Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. augusztus 31., péntek

15.443 - Lngyel Károly - 53 milliárdot húznának ki az autósok zsebéből a rendszámcserével

From: Károly Lengyel
Sent: Friday, August 31, 2012 10:38 AM
To: Kutasi József Antal

Subject: 53 milliárdot húznának ki az autósok zsebéből a rendszámcserével - újabb sarc

 

53 milliárdot húznának ki
az autósok zsebéből a rendszámcserével –

újabb sarc

Anyaország :: 2012-08-31. 07:23
http://kuruc.info/r/2/100686/

Egy autós szervezet szerint szakmailag nem indokolt, hogy megyei, járási rendszámokat alkalmazzanak egy akkora országban, "amin néhány óra alatt át lehet hajtani", ráadásul ennek komoly költségei lesznek az autósok számára - írja a Világgazdaság.

Szakmailag indokolatlan a tervezett területi alapú rendszámcsere - mondta a Világgazdaságnak a 70 tagú Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke, aki szerint a csere költségeit a járműtulajdonosok fogják megfizetni. A gazdasági napilap cikkében Knezsik István kiemeli, hogy szakmailag nem indokolt, hogy megyei, járási rendszámokat alkalmazzanak egy akkora országban, "amin néhány óra alatt át lehet hajtani".

A szakember szerint a rendszámcsere óriási költséggel jár: új forgalmi engedélyt kell csináltatni és ott van még a rendszám érvényesítési címkéje is.
Egy átrendszámozás mai áron 15 085 forintba kerül a tulajdonosnak. (A rendszám hatósági díjas, 8500 forint, a forgalmi 6000 forint és a rendszámcímke 585 forint.) A használt autók átírása is költség lesz, hiszen ha más járásban lakik a vevő, mint az eladó, egy autó eladásakor is végig kell vergődni ezen a procedúrán.

Ezen kívül a biztosítási kötvényt is módosítani kell. Ha pedig a jármű műszaki vizsgája idején kell rendszámot cserélni, akkor mi lesz az éves autópálya-matricák sorsa? - teszi fel a kérdést az ANK elnöke.

Mint a Világgazdaság írja, az elmúlt év végén valamivel több mint 3,53 millió személyautót, teherkocsit és rendszámos motorkerékpárt tartottak nyilván. Csak a sima rendszámcsere 53 milliárd forintba fog kerülni a járműtulajdonosoknak.

(MTI)