Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 13., péntek

1.792 - Magyar Szabadságharcos (56-os Veteránok) Külhoni Szövetsége. - Alapítva 1957-ben. - Beszámoló a hazai Megemlékezésekről a Szabadságharc 52....

Von: Joe Szarvas]
Gesendet: kedd, 2009. február 3. 00:28
An: Kutasi József
Betreff: Szabadságharc 52.Évfordulója
Wichtigkeit: Hoch

 

Magyar Szabadságharcos(56-os Veteránok) Külhoni Szövetsége

Alapítva 1957-ben.

 

Szabadságharcunk 52. Évfordulóján is együtt emlékeztünk otthoni bajtársainkkal azon nagyszerü napokra, amikor az októberi napfényben ránk mosolygott a Szabadság. A világtörténelemben talán az egyetlen szabadságharc volt, melyet senki sem támogatott a nagyhatalmak közül. Éppen ezért,  v. Sujánszky Jenő bajtársunk fogalmazásában : "VILÁGTÖRTÉNELMI CSILLOGÁSÁT 1956-NAK SOHA SENKI ÉS SEMMI SEM TUDJA ELHALVÁNYÍTANI!"

 

A Megemlékezések lefolyását  'Beszámoló  52.' címmel a csatolmányban foglaltam össze, abban a reményben, hogy részvételünkkel és ragaszkodásunkkal ápoljuk 56 szellemét,

 

Tisztelettel és hazafias üdvözlettel,

Szarvas József s.k.

a Szövetség  angliai társ-elnöke.

 

Elnökség:

 

Magyarország: Egerszegi Lajos, Várplalota.

Belgium:            Dr. Töttössy Ernő.

Franciaország: v. Sujánszky Jenő.

Kanada:             v. Terényi Ferenc.

Németország:  v. Kellner Lajos.

Svájc:                 v. Kindernay István.

USA:                   Lassan György.

 

Magyar Szabadságharcos (56-os Veteránok) Külhoni Szövetsége.

Alapítva 1957-ben.

 

Beszámoló a hazai Megemlékezésekről a Szabadságharc 52. Évfordulóján.

 

2008 október 21-én hétfőn, ragyogó napsütéseben tettünk látogatást a 301-es és a 298-as parcellákban a Rákoskeresztúri temetőben,

ahol mártírjaink nyugszanak. A gyönyörű idő méltóságot kölcsönzött az alkalomra. Gyertyákat gyujtottunk és elsétáltunk a sírok között. A 301-es parcellában sok küzdőtársunk nyugszik, akikkel együtt voltunk a barikádokon. A 298-as parcellában azok pihennek, akik 1945 től  kerűltek akasztófára a szovjet megszállók utasítására, valamint az ÁVH jóvoltából 1956-ig. Megdöbbenve és felháborodva értesültünk arról, hogy a 298-as parcellában nyugvó mártírok emléktábláját eltávolították - kiigazitás végett - mert  állítólag háborus  bűnösöket és köztörvényes bűnösöket is tartalmazott. Mélyen elitéljük a hatalomnak ezt a mesterkedését, mert akikről szó van azokat a NÉPBÍRÓSÁGOK itéltek halálra, melyek rendeltetése nem az IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS volt, hanem a Bosszúállás a háboru idején történt valós vagy vélt tettekért.

--

Különben is, hogy lehet az, hogy ilyen vizsgálódásra időt és költségeket pazarol a hatalom, amikor az ország pézügyi és gazdasági problémák sokaságávak küzködik. Ha már itt tartunk, tanácsosabb lenne ha a hatalom megszüntetné a SZOBORPARKOT, ahol az önkényuralom szobrai és emlékművei epedve várakoznak a visszatérésre...vajon mily költségeket emészt fel ennek a parknak a fenntartása és gondozása.....s vajon miért!? Továbbá, miért vannak még mindig utcanevek stb. az önkényuralom idejéből sok faluban és városokban?!

És miért áll a Szabadság-téren a szovjet leigázók és megszállók emlékműve. Hogyan lehet összeegyeztetzni Magyarország szuverénitásának szellemét a volt leigázók és megszállók emlékművével a SZABADSÁGTÉREN, Budapesten!? Hogyan tudjuk megmagyarázni unokáinknak, hogy a megbukot szovjet világhatalom jelképe alatt szabad ország vagyunk. El a kezekkel tehát a 298-as parcellától!

--

2008 október 22-én, Szerdán, részt vettünk a Kegyeleti Szentmisén az Avilai Szent Teréz templomban. Misét mondott Szabó Géza őrkanonok úr. Minisztrált többek között, kedves és tisztelt barátunk, Máté István főszertartás mester.  Sajnos kevesen voltunk, de számítunk őrkanonok úr megértésére s reméljük, hogy az 53. Évfordulón is ott lehetünk a Kegyeleti Szentmisén. Köszönet Máté István főszertartás mester úrnak a szervezésben való támogatásért.

--

2008 október 22-én, szerdán, gyülekezés a Műegyetemen a szokásos felvonulásra. Részt vettünk az aulában rendezett ünnepségen, ahol a főszónok Dr Sólyom László, k.e. volt. v. Kellner Lajos bajtársunk  intézte el részvételünket és ismét 20 jegyet kaptunk az első sorokban. A felvonulás a Bem téren végetért. Onnan csupán egyetlen Csepel gépkocsi folytatta útját a Margit hídon át a Parlamenthez A gépkocsit Bisztriczki Ferenc vezette. Zavargássok nem voltak.

--

2008 október 23-án, csütörtökön, Londonban a Saint Anselm templomban Kegyeleti Szentmise volt 56 hőseinek méltatására. Misét mondott Father William. Lerendezte, Ellenbacher íKároly.

_

2008 október 23-án, csütörtökön,Csömörön,  a GLÓRIS VICTIS ALAPÍTVÁNY RENDEZÉSÉBEN, 10.00h ünnepi műsor volt a Kommunizmus Áldozatainak emlékművénél. Többek között beszélt Wittner Mária. A tabáni Megemlékezés 11.00h kezdődött , de sokan Csömörre mentek és ez a megosztottság jellemezte az egész 52. Évfordulót. Mindennek ellenére a Tabánban mintegy nyolcvanan gyűltünk össze. A Nádori Szövetség részéről Kőmüves Géza tartott egy frappáns beszédet, valamint Ekrem Kemál György a Szövetség ügyvezető elnöke. E sorok szerzője is mondott egy rövid beszédet méltatva a Szabadságharc 52. Évfordulóját. Hiányzott Schrötter Tíbor bajtásunk a rendezvényről, betegsége miatt kórházba került. Jelen volt a 'Magyar Világ' szerkesztője Rozgics Mária is. A Szózattal és a kegyelet virágainak elhelyezésével ért véget a rendezvény. A rendőrök tisztes távolságban tartották magukat, de különben sem történt semmiféle zavargás.

A Tabánból a Corvin-közbe vonultunk és elvegyültönk a sokaságban. 14.00h kezdődött a műsor a Corvinista Bajtársi Közösség és az 56-os Magyarok Világszövetségének rendezésében, amely sikeresen lebonyolódott. ímost is sokan vooltak és nagyon nehéz volt a mozgás. Ezen a Megemlékezésen csak, mint támogatók vettünk részt. Eleddig nem voltunk meghíva beszédet mondani a Corvin-közben

--.

16.00h a Nádori Szövetség tartott egy rövid műsort, miután a Széna térre vonultunk. Ott koszoruzásokkal egybekötött szép ünnepély volt. Többen felszólaltak, méltatva a Széna téri harcosokat. A mártir halált halt Ekrem Kemált és a legendás Szabó bácsit s mindazokat, akik 52 évvel ezelőtt ott harcoltak a szovjetek ellen.

--

2008 október 25 szombat Kossuth téren ünnepi Megemlékezés, 14.00h, az 52 évvel ezelőtt esztelen vérengzésre, melyben többszázan vesztették életüket. A mai napig tisztázatlan, hogy kik voltak ennek a gaztettnek elkövetői, jóllehet Kéri Edit keményen leleplezi őket könyvében : 'Kik Lőttek a Kossuth téren' A rendezvényt a 'Pesti Srác Alapítvány' szervezte, Arany Tíbor révén.

--

2008 október 26 vasárnap. Várpalota. 11-00h Gyülekezés a Galériánal, felvonulás a Thury térre az 56-os Emlékműhöz. A rendezvényt szervezte a helyi 56-os Szövetség, Elnök: Egerszegi Lajos, valamint a helyi önkormányzat, Németh Árpád polgármester közreműködésével. Az ünneplés a himnusszal kezdődött. Megemlékező és 56-ot méltató beszédet mondott Szarvas József, Németh Árpád. Hazafias verseket szavaltak a helyi iskola tanulói. Majd örökifju bajtársunk, Vőlgyi József szavalta saját hazafias költeményét. Műsorlevezető ismételten Schmidt Ferenc barátunk volt. A koszorúzások után átsétáltunk a bányász iskolához és megkoszorúztuk a PEK emléktábláját, amely emlékeztet a volt politikai foglyokra, akik ott raboskodtak Várpalotán a bányákban, az 50-es években. Nyirfás Dezső és v. Fehérvári István mondottak méltató beszédet. A PEK részéről most is szép számmal vettek részt a Megemlékezésen.

--

Berta József, kivégzett bajtársunk Emléktáblájánál róttuk le tiszteletünket koszorúzással, miután a 8-as utra érkeztünk, a harcok színhelyére. Schmidt Ferenc bevezetőben elmondta, hogy mi is történt ezen a helyen 52 évvel ezelőtt. Szarvas József röviden részletezte a harcok lefolyását, melyben 13 szovjet katona vesztette életét, halt hősi halált. Vőlgyi József ismét egy szép szavalattal emelte a Megemlékezés szellemét. Koszoruzásokkal intenttünk búcsút a 8-as úti Emlékműnek. A temető látogatás után az önkormányzat vendégei voltunk ebédre a Galériában. 

A Megemlékezésen ismét részt vettek Bisztriczki Ferencék a Csepel gépkocsival, 56-os jelszavakkal. v. Kellner Lajos a LYUKAS ZÁSZLÓVAL. Bajtársi szellemben, baráti kézszorítással váltunk el helyi bajtársainktól, abban a reményben, hogy Isten segítségével az 53. Évfordulón újra találkozunk.

--

Kiskunmajsán, Márispuszta, szintén megtartották a Kegyeleti Szentmisét az 56-os kápolnában, melyet Bábel Balázs kecskeméti-kalocsai érsek cerebrált a Szabadságharc tiszteletére és Pongrátz Gergely emlékére.

--

2008 november 9, vasárnap. Kirándulás Tarjánba. Szalay Róbert és Kis Imre, Lassan György felkérésére, a szokásos tarjáni látogatást megszervezvén a Corvin-közből indultak el 08.00h. A Szentmise és az ünnepi Megemlékezés után díszebéd keretében méltatták az 52 évvel ezelőtti harci eseményeket. (Lásd. Szalay Róbert riportját).

--

Szarvas József

London

2009 január 31.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------