetik vissza ezek a cégek.
Már csak egy kérdés maradt! Ha az USA-nak több éve tudomása van erről, miért csak most léptek?
Erre a kérdésre is egyszerű a válasz, a kormányzathoz közel álló cégek most keresték fel a Bunget azzal az ajánlattal, hogy ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja. Egy másik forrásunk szerint a kormányhoz közeli szereplők stratégia megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén ennek az alapítványnak visszacsorgassa a megállapodással összefüggésben szerzett pénzek egy részét."
A blog írója hozzáteszi:
„Az ilyen és ehhez hasonló áfacsalások nem csak az étolaj kereskedelemben fedezhetőek fel, hanem a teljes magyarországi élelmiszerpiacon."
A civilhetes pedig információi alapján közli a neveket is:
A hat kitiltott:
Vida Ildikó (Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke)
Habony Árpád (Orbán Viktor személyes stratégiai főtanácsadója)
Heim Péter (Magyarország 30. legbefolyásosabb embere, az állami tulajdonban lévő Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke)
Giró-Szász András (2014. júniusáig kormányszóvivő, többségi tulajdonosa a kormányzatnak is dolgozó Strategopolis Kft.-nek)
Seszták Miklós (országgyűlési képviselő, 2014-től a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere)
FRISSÍTVE! A lista máris változott, mert a mai napon a Civilhetes az alábbi közleményt tette közzé:
Lázár János (a Fidesz alelnöke; korábban államtitkár és a Firdesz Országgyűlési frakcióvezetője)