Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 14., szombat

1.795 - Szili Katalin válasza Patrubány Miklósnak: A Szent Korona Testülettel kapcsolatosan feltett kérdéseire a következőket válaszolom:

Von: MVSZ Sajtószolgálat

Gesendet: péntek, 2009. február 13. 11:43
An: Kutasi József
Betreff: Szent Korona - Szili Katalin válasza Patrubány Miklósnak

 

Szili Katalin válasza Patrubány Miklósnak

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke 2009. január 22-én kelt levelében kért tájékoztatást a Szent Korona Testület elnökétől és tagjaitól. Az Országgyűlés elnöke, mint a Szent Korona Testület tagja, január 29-én válaszolt Patrubány Miklósnak.

Az MVSZ elnökének levelét Sajtószolgálatunk január 23-án hozta nyilvánosságra. Most közöljük Szili Katalin válaszát.

 

Budapest, 2009. február 13.

 

MVSZ Sajtószolgálat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS

       ELNÖKE

                                                                                                                     OE-99/2009

 

Patrubány Miklós úrnak,

a Magyarok Világszövetségének

e l n ö k e

 

Budapest

Semmelweis u. 1-3.

1052

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

A Szent Korona Testülettel kapcsolatosan feltett kérdéseire a következőket válaszolom:

 

            Az Országgyűlés a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló 200. évi I. törvény 4. §-ának rendelkezésével hozta létre a Szent Korona Testüetet. A Testület elnöke a törvénynél fogva a köztársasági elnök, ezért hozzám intézett kérdéseire nem a Testület nevében, hanem annak tagjaként adok tájékoztatást.

A Szent Korona Testület működése a hivatkozott törvényen alapul, a törvény pedig a Testület önfeloszlatására, működésének felfüggesztésére stb. nem ad lehetőséget. A tagjai – mint ismeretes – választott közjogi tisztségükből eredően vesznek részt a Testület tevékenységében, így e közjogi tisztségtől elkülönítve a testületi tagságuk felfüggesztésére, lemondásukra szintén nincs törvényes lehetőség.

 

            A Szent Korona Testület legutóbbi ülését 2008. december 3-án tartotta. A Testület a Szent Koronára és a koronázási ékszerekre vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatos aktuális kérdéseket tárgyalta meg. Az ülésről kiadott közlemény a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, fényképpel is bővítve megtalálható.

Levelében hivatkozott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium zálogba kerüléssel összefüggő nyilatkozatára. A minisztérium 2009. január 23-án kelt sajtóközleményében a nemzeti jelképek zálogba kerülésével kapcsolatos kijelentést gyermekdednek minősítette és megerősítette, hogy a Szent Korona sorsát illetően nincs ok aggodalomra. A sajtóközlemény szintén a minisztérium honlapján megismerhető.

 

            Tájékoztatom, hogy 2009. január 29-én dr. Balsai István országgyűlési képviselő – többek között – a Szent Korona jogi státuszát érintően interpellálta az igazságügyi és rendészeti minisztert. Az interpellációban Balsai képviselő úr saját maga is kifejtette, hogy a Szent Korona jogi helyzete nem tekinthető bizonytalannak.

 

            Tisztelt Elnök Úr!

 

            A fentiekben írtakra tekintettel – úgy is, mint az Országgyűlés elnöke és úgy is, mint a Testület tagja – biztosíthatom, hogy a Szent Korona, amely a Magyar Állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyeként él a nemzet tudatában és a magyar közjogi hagyományban, az Országgyűlés méltó oltalmát élvezi és fogja élvezni a jövőben is.

 

            Budapest, 2009. január 29.

                                                                                                          Üdvözlettel

 

                                                                                                          Dr. Szili Katalin

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------