Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. augusztus 23., csütörtök

15.362 - Elemzést készített a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet Áder János köztársasági elnök első száz napjáról.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

<![if !vml]><![endif]>Áder 100 napja - másként
2012, augusztus 21 - 19:37 barikad.hu

Elemzést készített a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet Áder János köztársasági elnök első száz napjáról. Az elemzés szerint Áder János klasszikus államfői szerepet töltött be a május 10-ei beiktatása óta. Az elemzés a pozitívumokat igyekszik hangsúlyozni, így megvizsgáltuk a szereplést más szemszögből is...

Az összefoglalóban kiemelik, hogy Áder a tipikus államfői témák kapcsán tűnt fel és hagyományos elnöki feladatokat látott el: a határon túliak képviseletét, a kisebbségek védelmét, a jövő nemzedéke iránti felelősségvállalást és a törvények felülvizsgálatát tekintette feladatának.

Az ország ötödik köztársasági elnöke ezen feladatok ellátása érdekében az államfő számára rendelkezésre álló eszközök széles körét használta: nyilatkozatot adott ki a nemzeti összetartozás napja alkalmából, nyílt levelet írt a Schweitzer Józsefet ért inzultust követően és meg is látogatta a nyugalmazott országos főrabbit, ötpárti találkozót kezdeményezett a fenntartható fejlődés jegyében rendezett Rio+20 konferencia kapcsán és öt alkalommal élt a politikai vétó eszközével.

Az elemzés szerint Áder János az összes elődje elnökségéből integrált egy-egy olyan jellemzőt, amely meghatározta az államfők tevékenységét, és amelyet pozitívumként szoktak kiemelni az adott elnöki ciklusból. "Így Áder János ötvözte Göncz Árpád emberközeli karakterét Mádl Ferenc szigorú jogászi énjével, valamint Sólyom László elkötelezett környezetvédő egyéniségét Schmitt Pál diplomata imázsával" - fogalmaz a Nézőpont Intézet.

Az érem másik oldala

A Jobbik már Áder beiktatása előtt rámutatott: nyílt titok, hogy Áder János ízig-vérig pártember, így semmilyen garancia nincs arra, hogy köztársasági elnökként ne a Fidesz pártérdekeit szolgálja. A nemzeti párt úgy vélte, az egyetlen lehetőség a köztársasági elnöki intézmény hitelének visszaállítására a nép által történő közvetlen államfőválasztás lehetne. Az erre vonatkozó alaptörvény-módosítást a Jobbik benyújtotta, de a kormánypárti többség ezt nem támogatta.

Ádert beiktatták, első útja pedig elődeihez hasonlóan Bécsbe vezetett. Schmitt Pál és Sólyom László 2010 szeptemberében, illetve 2005 augusztusában szintén Ausztriában tettek először bemutatkozó látogatást beiktatásuk után.

2012 júniusában aztán Simon Peresz meghívására Izraelbe utazott Áder, ahol részt vett a Raoul Wallenberg-megemlékezésen. A megemlékezésen kívül Áder tárgyalásokat folytatott Simon Peresz államfővel valamint Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel is. Az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: "miután köztársasági elnökként vállaltam a Wallenberg-év fővédnöki tisztét, mi sem természetesebb, mint hogy ezt a felkérést elfogadom."

Gyöngyösi Márton, a Jobbik politikusa felháborítónak találta Peresz meghívását és Áder utazását is. Mint közleményében írta, a Jobbik megütközéssel értesült Áder János köztársasági elnök izraeli útjáról, amely mind időzítését, mind pedig tartalmát tekintve felér egy diplomáciai fiaskóval.

Gyöngyösi Márton hozzátette, már önmagában az is jól mutatja hazánk szuverenitásának és politikai tartásának színvonalát, hogy Áder János elfogadta az országunk felvásárlását célul kitűző, kijelentését soha nem cáfoló, azért bocsánatot soha nem kérő Simon Peresz meghívását Izraelbe.

Mint ismert, nagy port kavart Simon Peresz 2007-es beszéde, melyben többek között Magyarország felvásárlásáról értekezett. "Izraeli üzletemberek befektetnek az egész világon. Izraelnek precedens nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, fölvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot" - mondta akkor az izraeli államfő.

Gyöngyösi szerint az, hogy a köztársasági elnök sietve tesz eleget a meghívásnak röviddel az után, hogy párttársát, Magyarország második számú közjogi méltóságát, a magyar országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót a Nyírő-újratemetésen játszott szerepéért nyíltan antiszemitának és persona non grata-nak nyilvánította a zsidó állam, felháborító, és méltatlan egy szuverén ország vezetőjéhez. Peresz meghívása Budapestre pedig nyílt provokáció és sértés az egész magyarságra nézve.

A megemlékezésen elmondott beszédével Áder aztán rátett még egy lapáttal: Magyarországot ostorozta a holokauszt kapcsán. "A magyar állam a holokauszt idején nem tett semmit a zsidók megmentése érdekében, csak szemlélte a vérzivatart" - jelentette ki Áder János. Hozzátette, a magyar állam nem védte meg a magyar zsidókat a holokauszt idején. Tétlenul nézte, ahogy deportálják és elpusztítják őket. Az államfő leszögezte, a holokauszt máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája. Végül azt hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni az antiszemitizmus elterjedését.

Érdekesség, hogy a hazai tragédiák - például Bándy Kata ügye - kapcsán nem szólalt fel az államfő, egy izraelieket érintő Bulgáriában történt merénylet után viszont rögtön gyásztáviratot küldött Simon Peresznek.

Hasonlóképpen fontosnak találta az állítólag megtámadott Schweitzer rabbi esetét is, melynek kapcsán nyílt levelet írt az ország polgáraihoz. Ebben így fogalmazott: "ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat". Felszólította az ország "minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát", emeljenek közösen "áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé". A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Facebook-oldala később azt közölte, hogy az államfő otthonában is meglátogatta Schweitzer Józsefet.

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatót tartott az ügy kapcsán, ahol kifejtette: a kormánynak és az államfőnek inkább valós esetekben kell ilyen vagy ehhez hasonló vehemenciával fellépnie, többek közt a határon túli magyarokat ért sérelmekkel kapcsolatban. Mirkóczki Bándy Kata sajnálatos meggyilkolása után is sajtótájékoztatót tartott, ahol felszólította Ádert: ahogy azt korábban egy pitiáner esetben megtette, most is menjen el az áldozat hozzátartozóihoz, és tegye meg mindazt, amit az állítólagos fantom beszólása után Schweitzer rabbi esetében megtett. Az államfő nem reagált az ügyben.

Ennél azért sikeresebb első 100 napot is el tudnánk képzelni. Nézőpont kérdése...