Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 7., hétfő

14.787 - Végelszámolják az országot? Továbbra is nagy gondban a cégek


www.nemzetihirhalo.hu *************

Végelszámolják az országot? Továbbra is nagy gondban a cégek 
MTI - Zipp 2012. május 5., szombat 13:00 

A végelszámolások áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban haladták meg a 3 ezres értéket, erre eddig sohasem volt példa. Ezt ellensúlyozta az, hogy "csak" 1.796 céggel szemben indult felszámolási eljárás áprilisban, ez október óta a legkedvezőbb havi adat. 

Az Opten céginformációs társaság adatai szerint, a felszámolások száma áprilisban 7,7 százalékkal volt kevesebb, mint az első negyedév 1.945 darabos havi átlagértéke, ugyanakkor 28 százalékkal több a múlt év azonos időszakában közzétett felszámolásoknál - áll a közleményben. 

Az áprilisi 3.307 végelszámolás ugyan 16 százalékkal elmarad a márciusi rekordértéktől, de így is minden idők harmadik legrosszabb havi adata. A múlt év első négy hónapjához képest az idei első négy hónapban több mint 50 százalékkal emelkedett a közzétett végelszámolások száma. (A végelszámolás a cég önmaga ellen indított felszámolása.) 
Áprilisban összesen 1.823 új cég bejegyzését tették közzé a Cégközlönyben, ez rekordalacsony érték az utóbbi éveket tekintve. A cégalapítások szigorításának novemberi bejelentése óta havi átlagban több mint 6 ezer új céget jegyeztek be Magyarországon, ehhez képest a visszaesés rendkívül nagymértékű. Ennek az az oka, hogy sokan - a jogszabályi szigorítás miatt - akkor előrehozták a cégalapítást.