Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. február 24., vasárnap

335 - Frigyesy Ágnes: 2008. február 24-én mutatják be a Wittner Máriáról szóló 80 perces dokumentumfilmet.

"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"




Hóhér, vigyázz!
Portréfilm Wittner Mária halálra ítélt szabadságharcosról



2008. február 24-én mutatják be a Wittner Máriáról szóló 80 perces dokumentumfilmet - Hóhér, vigyázz! - címmel Budapesten, az Uránia Filmszínházban. Az '56-os halálra ítélt szabadságharcosról szóló filmet több évi kutatás után 2007. augusztusában kezdte el forgatni Siklósi Beatrix és Matúz Gábor.

Kutatásaik eredményeként többek között megszólalnak a foszereplőt kicsi korában nevelő apácák, egy cellatárs, valamint végig kísérték Wittner Máriát tavaly október 23-án, lementek vele együtt a volt ÁVH-központ (ma Képviseloi Irodaház) évtizedek óta elzárt hajdani kihallgatóhelyiségeibe.

A forradalmi portréfilmben Waszlavik László zenész köti össze harmonikájával a múlt század harmincas éveit a jelennel, továbbá részletek hallhatók Jenei Szilveszter: 1956 - Aki magyar című rockoperájából.

Wittner Mária szerint - noha vannak olyan vélekedések, mely szerint a múltat el kell felejteni - a véres események soha nem felejthetők el. Akik halálba mentek, üzenetet hagytak az utókor számára - mondta a 2008. február 22-i sajtótájékoztatón a szabadságharcos. Ő, mint túlélő, felvette keresztjét és mindent megtesz annak érdekében, hogy az utókor tisztán láthassa és értékelhesse az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

Siklósi Beatrix megállapította: - Wittner Mária élete isteni léptékkel kegyelemmel teljes, ám emberi mértékkel iszonyú kegyetlen, nagyon nehéz életút.

A díszbemutató után a filmet Balassagyarmaton mutatják be február 25-én, valamint nyáron levetítik az Erdélyi Magyar Ifjak augusztusi táborában. Itthon remélhetőleg az Uránia Filmszínház tűzi műsorára.

Frigyesy Ágnes