Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. február 24., szerda

4.719 - Bajnai: Orbán és Mesterházy demokrata, a Jobbik szörny

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: kedd, 2010. február 23. 15:47
An: Kutasi József
Betreff: Bajnai: Orbán és Mesterházy demokrata, a Jobbik szörny

 

Bajnai: Orbán és Mesterházy demokrata, a Jobbik szörny
NOL 2010. február 22.

Magyarország a világgazdasági válság alatt állva maradt; a kormány kezelte a válságot, utat nyitott a fellendüléshez - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök utolsó parlamenti beszédében. Utódjának adócsökkentést javasolt, szerinte 2014-re lehet eurónk. A Jobbikot szörnynek nevezte, amely tönkreteszi az országot. Frissítve.

Bajnai Gordon szerint Magyarország a világgazdasági válság alatt állva maradt; a kormány kezelte a válságot, megvédte a polgárokat, utat nyitott a fellendüléshez. A miniszterelnök hétfői, az Országgyűlés utolsó ülésnapján elmondott napirend előtti beszédében kiemelte: nyugodt szívvel, tiszta lelkiismerettel mondhatta ki ezt a mondatot a kormányzás 10 hónapja után. A kormányfő a válságkezelést megköszönte a felelős többségnek, és a magyaroknak, akik megvalósították, elviselték a válságkezelő programot.

Bajnai Gordon miniszterelnök a következő kormánynak és parlamentnek azt javasolta, hogy lépjen meg adó- és járulékcsökkentést, és ezt elsősorban és "mindenek előtt" a munka terheinek csökkentése érdekében tegye.

Utódjának adócsökkentést javasol

A miniszterelnök kifejtette, hogy a magyar gazdaság 2011 után 4 százalék körüli mértékben bővülhet, és ez alatt 2.000 milliárd forintnyi többletforrást kínál a közös tervekhez. A kormányfő azt javasolta, hogy ennek az összegnek egy szeletét a jövőre, vagyis a versenyképesség javítására és a növekedés fenntartására fordítsák; lépjenek meg adó- és járulékcsökkentést.

Bajnai Gordon szerint nincs most helye a felelőtlenségnek, a csodavárásnak és az illúziókeltésnek, nem lehet feladni a józan ész politikáját. A miniszterelnök azt mondta: az ország aktuális vezetőinek arra kell felkészíteniük Magyarországot, hogy a következő tíz évben mostohábbak lesznek körülmények, mint amilyenek a válság előtti évtizedben voltak.

Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészítenie Magyarországot, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért - mondta összegző beszédében a kormányfő. Hangsúlyozta: ebben a helyzetben kell helyt állni, ezt pedig csak a józan ész diktálta felelősséggel lehet.

2014-től lehet eurónk

Bajnai Gordon szerint 2014 január elsején bevezethető Magyarországon az euró "ha a választások után is marad elég bölcsesség és kitartás". A miniszterelnök azt mondta: az euró 2014-es bevezetéséhez fegyelmezett és takarékos költségvetési politikára, célzott társadalompolitikára, és nem utolsó sorban az ezekre szóló világos felhatalmazásra, egyszóval felelősségre van szükség.

A kormányfő három nemzeti cél kitűzését javasolta: elsőnek a magyar euró bevezetését, másodiknak a foglalkoztatás bővítését, a harmadiknak pedig a gyors gazdasági növekedés beindítását jelölte meg. Utóbbi kapcsán leszögezte: ha nem térnek le az "áldozatvállalással most kijelölt útról, ha a józan ész gazdaságpolitikáját folytatják", akkor 2011-2014 között elérhető a 4 százalékos átlagos éves növekedés.

Orbán és Mesterházy is demokrata, hazafi

Bajnai Gordon azt javasolja a Fidesznek és az MSZP-nek, hogy legalább a szélsőjobbal szembeni fellépés legyen olyan téma, amelyben összefognak, vagy legalábbis nem játsszák ki egymást egymás ellen. "Demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is. Lehet, hogy csak ennyi a közös nevező, de ez közös nevező, és ez elég lehet ahhoz, hogy Magyarország legyőzze a szélsőjobb veszélyt" - fogalmazott a kormányfő hétfőn a parlamentben.

Szörny született: a Jobbik

"A fanatikus politikai szembenállásból egy szörny született, és most itt áll, az ajtónk előtt. Dörömböl, hogy eresszük be. Azt is mondja, hogy ránk töri az ajtót és szétveri a berendezést, és beveri a képünket, ha nem tetszik neki. Kijutott az Európai Parlamentbe és most be akar jutni ide, a magyar Parlamentbe" - mondta a kormányő, kiemelte, hogy a Jobbikról beszél. Hozzátette: Az a baj a Jobbikkal, hogy tönkreteszi a hazánkat, nem megoldásokat kínál, hanem bűnbakokat.

Hangsúlyozta: több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között. A Fidesz és az MSZP - akármennyire is "tűz és víz", egyaránt demokraták gyülekezete. "A szélsőjobb - és most a Jobbik politikai haszonélvezőiről, vezetői politikusairól és nem a támogatóiról beszélek - pedig nem elkötelezett demokraták gyülekezete."A két nagy pártnak úgy kell megküzdenie egymással, hogy ne a demokrácia legyen a vesztes. Ha a szélsőjobb a nevető harmadik, a másik kettő egyaránt kikapott. Akkor a győztes is nagy árat fizet a győzelméért - fogalmazott a kormányfő.

Bajnai "a legjobb tudása szerint" volt kormányfő

Bajnai Gordon szerint az elmúlt tíz hónapban "a legjobb tudása" szerint dolgozott miniszterelnökként. Azt mondta: az elmúlt tíz hónapban azt tette, amit párton kívüli miniszterelnökként tehetett azért, hogy Magyarország önmagából kihozza a legjobbat. "Nem akartam megváltóként feltűnni, rajongókat gyűjteni és korszakot csinálni" - fogalmazott. Hozzátette: "szakszerűen, a lehető legkevésbé megosztó módon, tisztességgel, határozott, de visszafogott hanggal, eredményesen" igyekezett dolgozni, és annyit végezni a rengeteg feladatból, amennyit egy év alatt csak lehet, és mindig a nehezét venni előre. Tettem, amit a békés, gyarapodó, modern, európai Magyarországért miniszterelnökként tehettem, a legjobb tudásom szerint, nem tévedhetetlenül, de nagy igyekezettel - fogalmazott.

A Fideszt nem hatotta meg Bajnai 'édes-bús búcsúbeszéde'

A Fidesz szerint Bajnai "édes-bús búcsúbeszédében" levetette magáról a felelősséget. A KDNP úgy véli, az elmúlt időszak hibás kormánypolitikájával a kabinet egy évtizedet vett el minden választó életéből. (...)

Mesterházy: nem lehet kukába dobni az elmúlt nyolc évet

Az MSZP kormányfőjelöltje, frakcióvezetője szerint nem lehet az elmúlt nyolc évet kidobni a kukába és az ország közös sikere, ahogy a gazdasági válságot kezelni tudták az elmúlt tíz hónapban. (...)

Dávid Ibolya: az osztogatás korrupcióhoz vezetett

Az MDF elnöke szerint a koalíciós kormányzásnak az alacsonyabb foglalkoztatást, az erősödő szélsőségeket és a burjánzó korrupciót köszönheti az ország. (...)

Kóka János: Az elmúlt tíz hónap sikeres volt

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint a gazdasági válság kezelése sikeres volt, ellentétben a társadalmi válságkezeléssel.