Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. augusztus 23., csütörtök

15.360 - Az államot okolják a cigánygyilkosságok miatt

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Az államot okolják a cigánygyilkosságok miatt
2012, augusztus 21 - 11:28 barikad.hu

A nemzetbiztonság és az állam is felelős a cigánygyilkosságok miatt - ez derül ki abból a tanulmányból, melyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megbízásából készített 2010 telén Gulyás József, az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselője. A tanulmányt - legalábbis érdekes időzítéssel - csak a napokban hozta nyilvánosságra Gulyás a ciganyvadaszat-per.blog.hu oldalon.

Ficsor Ádám miniszter 2009. szeptemberében Gulyás kezdeményezésére ténymegállapító vizsgálatot rendelt el, majd pedig szeptember 22-i ülésén tényfeltáró munkacsoport felállításáról döntött az Országgyűlés illetékes bizottsága.

A munkában résztvevő bizottsági tagok az NBH üggyel összefüggő tevékenységéről, továbbá a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Katonai Biztonsági Hivatal, valamint a rendőrség, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda munkakapcsolatáról kértek és kaptak információkat, továbbá huszonöt esetben kezdeményeztek meghallgatást.

A vizsgálat jelentése szerint a még zajló igazságszolgáltatási eljárásban érintett vádlottak már a gyilkosságokba torkolló támadások előtt, az NBH "szélsőséges és extrémista törekvések, illetve szervezetek" megfigyelésére irányuló tevékenysége során "látókörbe kerültek".

A jelentés feltárta, hogy a romagyilkosságok egyik vádlottjáról, Kiss Istvánról (akit egyébként már évek óta neonáci aktivitása miatt megfigyeltek) 2008 tavaszán több olyan információ is keletkezett, mely szerint társaival - ráadásul köztük éppen a későbbi támadásokkal, gyilkosságokkal megvádolt személyekkel - fegyvereket akar beszerezni.

Az NBH ennek ellenére megszüntette a férfi megfigyelését, mert Ficsor Ádám szerint "csekély konkrétumú, inkább következtetésen, feltételezésen alapuló információk" keletkeztek csak a fegyverbeszerzési törekvéssel összefüggésben.

A jelentés összegző megállapításából kiderül: a Nemzetbiztonsági Hivatal a nála meglévő információkkal a nyomozás kezdeti szakaszától érdemben, hatékonyan segíthette volna a rendőrség munkájának eredményességét, vagyis az elkövetők mielőbbi elfogását, és ezzel több halálos áldozatot követelő támadás megakadályozható lett volna. Ám alapvető szakmai hibák, elmaradt vezetői feladatszabások, elmaradt ellenőrzések miatt az NBH a nyomozással összefüggésben a vele szemben támasztott, illetve támasztható elvárásoknak nem felelt meg, így az elkövetők - akár hónapokkal hamarabb történő - elfogását nem segítette elő.

Különös időzítés

Érdekes kérdéseket vet fel, hogy Gulyás József miért épp most érezte szükségét annak, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést. A sokkoló Bándy Kata-gyilkosság és az utóbbi napok ceglédi eseményei növelték a társadalmi feszültséget, egyre több állampolgár és szervezet emeli fel hangját a cigánybűnözés ellen. A Népszava fasiszta államot vizionál, míg a cigány szervezetek közös közleményben emelték fel hangjukat. Az Amenca Csoport, az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat, a XIII. kerületi RNÖ, a Roma Parlament, a Phralipe, az Új Szemlélet csoport, az Opre Roma Csoport, a Dzsáj Bhim Közösség, az MCDSZ XIII. kerületi tagszövetsége és a Mi Magunk - Saját Magunkért Egyesület által jegyzett közleményben kifejtik, elvárják az államtól, hogy "nemzetközi kötelezettségeinek tegyen eleget, és akadályozza meg a faji alapú erőszakot". Mint írják, "e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította."

Gulyás a blogon azt írja, a jelentéssel már 2011 március 25-e előtt, vagyis a büntetőügy első tárgyalási napja előtt elkészült. Hogy az anyag csak most került nyilvánosságra, azt természetesen nem a mostani körülményekkel indokolja. "Mivel 2011 tavaszán a támadásokban érintett áldozatok, áldozati hozzátartozók jogi képviselői között nem alakult ki egyetértés a kárenyhítés, illetve kártalanítás érdekében szükséges közös fellépésről, stratégiáról, a TASZ úgy döntött, hogy önálló kezdeményezéssel az első fokú bírósági ítélet megszületéséig nem él. Így az elkészült jelentésem mostanáig pihent" - olvasható a ciganyvadaszat-per.blog.hu-n.

Hogy valóban nincs-e összefüggés a napokban történt események és a jelentés nyilvánosságra hozásának időpontja között, annak eldöntését Olvasóinkra bízzuk.