Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. október 7., kedd

19.452 - Ferenc pápa: Európa nyissa meg kapuit a bevándorlók előtt > 2014.10.01. MTI - hirhatar.com


Ferenc pápa: Európa nyissa meg kapuit a bevándorlók előtt 
2014.10.01. MTI - hirhatar.com 

Az olasz Lampedusa szigeténél tavaly októberben tengerbe veszett 368 illegális bevándorlóról emlékezett meg Ferenc pápa, aki szerdán a Vatikánban a tragédia túlélőivel találkozott, s arra szólította fel Európát, hogy "nyissa meg szíve kapuit". 


A több mint kétszázötven túlélő és az áldozatok rokonai képviseletében harmincheten érkeztek Vatikánvárosba. Mindannyian eritreai menekültek, akik az utóbbi egy év alatt elhagyták Olaszországot és többek között Németországban, Svédországban és Norvégiában telepedtek le. 
"Azt kérem Európától, hogy nyissa meg szíve kapuit! Azért imádkozom, hogy a zárt ajtók megnyíljanak!" - hangoztatta Ferenc pápa a találkozón. 
Federico Lombardi szentszéki szóvivő beszámolója szerint Ferenc pápa hangsúlyozta, az illegális bevándorlók számára nem csak az Európába vezető út rejteget veszélyeket. Még nehezebb sors vár rájuk, amikor partot érnek, és "zárt ajtókkal találják szemben magukat, és nem tudják, merre menjenek". 
Az eritreai menekültek egy fából faragott szobrot ajándékoztak az egyházfőnek: a tengeren hányódó palackot ábrázol benne egy család alakjaival. 
A tavaly október 3-án történt hajótörés túlélői a szerencsétlenség első évfordulóján Lampedusa szigetén emlékeznek meg az áldozatokról. Ferenc pápától segítséget kértek abban, hogy az egyház és az olasz hatóságok segítsenek azonosítani a még név nélküli áldozatokat. 
Az eritreai illegális bevándorlókkal zsúfolt hajó tavaly októberben Líbiából indult el, kevés hiányzott ahhoz, hogy partot érjen, amikor a délolasz Lampedusától nem messze felborult és elsüllyedt. Az utasok többsége a lélekvesztő belsejébe szorulva fulladt meg. 
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint 2000 óta több mint 22 ezer illegális bevándorló vesztette életét, miközben a Földközi-tengeren igyekezett Európa déli kapui felé. 2014-ben az áldozatok száma már meghaladja a 3 ezret.

Kapcsolódó: 
   Rohamosan terjesztik az Ebolát 
   A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szerint 1 hónap maradt a globális ebola járványig 
   Lakossággyérítés állami segédlettel 
   Jesse Ventura: A globális felmelegedés átverés 
   Jesse Ventura: A halálsugár /teljes film/ 
   Alex Jones: "a Dodger Stadiont FEMA táborrá alakítják át" 
   Bayer Zsolt: Ricsike 
   Ferenc pápa százezer eurót küldött az auschwitzi disneylandnek 
   Korabeli híradó: 1948-ban még "csak" 300 ezer auschwitzi halottról szóltak a hírek 
   Ferenc pápa: Nem számít, hogy meleg vagy! 
   Ferenc pápa nyit a homoszexuálisok felé