Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 15., vasárnap

1.803 - Megbízható forrásból érkezett >SAJTÓKÖZLEMÉNY: 2009. február 16. hétfő > Három országos televízió is sugározza hétfő este a kormányfő rövid beszédét!

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: vasárnap, 2009. február 15. 13:20
An: Kutasi József (094223)
Betreff:
Kormányszóvivői Iroda

 

www.nemzetihirhalo.hu *************

 

Három országos televízió is sugározza hétfő este a kormányfő rövid beszédét


Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti felszólalását követően három országos televízió is sugározza a kormányfő rövid beszédét. A beszéd, amely a közszolgálati, valamint két kereskedelmi csatorna műsorán is látható lesz, az Országgyűlés előtt a nap folyamán ismertetett kormányzati intézkedéseket és terveket foglalja össze röviden. A kormányfő beszédének célja, hogy közvetlen tájékoztatást adjon az állampolgároknak az elmúlt húsz év legátfogóbb és legmélyebb, Magyarország megújítását és átalakítását célzó javaslatokról.
A rövid televíziós beszéd sugárzását a Miniszterelnöki Kabinet munkatársai kezdeményezték, a televíziós társaságok pedig helyt adtak a kérésnek.

Kormányszóvivői Iroda
2009. február 15.

(Megbízható forrásból érkezett)

 

 www.nemzetihirhalo.hu *************

"Csak együtt sikerülhet..."

Tőkés László és Schmitt Pál közös sajtótájékoztatót tartott

 

Továbbította: Frigyesy Ágnes


Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2009. február 14-én Nagyváradon: - Tőkés László EP-képviselő meghívására 2009. február 14-én Nagyváradra érkezett Schmitt Pál EP-képviselő a Partiumi Egyetemi Sportklub által szervezett Sportbálra, melynek előbbi a házigazdája, utóbbi a fővédnöke. Közös sajtótájékoztatójukon Szilágyi Zsolt, Tőkés László kabinetfőnöke köszöntötte a "két listavezetőt", hiszen, mint rámutatott, míg Schmitt Pál a Fidesz EP-listáját, addig Tőkés László a Magyar Összefogás Listáját vezeti itt Erdélyben.

A közös sajtótájékoztatón kifejtették azon elhatározásukat, miszerint a szolidaritásra, a keresztyén gyökerekre és a közös nemzeti gondolkozásra fogják alapozni kampányukat.

Tőkés László elsőként Marian Cozma halálával kapcsolatosan részvétét fejezte ki, viszont kiemelte, hogy e tragikus ügy kapcsán mennyire jó volt érezni a román, a magyar, a szerb, valamint más, kárpát-medencei nemzetiségek együttérzését és szolidaritását. "Jó volna, ha a politikában is a mi népeink között ez a szellem uralkodna" - fogalmazott.

Az erdélyi magyarok európai képviselője kijelentette: "Megtiszteltetés számomra, hogy Nagyváradon köszönthetem a magyar néppárti lista vezetőjét, Európai Parlament-i kollégámat, aki 2007 végétől, vagyis az európai képviselőségem kezdetétől szeretettel segített tanácsaival, és az Európai Parlamentben is jó munkakapcsolatot ápolunk. Kiemelkedő példája ennek a 2008-as évi nemzetközi Biblia-kiállítás az Európai Parlament brüsszeli épületében, hiszen az ötletgazda épp Schmitt Pál volt, és a későbbiek során is mindenben segítette a kiállítás megvalósulását" - fűzte hozzá a püspök. "Sport, kisebbségpolitika, kereszténység - három szóban így foglalhatom össze azt, ami a mai napon is összeköt bennünket. A nemzeti válogatottban játszunk, mondhatnám magyarosan, sőt, ha Schmitt Pál olimpiai bajnok műfajára gondolunk, akkor azt gondolom, hogy bajvívói vagyunk, bajvívói lehetünk a demokráciának, közös ügyeinknek."

Tőkés László emlékeztetett: az Európai Parlamentben nemrégiben az ezeréves gyulafehérvári egyházmegye kapcsán előterjesztéssel élt, mely szerint a Gyulafehérvári Főegyházmegye Millenniumi Emlékévének 2009. szeptember 29-i zárónapját az Európai Unió iktassa be jövő évi nemzetközi eseménynaptárába, illetve kezdeményezte az ősi gyulafehérvári székesegyháznak és az érseki palotának a kulturális világörökség részévé való nyilvánítását. Az idén jó alkalom mutatkozik arra is, mondta Tőkés László, hogy az erdélyi egyházmegyével egyidőben alapított pécsi egyházmegye ünnepét is iktassák be az európai eseménynaptárba, illetve nyilvánítsák a világörökség részévé. Egyébként Pécs és Nagyvárad a nemrégiben újratemetett Janus Pannonius személyén keresztül is összeköthető, hiszen nagy költőnk nagybátyja, az akkori váradi püspök helyettese is volt egy ideig, mielőtt pécsi püspökké nevezték volna ki - adalékolta Tőkés László.

Schmitt Pál, a magyarországi néppárti listavezető köszönetét fejezte ki Tőkés Lászlónak, hogy erre a jeles napra Nagyváradra invitálta.

A sportbálról szólva Schmitt Pál elmondta: nagy megtiszteltetés számára olyan emberekkel együtt farsangolni, akik a szolidaritást, az egy csapatban való játékot nem csak mondják, hanem a gyakorlatban meg is valósították, meg is valósítják. A sport az embert a szolidaritásra és az összetartozásra egyaránt megtanítja. Marian Cozma sajnálatos és tragikus halálát követő mély részvét is ezt igazolja. "Táviratban fejeztem ki együttérzésemet a Román Olimpiai Bizottság elnökének, és rajta keresztül a sportot szerető embereknek."

"Kettős céllal érkeztem az Önök városába - mondta Schmitt Pál. "Elsőként szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet Tőkés László barátomnak, aki a magyar összefogás listáját vezeti. Ha minden igaz, akkor pár hónap múlva Tőkés László is az Európai Néppárt frakciójának tagjaként képviselheti a kárpát-medencei magyarság érdekeit a parlamentben. Én már tapasztalatból tudom, hogy milyen nagy felelősség listát vezetni, hiszen 2004-ben a magyarországi összefogás listáját vezettem, és akkor kiadtuk a jelmondatunkat: Csak együtt sikerülhet! Bizton állíthatom, hogy ez volt az akkori sikerünk egyik záloga. Éppen ezért fontosnak tartom azt az összefogást, melyet most Tőkés László képvisel, amely nem csak feladat, hanem lehetőség is egyben. Lehetőség arra, hogy Székelyföldtől Partiumig, Romániától Brüsszelig a magyar nemzet közös gondolatait kifejezésre juttassa. A mi jelszavunk 2009-ben: Magyarország többre képes! Mi ezen jelmondatot tűzzük a zászlónkra, hiszen az egykori élharcosból egy rossz kormányzati politika miatt sereghajtóvá váltunk. De hisszük és tudjuk, hogy valójában Magyarország igazán többre képes. Gondolom és tudom, hogy a Romániában élő magyar embereket sokkal több minden köti össze, mint ami elválasztja. Ezért gondolom, hogy Erdély is többre képes." Az ezeréves pécsi és erdélyi püspökségek megalapításának együttes ünneplése ismét lehetőséget ad arra az Európai Parlamentben, hogy összetartozásunkat az unió felé is kifejezzük - zárta beszédét az Európai Parlament Néppárti Delegációjának elnöke.

Továbbította:
Frigyesy Ágnes
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------