Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 14., szombat

1.797 - FIDESZ KÖZPONTI KOMMUNIKÁCIÓ: Gyurcsány Ferenc már annyi mindent ígért, hogy az ember egy kicsit immúnissá vált a bejelentéseivel szemben.

 

 

FIDESZ KÖZPONTI KOMMUNIKÁCIÓ

ELNÖKI  STÁB  SAJTÓOSZTÁLY

2009. február 13., péntek

VÁLSÁG (Varga Mihály)

-           

-          A GDP 2,1 százalékos, 2008 utolsó negyedévi csökkenése azt mutatja: a magyar gazdaság zuhanórepülésben van, és ez a zuhanórepülés sokkal nagyobb és sokkal erősebb, mint amely a szomszéd országokban tapasztalható. A cseh és a szlovák gazdaság, ha szerény mértékben is, de növekedett 2008 utolsó negyedévében.

-           

-          A gazdaság állapota tükröződik a munkanélküliségi adatokban is, egyharmaddal kevesebb munkalehetőség van, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

-          Október óta válság van, telnek a hónapok, a kormány naponta, hetente jelent be újabb programokat, amelyekből aztán nem lesz semmi. Kevesebb szöveg kellene és több intézkedés.

-           

-          Gyurcsány Ferenc már annyi mindent ígért, hogy az ember egy kicsit immúnissá vált a bejelentéseivel szemben. Gyurcsány megint csak beszél, de bejelentéseinek eddig semmilyen konkrét következménye nem volt a magyar gazdaságra.

-           

-          Nem az adóátrendezés az, amire az országnak szüksége van, és ez nem az a radikális átalakítás, ami kellene. Radikális adó- és járulékcsökkentésre, gazdaságfejlesztési programra és a felesleges állami kiadások befagyasztására van szükség. Az elmúlt hetek bútor- és luxusautó-beszerzései után kiderült: a kormány képtelen arra, hogy magán kezdje el a takarékoskodást.

-          Kudarcba fulladt a bankmentő csomag, ahhoz egy bank sem tudott hozzáférni. A rossz csomag veszélyezteti az ország működőképességét. Előbb-utóbb a kormány visszakullog a Nemzetközi Valutaalaphoz, és bejelenti, hogy ezt a bankmentő csomagot ebben a formában nem tudja felhasználni, másfajta segítséget kér.

-           

-          A kormány számításaival ellentétben nem 200, hanem 400 milliárd forintos lyuk van a 2009-es költségvetésben. A tartalék 130-140 milliárd forintra olvadt, és a kormány azzal sem számolt, hogy a magyar gazdaság zuhanórepülése mélyebb lesz, mint amit terveztek. A kormány által bejelentett 200 milliárd forinton túl további 200 milliárd forintos veszteséget jelent a társasági adóból befolyó összeg csökkenése, valamint az úgynevezett jegybanki sterilizációs veszteség.

-          A kabinet - kiszivárgott tervei szerint - adóemeléssel akarja betömni az elhibázott gazdaságpolitika és a világgazdasági válság miatt kialakult lyukat a büdzsében. Ez pedig szembemegy az európai gyakorlattal, az adócsökkentéssel.

 

Havasi Bertalan

sajtófőnök, 20/362-7057

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------